Arhiv dogodkov 2015/2016


 Učenci 4. razredov nabirajo nove izkušnje in nova znanja

v CŠOD Čebelica.


 

Državno atletsko tekmovanje

Na državnem atletskem in judo tekmovanju, ki je bilo v sredo 8. 6. 2016, v Kopru, so naši učenci dosegli naslednje rezultate:

4. mesto NIKO TRUNK v kategoriji do 81 kg - judo
6. mesto ELVINO KUHAR met vorteksa
10. mesto TJAŠA ZIDARIČ met vorteksa
11. mesto URBAN TEMENT met vorteksa
19. mesto MARINA ŠALAMUN met vorteksa

Iskrene čestitke vsem za vrhunske dosežke in za uvrstitev med najboljših 20 učencev v državi v posamezni kategoriji!

 

Zdravko Tobijas, Gorazd Šket


 

 

 

Učenci tretjih razredov so varno prispeli v Ruško kočo.

Komaj že čakajo novih dogodivščin.

 

 

 

 

Gorišnica, 7. 6. 2016
 


 

Sodexova akcija

V četrtek, 2. 6. 2016, smo v okviru Ustavimo lakoto izvedli humanitarno akcijo Servathon 2016.

Kaj je Servathon? Je humanitarna mednarodna Sodexova akcija, ki se izvaja vsako leto v mesecu aprilu, maju ali juniju v več kot 35 državah po vsem svetu, v katerih je prisoten Sodexo in spodbuja sodelovanje Sodexovih zaposlenih, gostov in dobaviteljev, da z raznimi akcijami pomagajo svojim lokalnim skupnostim ali s prostovoljnim delom, zbiranjem sredstev ali doniranjem hrane. Sodexo je od prodaje obrokov (vključene malice, kosila) doniral 5 centov (0,05€) v živilih Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, ki bodo pakete razdelili pomoči potrebnim družinam, predvsem družinam z večjim številom otrok.


 

Področno atletsko tekmovanje

Na področnem atletskem tekmovanju, ki je bilo v četrtek 26. 5. 2016, na Ptuju so naši atleti dosegli odlične rezultate. Osvojili so eno 1. mesto, šest 2. mest in eno 3. mesto.

 

Na spodnjih povezavah so objavljeni dosežki naših učencev.

http://sport-ptuj.si/index.php/rezultati-tekmovanj-4

 

http://remote.timingljubljana.si/timing/Rezultati.aspx

 


 

Medobčinsko tekmovanje za mlade člane Rdečega križa

Območno združenje Rdečega križa Ptuj je v četrtek, 19. maja 2016, ob 13. uri v prostorih sedeža OZRK Ptuj organiziralo medobčinsko tekmovanje za mlade člane Rdečega križa na temo: Širjenje znanj o Rdečem križu. Vprašanja so bila na temo poznavanja organizacije Rdečega križa, zgodovine, organiziranosti, mednarodnega humanitarnega prava, znaka RK, temeljna načela. Na tekmovanju je sodelovalo sedem ekip iz sedmih osnovnih šol. Našo šolo smo zastopali prostovoljci, učenci iz 7. a razreda: Barbara Prelog, Žan Tušak, Matevž Žnidarič. Odlično smo se odrezali in osvojili 1. mesto. Na tekmovanje nas je pripravljala mentorica mladih članov RK Lidija Lozinšek.

 

Barbara, Žan in Matevž, 7. a


 

 

 

Sprejem bodočih prvošolčkov

V četrtek, 19. 5. 2016, je 40 nadebudnih otrok-bodočih prvošolčkov prvič prestopilo prag učenosti. Vsi že komaj čakajo na 1. september, ko se bo začelo zares.

 

 

 


 

 

[prenos] 0.2 MB Rezultati učencev

Rezultati medobčinskega posamičnega prvenstva OŠ v atletiki
Ptuj, 17. maj 2016


 

Slovesna podelitev nagrad DMFA – BISTROUMI 2016
V soboto, 14. 5. 2016, je bila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani prireditev BISTROUMI 2016, na kateri so podelili nagrade najuspešnejšim učencem in dijakom na državnih tekmovanjih iz matematike, fizike in astronomije. Med nagrajenci je bil tudi naš učenec, Luka Černesl iz 7. b razreda, ki je prejel nagrado za drugo mesto v državi iz znanja matematike. Luka si je prislužil izlet v Benetke, prebral si bo lahko knjigo o matematiki in se ˝poigral˝ z leseno miselno igro ter inteligentnim plastelinom, ki ga je prejel.
Luki čestitamo za dosežen uspeh in mu želimo veliko bistroumnih idej!

 

Mentorica: Tina Kelc


 

Kuharska ekipa OŠ Gorišnica ponovno slavila
Delovna vnema učencev – mladih, nadobudnih kuharskih mojstrov, navdušenje nad kuhanjem in odlično sodelovanje sedaj že utečene ekipe mentorjev je ponovno obrodilo sadove.

 

Več si preberite in poglejte v spodnji datoteki.

 

[prenos] 0.7 MB Zlata kuhalnica

 


 

Državno tekmovanje iz matematike
V soboto,16. 4. 2016 so se najuspešnejši matematiki naše šole pomerili s sovrstniki iz celotne države. Tekmovanje je potekalo na več lokacijah, naši učenci so naloge reševali na OŠ Podlehnik. Čeprav tega nismo hoteli pokazati smo bili malo napeti prav vsi, tako tekmovalci kot mentorice.
Naši učenci so se odrezali zelo dobro:
Vita Irgolič (5.b) je med 653 najboljšimi petošolci v državi osvojila SREBRNO Vegovo priznanje, Žan Luka Kolarič (8.a), srebrno Vegovo priznanje, Eva Čagran (8.a) srebrno Vegovo priznanje ter Lana Drobnak (8.b) srebrno Vegovo priznanje med 491 najboljšimi osmošolci, Staš Horvat (9.b) srebrno Vegovo priznanje med 690 najboljšimi matematiki iz devetega razreda.

Najvišje priznanje, zlato Vegovo priznanje pa sta osvojila kar dva učenca naše šole: Brina Kolarič (6.b) in Luka Černesl (7.b), pri tem pa Luka prejme še posebno nagrado, ki jo bo prejel na posebni podelitvi v Ljubljani, saj ima drugi rezultat v državi.

Iskrene čestitke vsem tekmujočim s sporočilom, da smo ponosni nanje.


Mentorice: Patricija Kramberger Rom, Tina Kelc, Maja Bela


 

Margetnčari zmagovalci finalnega tekmovanja Kuhna pa to!

V sredo, 20. 4. 2016, so se naši Margetnčari (David Živič, Ema Čagran, Julia Sok, Jana Geč in Barbara Prelog) v zgodnjih jutranjih urah odpeljali v Grand hotel Union v Ljubljani, kjer je poteklo državno (finalno) tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti na ravni slovenskih osnovnih šol.
Med 28 skupinami, ki so se na državno tekmovanje uvrstile na podlagi odličnih dosežkov regijskega tekmovanja, je bila tudi naša skupina Margetnčari. Z Repjačo, Repjačo malo drugače in Cocktail solato so si (skupaj s še štirimi skupinami) priborili častitljivo zmagovalno mesto.
Mentorji (Mateja Matjašič Pevec, Darko Marin in Anja Prelog) smo na dosežke skupine izjemno ponosni še posebej zato, ker smo prvič združili svoje moči kar treh različnih "koncev", dosegli najvišji možni rezultat in dokazali, da rek "V slogi je moč" še kako drži.


 

Skupina STRINGS na Glasbenem festivalu

Glasbeni festival Pionirskega doma v Ljubljani je vsakoletna prireditev, ki omogoča mladim in neuveljavljenim posameznikom in skupinam slovenskih osnovnih in srednjih šol, da nastopijo pred občinstvom vrstnikov in starejših ter jim predstavijo svoje izvajanje, kot tudi avtorsko glasbeno ustvarjanje. Na festivalu sta se v četrtek, 21. 4. 2016, predstavili tudi dve naši glasbeni skupini.

 


 

Rokometaši tretji v državi
Športni center Ribnica je v torek, 12. 04. 2016 gostila ekipe, ki so se potegovale za naslov državnega prvaka med slovenskimi osnovnimi šolami (dečki letnika 2001 in mlajši). Nastopili so domača OŠ dr. F. Prešerna, OŠ Gorišnica in OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina iz Hrpelj. Z dvema zanesljivima zmagama je na turnirju slavila ribniška ekipa in potrdila primat med osnovnimi šolami.
Otvoritev se je pričela s sprevodom vseh treh ekip ob spremljavi harmonikašev. Sledila je himna, ki jo je zapel šolski pevski zbor, ob klavirski spremljavi prof. Nataše Arko. Po pozdravnem govoru ravnateljice g. Andreje Modic in Fair play zaprisegah je bil turnir tudi uradno odprt. Sledile so zanimive tekme in borba za naslov šolskega prvaka.
Rezultati:
OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica : OŠ Gorišnica 27:16 (12:13)
OŠ Gorišnica : OŠ DBB Hrpelje 19:26 (9:14)

OŠ dr. Franceta Prešerna Ribnica : OŠ DBB Hrpelje 27:23 (14:11)


Po zadnji tekmi so se številnim gledalcem predstavila skupina ribniških mažoretk. Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev medalj najboljšim. Ob nagovoru ribniškega župana g. Jožeta Levstka so nagrade podeljevali bivši slovenski reprezentant Tomaž Tomšič in igralca članske ekipe RD Riko Ribnice Jan Pucelj ter Mark Klarič. Za najboljšega vratarja je bil proglašen vratar naše ekipe Filip Ranfl.


3. mesto v državi je največji uspeh šole in ekipnega športa v OŠ Gorišnica!

Zdravko Tobijas, športni pedagog


 

Šahistke do 12 let tretje v državi
V soboto, 9. 4. 2016, je v Teniškem centru Otočec na Otočcu potekalo 19. ekipno državno osnovnošolsko prvenstvo za učence in učenke do 12 let v šahu. Našo šolo so zastopale tri ekipe in sicer dve dekliški in ena fantovska. Nika Kralj, Saša Arnuš, Maša Rižnar in Zala Vesenjak so po odličnih partijah zasedle tretje mesto in tako dokazale, da se v Gorišnici še vedno zelo dobro šahira. Odlično je igrala tudi druga ekipa deklic v zasedbi Anja Kociper, Evelina Marin, Vita Irgolič in Laura Horvat, ki je sicer zasedla 10. mesto, ampak s samo tremi točkami zaostanka za najboljšimi. Pri fantih se je v sredino razpredelnice uspelo uvrstiti ekipi v sestavi Žiga Horvat, Jaka Antolič, Andraž Kolarič in David Jelen. Slednji je izgubil le eno partijo od sedmih. Vsem iskrene čestitke.


 

Varno na kolesu

V letošnjem šolskem letu je 5.b sodeloval na razpisu »Varno na kolesu«. Namenjen je osnovnošolcem, ki se v šolskem letu 2015 in 2016 aktivno pripravljajo na opravljanje kolesarskega izpita. Naloge so razdeljene v tri obvezne sklope in dve dodatni nalogi ter obsegajo različne oblike ustvarjanja in učenja. Letos je sodelovalo preko 250 šol.
V prvem sklopu so učenci opazovali nevarne odseke v našem kraju in iskali rešitve, da bi bila naša občina bolj varna. Odpravili so se na teren v okolici svojih domov, kjer so ocenjevali ustreznost varnosti šolske poti. Opazovali so prometno signalizacijo, gostoto prometa, preglednost križišč, hitrost vozil, možnosti prečkanja ceste, kolesarske poti… Opažanja so strnili v obliki poročila oz. dnevnika opazovanj. Ta vsebuje fotografije in opis nevarnih točk in možnosti sprememb. Izdelali so tudi zemljevide nevarnih in varnih šolskih poti in jih izobesili na vidna mesta. Prav tako so svoje ugotovitve predstavili predstavniku lokalnih svetov za preventivo in vzgojo ter predlagali rešitve.

Uspešno sodelovanje šol, smo zaključili s slovesno prireditvijo, ki je za območje Prekmurja, Prlekije in dela Podravja potekala na OŠ Janka Ribiča Cezanjevci (Ljutomer), v četrtek, 7.aprila 2016, s pričetkom ob 10.uri.
Po uvodnem pozdravu ravnateljice gostujoče šole, županje občine in organizatorjev projekta, je sledila predstavitev šol. Suvereno sta naš razred zastopali Lana Lindič in Lucija Zelenko. Sledil je bogat kulturni program in pogostitev udeležencev. Nato so se otroci zbrali na dvorišču pred šolo, kjer so predstavniki Javne agencije za varnost prometa pripravili spretnostni poligon in druge zabavne naloge.
S pridnim delom in kakovostno narejenimi nalogami, smo si prislužili izlet v muzej.

 

Mentorica Maja Bela


 

8. april DAN ŠOLE
Ob dnevu šole smo čas preživeli kreativno, športno, zanimivo, drugače. Veliko se je plesalo, ustvarjalo in še posebej je slastno dišalo. Gostišče Botra nam je pripravilo maksi presenečenje, slastne palačinke! Učitelji/ce so nam s pomočjo predstavnikov društva gospodinj, društva upokojenk, športne zveze, plesnih učiteljev Sambe in Morena ter delavcev Sodexa pripravili zanimive delavnice, na katere smo se učenci prijavili po interesu na svojo željo. Najbolj radovedni o celotnem dogajanju smo se preizkusili v vlogi čisto pravih novinarjev in raziskovali, kaj neki se dogaja po šoli in kaj slastnega se peče, da vsa šola tako omamno diši. S fotoaparatom in diktafonom za intervjuje smo se podali po šoli in vrtcu ter pokukali v vse, tudi skrite, kotičke.

 

[prenos] 0.7 MB Opis delavnic s fotografijami

 


 

Šolsko plesno tekmovanje

5. aprila 2016 se je na naši šoli ponovno na veliko plesalo, saj smo znani po tem, da obožujemo plesne korake. Velika zahvala za to gre učiteljici Ireni Forštnarič, ki nas spodbuja in nas z vedno svežimi idejami pritegne k plesnemu gibanju. Na šolskem plesnem tekmovanju so se najprej predstavili učenci 1. triade in se pozibavali v ritmih popa, latina in hip hopa.
Nadaljevali so učenci druge triade. Tudi oni so nam zaplesali 3 plese. Toda pri njih se je šlo že za izločanje, zato so se morali toliko bolj potruditi. Najprej so izbrali 12 dobrih plesalcev, nato pa so jih izločili še polovico. Tako je bilo za področno plesno tekmovanje izbranih 6 učenk oz. v finale je prišel tudi en deček; Andraž Kolarič, Nika Kralj, Saša Arnuš, Kimi Kuhar, Brina Kolarič in prvo mesto si je priplesala Maja Petek.
In še kot zadnji so se predstavili učenci tretje triade. Zaplesali so hip hop, latino in pop. Tako si je šesto mesto priplesala Karolina Cvetko, peto mesto Zala Geč, četrto mesto Eva Čagran, tretjo mesto Eva Tilli, drugo mesto Ela Kolarič in prvo mesto Neža Geč. Tako si je Neža Geč prislužila mesto naj plesalke osnovne šole Gorišnice. Bravo!
Regijsko tekmovanje bo potekalo 18. aprila v OŠ Sladki Vrh, ki se ga bodo poleg zgoraj naštetih plesalcev udeležili tudi 3 plesni pari iz šestih razredov v kategoriji standardnih in latinsko-ameriških plesov.


Marina Šalamun, 7.a

 


Tekmovanje osnovnošolcev v znanju matematike za Vegova priznanja
V četrtek, 17. marca, se je v znanju matematike na OŠ Gorišnica pomerilo kar 158 učencev. Učenci so možgane napenjali od ure do ure in pol in si tako prislužili 56 bronastih Vegovih priznanj iz znanja matematike.
Letos je organizator tekmovanja nekoliko spremenil pravila, tako da je področno tekmovanje ukinjeno, iz šolskega se tako direktno napreduje na državno tekmovanje, kjer lahko učenci osvajajo srebrna in zlata priznanja. Tekmujejo lahko dodatno tudi petošolci in šestošolci. Na žalost pa spremembe pravil narekujejo, da se na državno tekmovanje uvrsti le eden, prvouvrščeni učenec iz posameznega razreda posamezne šole, razen če dosežek posebej izstopa na državni ravni. Na državnem tekmovanju iz matematike (gostitelj OŠ Podlehnik), v soboto 16. 4. 2016, bodo letos OŠ Gorišnica tako zastopali: Vita Irgolič (5.b), Brina Kolarič (6.b), Luka Černesl (7.b), Žan Luka Kolarič in Eva Čagran (8.a), Lana Drobnak (8.b) ter Staš Horvat (9.b).
Iskrene čestitke vsem, ki ste tekmovali, saj ste vsi morali pokazati obilo znanja, posebej pa seveda pohvalimo in čestitamo dobitnike bronastih Vegovih priznanj. Učencem, ki nas bodo zastopali na državnem tekmovanju, pa želimo veliko sreče in znanja.

 

Mentorici: Patricija Kramberger Rom, Tina Kelc


 

Naši filmarji na Filmskem festivalu ZOOM10


 

Dominčeki s svojim muzikalom »prebili led«

V torek, 22. 3. 2016, je v večnamenski dvorani v Žetalah potekalo območno srečanje otroških gledaliških skupin Gremo v gledališče 2016, ki ga vsako leto organizira JSKD OI Ptuj. Med 5 nastopajočimi skupinami iz okoliških šol in vrtcev se je z glasbeno-gledališko predstavo (muzikalom) Zgodba o prijateljstvu predstavila tudi naša skupina Dominčeki, v katero je združenih 21 učenk in učencev, ki obiskujejo interesno dejavnost dramski krožek in izbirni predmet Glasbena dela. Pod mentorstvom učiteljice Mateje Matjašič Pevec in učitelja Aleša Pevca so učenci pripravili 40-minutno predstavo, s katero so se na srečanju premierno predstavili in jo tudi odlično izpeljali – strokovno oceno bo v prihodnjih 14 dneh podal letošnji selektor in strokovni ocenjevalec, g. Samo M. Strelec. Učenci in mentorja smo s svojo prvo uprizoritvijo zadovoljni – obljubljamo, da bomo v kratkem naš prvi muzikal predstavili tudi vam.


 

Naši rokometaši so se uvrstili v veliki

finale državnega rokometnega tekmovanja.

 

Čestitamo.

[prenos] 1.0 MB Bilten tekmovanja

 

 

 

Na naši šoli sprejemamo drugačne

V ponedeljek, 21. 3. 2016, smo obeležili svetovni dan Dawnovega sindroma. Ker imamo tudi na naši šoli učenca z Dawnovim sindromom, smo si v znak solidarnosti obuli pisane nogavice in v drugem glavnem odmoru Filipu dokazali, da na naši šoli sprejemamo drugačne.

 

 


 

SEJEM ALTERMED – kuhinja, moda in gledališče
V petek, 11. 3. 2016, smo obiskali Altermed, ki je potekal v sklopu celjskega sejma. Na Altermedu smo se predstavile tri skupine.
V demonstracijski kuhinji smo učenci iz 9. razredov pekli ajdove palačinke z jabolčno čežano. To jed smo izbrali zato, ker se jo da pripraviti hitro, ker je nekoliko posebna (ne vsebuje glutena) in predvsem, ker so palačinke med nami, mladimi, zelo priljubljene. Obiskovalce so naše palačinke zelo pritegnile, prejeli smo tudi precej pohval in bili nagrajeni s tem, da je posoda, v kateri smo imeli pripravljeno maso za pečenje palačink, bila ob koncu predstavitve popolnoma prazna. Gneča pred našim pultom pa je bila naša največja nagrada in potrditev, da smo se dobro odrezali.
V 8.b pa smo se odločili, da bomo ponovno uporabili nekatere premajhne in obrabljene kose oblačil. Izpod spretnih rok celotnega 8.b je tako nastalo 6 novih kreacij, ki so jih punce predstavile na modni reviji. Oder je bil sicer majhen a novopečenim manekenkam se je zdel zelooo dolg. Vendar so dobro opravile svoje delo.
Dramska skupina z učenci iz 4., 5. in 6 razredov pa se je na veliko premajhnem odru predstavila z dramatizacijo »Očistimo potoček«. Igralci so se dobro znašli in občinstvu odlično prikazali, da se tudi otroci zavedajo kako pomembno je čisto okolje.


Nika Janžekovič, 9. c in mentorice


 

 

 

PACKMANI so šli po sladko nagrado …
V ponedeljek, 7. marca 2016, smo se učenci 8. b skupaj z razredničarko namesto k razredni uri odpravili v Kavarno PLUS. Na pustni torek smo se kot skupinska maska zelo dobro odrezali in za nagrado dobili sladkanje s torticami.
Dovolj je, če povemo, da so bile odlične …

 

 


 

Zasedanje otroškega parlamenta
18. februarja smo se v ptujski mestni hiši sestali parlamentarci iz podravske regije. Tema, o kateri smo letos razpravljali, je bila PASTI MLADOSTNIŠTVA. Lahko rečem, da nam je bila vsem zelo »pisana na kožo«.
Na začetku sestanka nas je pozdravil podžupan Občine Ptuj. Pridružili so se mu trije strokovni gostje, katerim smo lahko zastavljali vprašanja. V nadaljevanju sestanka smo dobili vsa potrebna navodila za delo. Razdelili smo se v skupine. Po delu v skupinah smo predstavili mišljenje skupine, potem pa je imel vsak, ki je želel, tudi pravico do razprave. Zelo veliko smo razpravljali na izbrano temo. Na koncu sestanka so potekale še volitve, saj smo izbrali predstavnika našega območja za skupni sestanek v Ljubljani. Z novimi prijatelji, smo si na koncu še izmenjali podatke.
To zasedanje je izjemna izkušnja, saj spoznaš veliko novega ter pridobiš nove prijatelje. Če bom imel morda še enkrat možnost, da se ga udeležim, bom priložnost z veseljem izkoristil.

 

Blaž Vozlič, 8. a


 

Šolsko tekmovanje iz Ekoznanja
V petek, 12. februarja 2016, so učenci 6. razredov tekmovali na šolskem ekipnem tekmovanju iz ekoznanja. Na tekmovanju so lahko sodelovali učenci 6., 7. in 8. razredov slovenskih osnovnih šol, ki so vključene v mrežo ekošol. Že osmo leto je tekmovanje potekalo prek spletnega mesta, ki omogoča, da se v ekoznanju preizkusi vsakdo in preveri svoje znanje iz poznavanja tem (biotska raznovrstnost, odpadki in hrana), ki so jih slovenski osnovnošolci obravnavali v zadnjih letih. Na šolsko tekmovanje se je prijavilo 1.441 ekip, tekmovalo pa jih je 1189 iz 148 osnovnih šol iz vse Slovenije.
Osnovno šolo Gorišnica so na šolskem tekmovanju zastopale 4 ekipe (Ekocarice, Ekoglavce, Carice in Ekomojstri). Najboljši rezultat so dosegle Ekocarice (Pia Ozmec, Nika Kralj in Saša Arnuš), ki so se uvrstile na odlično 7. mesto v regiji (310 ekip) oziroma na 36. mesto v državi. Ekocaricam je zmanjkal kanček sreče za uvrstitev na državno tekmovanje. Tudi ostale naše ekipe so na tekmovanju dosegle solidne rezultate.

 

Aleš Pevec


 

Margetnčari zmagovalci regijskega tekmovanja Kuhna pa to! 

Nekateri učenci 7.-9. razreda so se v torek, 16. 2. 2016, udeležili regijskega tekmovanja Kuhna pa to, ki ga organizira Društvo Vesela kuhinja.
Tekmovanje je potekalo na posestu Steyer v Apačah, udeležilo se ga je 9 ekip osnovnih šol Podravske regije. OŠ Gorišnica sta zastopali dve ekipi, Dominčeki in Margetnčari, spremljali smo jih Darko Marin, vodja šolske kuhinje, ki je učence pripravljal na praktični del tekmovanja, Anja Prelog, predstavnica Društva gospodinj Gorišnica, ki je prav tako pomagala pri praktičnem delu in mentorica Mateja Matjašič Pevec, ki sem z učenci pripravljala teoretični del (raziskovalno nalogo).
Margetnčari so z repjačo in cocktail solato postali zmagovalci tekmovanja in si priborili uvrstitev na državno tekmovanje, odlično pa so se odrezali tudi Dominčeki, ki so še posebej navdušili z izgledom Svinjskega čebusla in Prleške cigare.

 

Dober glas seže v deveto vas ...
http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,novice,novica.htm&showNews=NEWSIVJWQQ217201613248

 

[prenos] 1.2 MB Fotografije s tekmovanja

Mateja Matjašič Pevec


 

Državno tekmovanje Bober

Mladi bobrčki so se pregrizli s šolskega tekmovanja na državno! Tekmovanje iz računalniškega razmišljanja je potekalo v soboto, 16. januarja 2016, na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Pomerilo se je 376 učencev in dijakov. Zbrane tekmovalce, mentorje in starše sta pozdravila dr. Andrej Brodnik, podpredsednik ACM Slovenija, in dr. Janez Demšar, predsednik Programskega sveta tekmovanja. Sledilo je tekmovanje: za 15 nalog so imeli tekmovalci na voljo 45 minut. Po zaključku tekmovanja so učenci med zabavno igro reševanja ugank razobešenih po fakultetnih zidovih zavzeli hodnike fakultete.
Naši učenci so izkazali izjemno znanje in si zasluženo pridobili naslednja priznanja: Luka Černesl – zlato, Tita Majerič, Saša Arnuš in Anže Petek pa srebro priznanje.


 

 

Pust širokih ust tudi na naši šoli

Maske 1. triade
Maske 2. triade
Maske 3. triade

 

Šola v naravi - CŠOD Peca

5. dan
Vse ima svoj začetek in svoj konec. Žal so dnevi, ki smo jih preživeli na zimovanju, prehitro minili in zbudili smo se v zadnji dan našega domovanja na Koroškem.
Učitelji smučanja so nam pripravili tekmovanje. Včeraj smo žrebali štartne številke, danes je šlo čisto zares. Med količki smo smučali kot za stavo in sami sebe presenetili. Najhitreje je do ciljne linije uspelo prismučati sošolcu Aneju Č. Praprotniku, vsi smo veseli zanj.
Smuka je bila čudovita, sonček nas je razvajal in prav žal nam je bilo zapustiti smučišče. Smo pa veseli in ponosni, da smo prav vsi – smučarji.
Po kosilu so nam podelili diplome za opravljeno šolo smučanja in za najbolj urejeno sobo, nato smo spakirali kovčke in se odpeljali po Mežiški dolini do Dravograda in naprej ob reki Dravi do Maribora, kjer nismo mogli mimo McDonald'sa.
Pred šolo so nas pričakovali starši, ki smo se jih razveselili, ampak kakšno noč bi še z veseljem prespali v domu in si zaupali še kakšno skrivnost …

4. dan
Zbudili smo se v zimsko pravljico, ponoči je namreč zapadlo nekaj snega. Pred smučanjem smo se sprehodili do hiše staršev Tine Maze, naše smučišče je namreč v Črni. Kdor še ni bil tam, naj kar verjame, da ima vas pravšnje ime, saj jo obdajajo visoke gore.
Po okusnem kosilu smo izvedeli več o nordijski hoji in jo tudi preizkusili v praksi. Pohod nam je dobro del, saj je zrak res čist in narava čudovita.
Sledilo je predavanje o netopirjih. Ste vedeli, da njihovo glavno čutilo za vid niso oči, ampak imajo razvit poseben sistem, ki deluje kot sonar, ki oddaja ultrazvočne klice in si tako ustvarijo sliko okolice. Vsak učenec si je izdelal svojega netopirja po japonski tehniki zgibanja papirja, tj. origami.
Večeri so bili najbolj družabni in sproščeni del, danes pa še posebej. Najprej smo po sobah zvadili točke plesa, petja in skečev ter jih predstavili v Peca ima talent. Nasmejali smo se do solz!

3. dan
Bi verjeli, da smo danes, tretji dan, že vsi učenci smučarji? Razdeljeni v skupine izpopolnjujemo smučarsko tehniko in se veselo spuščamo v dolino.
Popoldne smo se naučili več o kompasu, koordinatah in napravah GPS, spoznali smo osnove orientacije. V prostoru se lahko orientiramo na več načinov: s kompasom, s karto, s GPS, z zvezdami, s senco, s pomočjo ure ter s pomočjo vegetacije, npr. mahu. Znanje smo preizkusili tudi v praksi, in sicer smo iskali skrite predmete, za katere smo poznali koordinate. Bile je poučno in zabavno.
Pred večerjo smo se preizkusili v družboslovno-naravoslovnem kvizu. Saj smo vendar v šoli, čeprav v naravi …

2. dan
Kljub temu, da sinoči nismo ravno hitro zaspali, smo se danes od navdušenja zbudili, še preden nam je zapela budilka. Tako smo ob zgodnji sedmi uri že polnili naše trebuščke z zajtrkom, da bi imeli moči za nadaljnje učenje smučanja. Ker smo pripravo na smučišče že poznali, smo se hitro oblekli, vzeli smučarske čevlje in zimska oblačila ter se pripravili na prihod avtobusa, ki nas odpelje do smučišča. To je tisto smučišče v Črni na Koroškem, kjer se je učila smučati Tina Maze!
Popoldne smo si z učiteljico družboslovja ogledali film o tem, kako narediti ogenj v naravi. Potem smo se razdelili v tri skupine, šli v gozd in poiskali stvari za pripravo ognja. Zgradili smo v obliki piramide. Ker smo nabrali premalo lesa, smo si sproti hodili po les. Piramide smo potem zažgali. Ko je ogenj zagorel, smo si na ognju pekli jabolka. Bila so okusna, imeli smo se super ter se veliko smejali. Ta dogodek nam bo zavedno ostal v spominu.
Po večerji smo se odpravili na nočni pohod. Da bi lažje razumeli, katere zvezde bomo videli, smo si najprej ogledali film o vesolju. Na pohod smo vzeli svetilke in ko smo se povzpeli dovolj visoko, smo opazovali nočno nebo in zvezde na njem. Bilo je romantično.

1. dan

Sedmošolci smo že nestrpno pričakovali februar, saj smo se vsi veselili malo drugačnega pouka, to je šole v naravi. Danes, 1. februarja, smo se polni veselega pričakovanja ob pol osmih odpeljali izpred šole proti Koroški. Namenjeni smo namreč bili v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Peca. Na avtobusu smo se pogovarjali, poslušali glasbo in peli, ko pa smo zagledali visoke gore, smo kar onemeli. Naredili smo krajši postanek za malico, sošolka Barbara pa nas je presenetila z domačimi, še toplimi rogljički.
Po prihodu smo se nastanili po sobah, razpakirali kovčke, postlali postelje in se po okusnem kosilu odpravili na smučišče. Zaradi visokih temperatur je narava zelena in ne bela, zasnežena, tako da smo se spraševali, kakšne so razmere na smučišču. Na naše veliko veselje je proga zasnežena z umetnim snegom, tako da smo kar pogumno začeli s smučanjem. Mnogi smo prvič stali na smučeh in zato pozorno poslušali učitelje smučanja, ki so nam razlagali pravila in osnovne napotke.
Po večerji in družabnem večeru smo se nastanili v sobah, do kdaj smo bili budni, pa naj ostane skrivnost …


 

Rokometaši v polfinalu državnega tekmovanja

V sredo, 27.1.2016, so se naši rokometaši pomerili v četrtfinalu državnega tekmovanja z ekipama iz OŠ Rače in OŠ Bakovci. V obeh tekmah so prepričljivo slavili in si tako priigrali polfinalno državno rokometno tekmovanje.

 

Rezultati četrtfinala državnega rokometnega tekmovanja za st. dečke:

OŠ GORIŠNICA : OŠ RAČE 15 : 12
OŠ BAKOVCI : OŠ RAČE 13 :18
                                                                                        OŠ GORIŠNICA : OŠ BAKOVCI 23 : 7                   

 

                                                                                   Čestitke fantom!


 

V živo na Radiu Ptuj
V petek, 15. 1. 2016, smo se učenci izbirnega predmeta Šolsko novinarstvo odpravili na Radio Ptuj s prav posebno misijo. Vsi smo bili zelo veseli, saj smo vedeli, da bo to še ena izkušnja več in da se bomo tudi kaj naučili. Povabljeni smo bili namreč v oddajo Šolski radio. Prijazno so nas sprejeli in ga. Polona Ambrožič Bombek nam je razkazala prostore. Spraševali smo jo o novinarskem delu. Ob 16. uri smo sedli z malo treme pred mikrofone v živo in se predstavili. Nato je sledila naša glavna tema; predstavitev naše šole. Vsak je predstavil kakšen dogodek ali projekt, ki pa jih je pri nas res veliko. Naša oddaja je prehitro minila, ampak smo se odločili, da gremo še kdaj pogledat na Radio, saj nam je bilo res fantastično! Vtise o utrinkih tega posebnega doživetja smo strnili ob slastni pici.

 

Hana Kolarič, 7.a


 

 

Nika Kralj tudi na mladinsko državno prvenstvo
V soboto, 16. 1. 2016, je v dvorani DTV Partizan Fram potekalo posamično prvenstvo mladih mariborske regije in hkrati kvalifikacije za mladinsko državno prvenstvo v standardnem šahu. Na tekmovanju je sodelovala Nika Kralj, ki je nadigrala tekmice in z osvojenimi vsemi točkami zasedla 1. mesto. Tako se je uvrstila na 23. državno prvenstvo mladih, ki bo letos od 20. do 26. februarja v Portorožu. Držimo pesti za ponoven odličen rezultat.

 


 

V okviru Ekošolskega pojekta HRANA NI ZA TJAVENDAN je spomladi 2015 potekal nagradni natečaj Reciklirana kuharja, kjer so otroci, učenci in dijaki raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil in zbirali recepte babic, v katerih so uporabile preostanek živil ali obrokov.
Na natečaj se je prijavila tudi naša šola – v njem je sodelovalo veliko učencev iz vseh razredov, še posebej pa smo ponosni na recept Dore Mikec, ki ga je pripravila in oblikovala pod mentorstvom Mateje Matjašič Pevec in zanj bila tudi nagrajena. Prislužila si je 2. mesto v svoji starostni kategoriji, praktično nagrado in objavo recepta v knjižici receptov ZMAGOVALCEV KUHARSKEGA NATEČAJA 2015 RECIKLIRANA KUHARIJA.

 

Iskrene čestitke!

 

Preberite več na http://www.ekosola.si/novica/2450/izdana-knjizica-zmagovalcev-kuharskega-natecaja-2015-reciklirana-kuharija/

 


 

Naši Dominčeki in Margetnčari se že pridno pripravljajo na tekmovanje ...

 


 

Nika Kralj druga v državi
Na 20. posamičnem osnovnošolskem državnem šahovskem prvenstvu za dekleta in fante do 12 let, ki ga je v nedeljo, 10. 1. 2016, na OŠ Kozje organizirala Šahovska zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom za šport RS Planica, je Nika Kralj osvojila odlično 2. mesto. Za naslovom državne prvakinje je zaostala zgolj za pol točke. Dokazala je, da trdo delo in vztrajnost, lahko pripeljeta do odličnih rezultatov. Zraven nje sta se na tekmovanju dobro odrezali tudi Maša Rižnar, ki je z osvojenimi petimi točkami od skupno devetih kol, zasedla 18. mesto ter Zala Vesenjak s 35. mestom. Vsem trem iskreno čestitamo.


 

Rokometaši v četrtfinalu državnega tekmovanja
V Športni dvorani OŠ Ormož je v ponedeljek, 21. 12. 2015, potekalo področno tekmovanje v rokometu za starejše dečke. Na tekmovanju so se za naslov področnega prvaka pomerile naslednje ekipe: OŠ Ormož, OŠ Ljudski vrt, OŠ Miklavž pri Ormožu in OŠ Gorišnica. Naši rokometaši so v drugi tekmi igrali proti ekipi iz OŠ Miklavž in zanesljivo zmagali z rezultatom 14:8. Tako so v naslednji tekmi igrali za prvo mesto, vendar jim tokrat ni uspelo premagati igralcev iz OŠ Ljudski vrt, ki so se tako našim maščevali za poraz v medobčinskem finalu. Naši rokometaši so tako osvojili drugo mesto in se uvrstili v četrtfinale državnega tekmovanja.

 

Rokometašice so v četrtek, 17. 12. 2015, v OŠ Ljudski vrt igrale na področnem tekmovanju v rokometu za starejše deklice. Prve nasprotnice naših rokometašic so bile igralke iz OŠ Velika Nedelja, ki so po dokaj izenačeni tekmi na koncu slavile z rezultatom 9:6. Tako so naše zaigrale za tretje mesto z ekipo iz OŠ Ljudski vrt in prav tako izgubile ter zasedle 4. mesto na področnem tekmovanju.


 

Naše šahistke na prvih petih mestih
V sredo, 16. 12. 2015, je v Večnamenski dvorani v Spuhlji potekalo področno prvenstvo OŠ Podravja v šahu. Šahisti so tekmovali v šestih različnih kategorijah in sicer D9, F9, D12, F12, D15 in F15. Pri najmlajših deklicah nismo imeli predstavnice, medtem ko so pri fantih do 9 let svoje šahovsko znanje prvič na takšnem tekmovanju dokazovali Val Firbas, Jan Žuran in Kiar Vertič. Vsi trije so se zelo dobro odrezali, saj so se uvrstili med prvo polovico tekmovalcev. Pri dekletih do 12 let naše tekmovalke niso imele konkurence, saj so zasedle prvih pet mest. Absolutna zmagovalka, z vsemi usvojenimi točkami, je postala Nika Kralj, drugo mesto si je priigrala Maša Rižnar, tretje pa Zala Vesenjak. Vse tri so se tako uvrstile na državno tekmovanje. Omeniti pa moramo, da so tudi Evelina Marin, Saša Arnuš, Anja Kociper in Vita Irgolič odigrale res odlične partije in tako upravičile svoj nastop. Da imamo močno tudi fantovsko zasedbo do 12 let, sta dokazala Taj Starčič s četrtim mestom in Žiga Horvat s 15. mestom. Andraž Kolarič in Jaka Antolič sta s solidno odigranimi partijami zasedla mesta v sredini razpredelnice. Pri najstarejših šahistih je bila konkurenca res močna. Naši šahisti so pokazali konstantno formo in tako zasedli naslednja mesta: Patrik Škofič 14., Tilen Zrnec 16., Filip Ranfl 22. in Luka Černesl 23. Vsem tekmovalcem iskrene čestitke.


 

Trening FLL

V četrtek, 26. 11. 2015, smo se učenci vključeni v projekt FLL odpravili na tekmovanje v Velenje. Osnovno šolo Gorišnica sta zastopali dve ekipi, ena iz 6. in ena iz 8. razreda. Ko smo prispeli, smo si najprej pripravili robote in lego kocke. Pričeli smo s treningom. Časa za vajo smo imeli dve uri in pol. Nato je sledilo tekmovanje. Z našim robotom smo se povzpeli na 11. mesto. Potrebno bo še popraviti določene pomanjkljivosti. Vseeno je bil za nami zelo lep in uspešen dan.

 

Erika Kolar, 8. a


 

 

 

Eko detektivi
Ker je zadnji teden v novembru teden zmanjševanja odpadkov in imamo na naši šoli eko detektive, sva povprašali nekaj učencev, ali vedo, kakšno vlogo imajo in kdo sploh so eko detektivi.

 

[prenos] 0.3 MB Anketa

Larisa Vesenjak in Hana Kolarič, 7. a


 

Nogometaši tretji
V večnamenski dvorani v Gorišnici je 25. 11. 2015 potekalo medobčinsko tekmovanje v nogometu za fante. Na tekmovanju so sodelovali učenci OŠ Ljudski vrt, OŠ Videm-Leskovec, OŠ Destrnik in OŠ Gorišnica. Naši nogometaši so v uvodni tekmi na koncu vseeno morali priznati premoč ekipe iz OŠ Ljudski vrt, saj so tesno izgubili z rezultatom 0:1. Tudi v igri z ekipo iz OŠ Videm-Leskovec jim sreča ni bila naklonjena. Ekipo iz OŠ Destrnik pa so suvereno premagali in se na koncu uvrstili na tretje mesto.


 

[prenos] 2.2 MB Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 20. 11. 2015, smo tudi na naši šoli jedli tradicionalni slovenski zajtrk.

V dokumentu si lahko preberete in ogledate, kako zanimivo je bilo.


 

Zimske radosti na snegu

Šahisti ponovno solidni
V petek, 20. 11. 2015, je na OŠ Ljudski vrt potekal 4. turnir Štajerske kadetske lige v šahu. Turnir je bil v letu 2015 tudi zadnji, zato je bila udeležba na njem rekordna. Na 59 deskah se je pomerilo 118 šahistov, ki so bili razdeljeni v tri kategorije; U9, U12 in U15. Tokrat so na turnirju sodelovali tudi naši najmlajši šahisti z namenom, da si naberejo izkušnje in da vidijo utrip šahovskega vzdušja. David Jelen je s štirimi točkami od sedmih presegel pričakovanja, medtem ko sta se dobro odrezala tudi Teja Hebar in Val Firbas. V kategoriji do 12 let je svojo konstantno formo pokazal Žiga Horvat (8. mesto), medtem ko so ostali tekmovalci dosegli zastavljene cilje: Saša Arnuš (19.), Tai Starčič (22.), Zala Vesenjak (28.), Maša Rižnar (29.), Andraž Kolarič (30.) in Anja Kociper (43.). Zaradi dobrega treninga je v konkurenci do 15 let (namesto do 12 let) zaigrala naša najboljša šahistka Nika Kralj. Z malo slabšo igro je ob koncu pristala na 7. mestu. Ostali tekmovalci so zasedli naslednja mesta: 26. Tilen Zrnec, 28. Luka Černesl in 31. Patrik Škofič.


 

Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo
V torek, 10. novembra 2015, smo preživeli prijetne trenutke v družbi najboljših pevcev. V Kulturni dvorani Gorišnica so peli slovenske narodne in zabavne pesmi učenci naše šole. Prireditev sta pripravila učitelj Boštjan Rihtar in družba Radio-Tednik Ptuj skupaj z Občino Gorišnica.
Prireditev je bila razdeljena v dve kategoriji, v prvi so nas s svojim petjem razveseljevali učenci od prvega do petega razreda, v drugi še ostali osnovnošolci.
Led je prebila Lara Tušak, 1.b, s pesmijo Zgodba o prijateljstvu. Nadaljevale so Nadja Horvat, 2.b, s pesmijo Ta ljubezen, nato Alja Horvat, 4.a, Adijo madam, Tyra Petrovič in Zoja Holcer, 4.a, sta v duetu zapeli zimzeleno Zemlja pleše, Živa Bezjak, 4.a, Zame zakantaj ter Metka Sok, 4.b, s poskočno pesmijo Od Mure do Kopra. Kitarist Maj Visenjak, 5.b, je opogumil svojo sestrico Izo, 3.b, in že smo se zibali na energično pesem Ti, ti, ti, moja rožica. V eni roki zlato sonce in v drugi zlati smeh je nosila Dora Šandor, 5.b, in nas spomnila na pogumnega Kekca s Kekčevo pesmijo, kar je potrdil njen sošolec Blaž Žnidarič s prav tako pozitivno pesmijo Življenje je lepo. To kategorijo je zaključil Žiga Vozlič, 5.a, ki je spretno igral harmoniko in pel Ne prižigaj luči.
Maja Petek in Lana Bezjak, 6.a, sta v duetu usklajeno zapeli Dan ljubezni, Barbara Prelog, 7.a, pa Poljub na klopci. Ali veste, da imajo devetošolci čisto pravo glasbeno skupino Strings, naš šolski ansambel, ki nam popestri kulturne prireditve? Seveda brez njih tudi tokrat ne bi šlo in zaigrali so Ti bi rada. Prireditev je zaključil Elvino Kuhar, 9.a, z avtorsko skladbo Skozi dan.
Kot nam je zapela Lara, je bilo pravo prijateljsko vzdušje in kot da ne bi bilo pomembno, kdo sta zmagovalca, le da smo preživeli prijeten popoldan. Vendar po pravilih sta morala biti zmagovalca vsake kategorije razglašena, saj se uvrstita v naslednjo kategorijo tega tekmovanja. Torej, naj vam razkrijem, zmagovalki sta: Živa Bezjak in Barbara Prelog. Čestitam, vsi smo veseli zanju.

Enej Lukas Holcer, 7. a


 

Dišalo je carsko!

V ponedeljek, 9. 11. 2015, in v torek, 10. 11. 2015, je v šolski kuhinji pod mentorstvom Darka Marina, Anje Prelog in Mateje Matjašič Pevec potekalo kuharsko predtekmovanje. Učenci so se pomerili v pripravi carskega praženca, ki so ga pripravljali po lastni recepturi. Bilo je nadvse zabavno, zanimivo in igrivo, poleg tega pa tudi poučno in tekmovalno. Učenci so pripravili zanimiv in dober, nekateri celo odličen praženec, najboljših 8 (po mnenju ocenjevalne komisije) pa si je priborilo mesto v eni od dveh ekip, ki bosta v mesecu januarju zastopali našo šolo na tekmovanju v kuharskih veščinah "Kuhna pa to". Carski praženec je bil odličen, tako da že nestrpno čakamo, kaj nam bodo dobrega skuhali ...


 

Policist za en dan
V ponedeljek, 9. 11. 2015, smo Boštjan Brodnjak, Nika Hameršak, Luka Bohinec in Tai Starčič obiskali Policijsko postajo Gorišnica. Policisti so nam pokazali veliko različnih del, ki jih opravljajo na postaji in na terenu.
Gospod policist, Marjan Vrtič, je prišel zjutraj v šolo po nas s policijskim avtomobilom. Zapeljal nas je na postajo, kjer so nam najprej pokazali vso njihovo opremo. Potem sta nas odpeljala dva kriminalista. Pokazala sta nam, kako iščejo prstne odtise. Bilo je zelo zanimivo. Potem je sledilo tisto najbolj pričakovano. Odšli smo na teren. Poskusili smo metati ježa, pogledali pa smo lahko tudi puške. Ustavili smo se ob cesti in policista sta nam dala v roke merilec hitrosti. Lahko smo merili hitrost. Ustavili smo en avtomobil. Voznica je morala pokazati prometno in vozniško dovoljenje.
Vsem je bil dan zelo zanimiv, saj smo se veliko naučili o delu policista in videli veliko zanimivih stvari.


Tai Starčič in Luka Bohinec, 6. b


 

Nogometaši v polfinalu medobčinskega tekmovanja
V torek, 10. 11. 2015, je na OŠ Podlehnik potekalo medobčinsko tekmovanje v nogometu. Na igrišču so svoje moči merili učenci iz OŠ Podlehnik, OŠ Majšperk, OŠ Kidričevo in OŠ Gorišnica. Z odlično odigranimi tekmami so se naši nogometaši uvrstili v polfinale tekmovanja, saj so ekipo iz Podlehnika premagali s 5:1 in Majšperk z 2:0, proti ekipi iz Kidričevega pa so morali sprejeti poraz. Tekma se je končala z rezultatom 3:1 v korist Kidričanov. Čestitke fantom in veliko uspeha v nadaljevanju tekmovanj.


 

Zmaga Nike Kralj

Šahisti naše šole so se udeležili 3. turnirja Štajerske kadetske lige, ki je bil tokrat na OŠ Franceta Prešerna Maribor. Tekmovanje je potekalo v treh starostnih kategorijah in sicer U9, U12 in U15. Pri najmlajših nismo imeli predstavnika, v kategoriji U12 pa je z vso konkurenco pometla Nika Kralj, ki je s šestimi točkami in pol zasedla 1. mesto. Tudi ostali so odigrali zelo dobrih sedem partij in na koncu osvojili naslednja mesta: 7. Žiga Horvat, 15. Anja Kociper, 18. Tai Starčič, 20. Saša Arnuš, 21. Zala Vesenjak, 33. Maša Rižnar in 45. Evelina Marin. V konkurenci U15 so Filip Ranfl (20.), Tilen Zrnec (22.), Patrik Škofič (25.) in Luka Černesl (32.) z doseženimi rezultati zadovoljili pričakovanja, saj fantje ne trenirajo v klubih, kar se pa na takšnih tekmovanjih zelo pozna.


 

MČ RK - Dobrodelna akcija DROBTINICA
V soboto, 17. 10. 2015, smo izvedli dobrodelno akcijo DROBTINICA. Zjutraj ob osmih smo se z gospo Tilčko in gospo Jožico ter Niko zbrali pred trgovino Jager v Moškanjcih. Na stojnici smo ponujali kruh, ki so ga podarili trgovina Mercator, pekarna v Gorišnici, pekarna Bratuša in domače pecivo, ki so ga spekle članice Društva gospodinj občine Gorišnica, v zamenjavo za prostovoljni prispevek. Kupci so darovali denar za otroke naše šole, ki si ne morejo privoščiti kosila. Meni je bilo zabavno, čeprav nas je malo zeblo. Najbolj me je veselilo, ko sem srečala domače, ki so darovali še več denarja. Najbolj me je motilo to, da te nekateri niso niti pogledali. Ampak se je splačalo, saj imajo zdaj naši otroci za kosilo.


Lina Tašner, 7.a


 

Tudi rokometašicam je uspelo
V sredo, 4. 11. 2015, je na OŠ Ljudski vrt potekalo medobčinsko tekmovanje v rokometu za starejše deklice. Med seboj so se pomerile ekipe iz OŠ Ljudski vrt, OŠ Destrnik-Trnovska vas in OŠ Gorišnica. Naša dekleta so v prvi tekmi z dekleti iz Ljudskega vrta tesno izgubila (8:9), v naslednji tekmi, ki so jo odigrala proti ekipi OŠ Destrnik-Trnovska vas, pa so pokazala premoč in jih suvereno premagala z rezultatom 9:6. Tako so se naše igralke in igralke iz OŠ Ljudski vrt uvrstile na področno rokometno tekmovanje.

 

Rokometaši v finalu medobčinskega tekmovanja

V četrtek, 22. 10. 2015, se je ob 12.30 v OŠ Gorišnica začelo predtekmovanje medobčinskega tekmovanja OŠ v rokometu za učence letnik 2001 in mlajše. Sodelovale so tri ekipe in sicer OŠ Destrnik-Trnovska vas, OŠ Mladika in domačini, OŠ Gorišnica. Ekipa naše OŠ se je v prvi tekmi pomerila z ekipo iz OŠ Mladika. Naši fantje so bili suvereni v napadu in obrambi in na koncu slavili z rezultatom 11:8. Tudi v drugi tekmi, ki so jo odigrali proti ekipi iz OŠ Destrnik-Trnovska vas, so se izkazali z uspešnimi akcijami in nasprotnike premagali z 19:16. Tako so se uvrstili v finale medobčinskega tekmovanja, ki bo 18. 11. 2015 na OŠ Ljudski vrt.


 

Evakuacija
Gorí, gorí, gorí je v petek, 23. oktobra naznanil šolski alarm. Prav vsi učenci smo se hitro in varno ob navodilih učiteljev odpravili iz šole, nekateri kar v copatih, drugim je uspelo vzeti čevlje. Medtem pa so že prihiteli gasilci. Dobesedno prihiteli. V primeru pravega požara se le-ta ne bi uspel razširiti do njihovega prihoda.
Med intervencijo gasilcev smo učenci počakali na varnem pred šolskim poslopjem, ostali zbrani in mirni in takrat sva jih nekaj povprašali o današnjem dogodku. Povedali so, da so za vajo vedeli, tako da se niso čisto zares prestrašili in da se jim zdi pomembno, da tako vajo opravimo, ko »ne gre zares«, da bi v primeru požara ravnali pravilno.
Nižji gasilski častnik gasilskega društva Gorišnica, g. Jože Munda, je povedal, da so take vaje pomembne, saj ni pomembnejšega od varnosti naših otrok, da je evakuacija iz prostorov šole potrebna predvsem, ko pride do nepredvidenih situacij, ki lahko vplivajo na varnost zaposlenih in učencev ter obiskovalcev šole. To je lahko požar, potres, eksplozije, itd.
Naj zaključiva z mislijo, s katero se zagotovo strinjamo prav vsi, da se pod okriljem gasilskega društva Gorišnica lahko počutimo popolnoma varno.

Lucija Borak & Ana Erhatič, 7. b


 

Samopostrežna malica
Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Uvedla ga je Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Glavni namen je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane.
Tudi na naši šoli smo »praznovali« ta dan, in sicer smo bili pogoščeni s samopostrežno malico. Hrana je bila raznolika, od različnih vrst kruha, namazov, klobas, sira, masla, marmelade, do mlečnih jedi, čokolina, muslijev, cornflakesa in jogurtov vse do raznolikega sadja. Pravo presenečenje so bile palačinke!
Učencem nam je bilo zanimivo, saj smo malico lahko sami izbrali in tako »pridelali« tudi manj ostankov, kombinirali različna živila in predvsem … se do sitega najedli!
Tema letošnjega svetovnega dneva poteka pod geslom ZDRUŽENI PROTI LAKOTI. S tem geslom opozarjamo, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo na način, da se proizvodnja hrane porazdeli in poveča lokalno, regionalno in globalno.

 

[prenos] 0.6 MB Mnenja učencev o samopostrežni malici
[prenos] 0.3 MB Svetovni dan hrane, 4. b

Marina Šalamun in Barbara Prelog, 7. a


 

Filmski festival Izola 2015

V četrtek, 15. 10. 2015, smo šli Petra Peklar, Ema Kukovec, Stella Zamuda in Jernej Bezjak na Filmski festival v Izolo. Spremljal nas je učitelj Boštjan Rihtar. V četrtek smo imeli najprej v klubskem prostoru Kulturnega doma filmsko delavnico I – Projekcija filma in pogovor z Borisom Petkovičem, režiserjem mladinskega filma Utrip ljubezni. Po malici smo se udeležili filmske delavnice II – Snemanje dokumentarnega filma Utrip ljubezni (Boris Petkovič in Brane Lenarčič) in sprejema udeležencev 51. srečanja. Sledila je projekcija najboljših filmov letošnje produkcije. Po kosilu je Boštjan Vrhovec vodil delavnico III – »REŽIRAM FILM« (delavnica je bila namenjena vsem udeležencem srečanja) in nato še projekcija filmov letošnjega Srečanja.
V petek, 16. oktobra, smo se najprej udeležili filmske delavnice IV – projekcija posnetih filmov, komentarji (Boštjan Vrhovec-režiser). Za zaključek festivala pa je sledil pogovor članov žirije in strokovnjakov z mentorji filmskih krožkov o letošnji produkciji, filmsko-vzgojnem delu, mentorstvu, problematiki, potrebah po izobraževanju ... Na festivalu smo se zelo zabavali in naučili veliko koristnih stvari. Posneli smo kratek film, ki ga je žirija tudi zelo pozitivno ocenila. Potem so komentirali, kakšne so napake in nam dali napotke, kako čim bolje posneti in montirati film. Srečanje v Izoli nam je dalo novih idej za ustvarjanje filmov.

 

Stella Zamuda, režiserka in igralka


 

Tudi na naši šoli se zavedamo pomena 16. oktobra, SVETOVNEGA DNEVA HRANE. Na ta dan bomo imeli samopostrežno malico, saj ugotavljamo, da veliko manj hrane zavržemo, če lahko jemo, kar sami želimo. Sicer pa se bomo tudi v bodoče bolj trudili, da bo med ostanki ostalo čim manj hrane.

 

O pomenu tega dne tudi veliko razmišljamo - nekaj naših misli delimo z vami. Preberete si jih lahko v spodnjem dokumentu.

[prenos] 1.2 MB O svetovnem dnevu hrane

 

Učenci 6. b


 

 

Izdelava jabolčnega zavitka

V sredo, 30. 9. 2015, smo se učenci 8. in 9. razredov, vključeni v izbirna predmeta Sodobna priprava hrane in Načini prehranjevanja, z učiteljico Matejo Matjašič Pevec odpravili v Maribor na Srednjo šolo za prehrano in živilstvo. Tja smo se odpravili zato, da bi se nekaj novega naučili, si ogledali njihovo šolo in se z drugimi šolami pomerili v peki jabolčnega zavitka.
Po tem, ko smo prispeli, smo imeli krajše predavanje o hrani nekoč in danes, zatem pa smo se odpravili po šoli in pogledali, kaj so za nas pripravili dijaki njihove šole. V tem času, ko smo bili mi zaposleni, sta dve ekipi (4 učenke 8. in 4 učenke 9. razreda) na oddelku za slaščičarstvo pod vodstvom tamkajšnjih učiteljev pripravljale jabolčni zavitek. Povedale so, da so se morale primerno pripraviti in obleči (dobile so mrežaste čepice, majice in s seboj so imele predpasnike z znakom naše šole). Dobile so tudi recept, s katerim so si pri delu lahko pomagale. Ko so zavitek pripravile in ga dale v pečico, so se tudi one udeležile krajše predstavitve na temo kovaštva. Gospa, ki jim je predstavila kovaštvo, je z njimi delila tudi svoje izkušnje, ki jih je doživela v prvi sezoni Gostilna išče šefa.
Med tem, ko sta ekipi deklet pridno pripravljale zavitek, smo si ostali učenci in učiteljica ogledali, kaj vse so na stojnicah po šoli pripravili dijaki – bili smo zelo presenečeni, saj so spekli veliko različnega peciva, pripravili so tudi napitke iz jabolk. Po ogledu stojnic smo se odpravili še na 4 krajša predavanja oz. predstavitve. Spoznali smo turistično kmetijo Pri Alenki, si ogledali, kako se iz vrbovih šib spletejo košare in kako se iz slame naredijo različni izdelki, nazadnje pa smo spoznali še turistično kmetijo in kovačijo Pri kovaču.
Za temi predstavitvami je v avli šole sledila razglasitev rezultatov v peki zavitka: naša šola je domov odšla z zmagoslavjem, saj so učenke 8. razreda postale zmagovalke, naše sošolke pa so zasedle odlično 2. mesto, ki so si ga delile z učenki OŠ Tabor iz Maribora.
Bilo je zelo zanimivo, zabavno in poučno.

 

učenci izbirnega predmeta Načini prehranjevanja


 

Pohod na Donačko goro
Tako, pa smo zakorakali v nov letni čas. Jesen s svojimi živimi barvami kar kliče po sprehodih v naravo, dišeča po pečenem kostanju in obsijana s toplimi sončnimi žarki. Tako smo se tudi mi podali na pohod. V torek, 29. septembra, smo se učenci 5.-9. razredov podali na Donačko goro.
Po vožnji z avtobusi smo začeli pohod pri arheološkem najdišču v Čermožišah. Pot nas je vodila tako po gozdni kot asfaltni poti do Kupčinjega Vrha, kjer smo si odpočili, malicali ter se prijetno družili. Vsak je imel kak priboljšek in zabavno je bilo izmenjevati čokoladice za napolitanke, le-te za kekse ali kak drug priboljšek.
Pot smo nadaljevali proti Donački gori, in pod vznožjem nas je pri Rudijevem domu čakalo pravo jesensko presenečenje; pečeni kostanji. Najpogumnejši smo se povzpeli na sam vrh, ostali so si čas krajšali z igrami v naravi.
Nazadnje smo krenili v dolino, uživali v čudovitem razgledu in pri gasilskem domu Donačka Gora so nas že čakali avtobusi in nas utrujene, ampak polne lepih vtisov, pripeljali do naše šole.
Povprašali sva sedmošolko Lino Tašner, kako se ji je zdel današnji pohod. Povedala je, da ji je bilo težje priti v dolino kot na sam vrh. Ampak je bilo vredno, trud je bil poplačan z razprostranim razgledom.
Dragi starši, polepšajte si kak jesenski dan z družinskim izletom na Donačko goro!

 

Ana Škerjanec in Nuša Levanič, 7.a


 

 

Bili smo z vetrom v laseh

V četrtek, 10. septembra 2015, smo prav vsi učenci naše šole spoznali čare športa in gibanja v pestrem programu raznovrstnih športnih in kreativnih delavnicah v projektu Veter v laseh. Mnogi učenci smo že tako redno športno aktivni in treniramo različne športe, tokrat so na svoj račun prišli tudi tisti z likovno ali literarno nadarjenostjo, saj so bile poleg športnih panog in plesa na razpolago tudi delavnice, kjer smo pesnili, risali, pisali slogane … Športni dan je odlično uspel, saj smo poleg dobre volje dosegli tudi odlične rezultate.

 

 Kaj so o sami prireditvi povedali posamezniki, si lahko preberete v spodnjem dokumentu.

[prenos] 0.2 MB Veter v laseh

 

Barbara Prelog in Lina Tašner, 7.a


 

Spet se je začelo na novo …


Prvi šolski dan je dočakalo 364 učencev, od tega 39 prvošolčkov naše občine. Ob pol deveti uri zjutraj je bil sprejem za vse učence od 2. do 9. razreda, petnajst minut kasneje pa še prav poseben sprejem za prvo generacijo prvošolčkov. Prvošolčki s svojimi starši so se najprej zbrali v avli šole, nato pa jih je v občinski zgradbi sprejel še župan Jože Kokot.
Uvodno besedo je podal Milan Šilak, ravnatelj OŠ Gorišnica, ki je med drugim povedal, da je vzajemno sodelovanje med starši, učitelji in učenci zelo pomembno in da je potrebno v šoli izobraževati in vzgajati. Vsem je v novem šolskem letu zaželel veliko uspehov, radosti in pričakovanj.
Sledil je nagovor župana, v katerem je povedal, da je današnji dan prav poseben dan za prvošolce, saj prvič prestopajo prag učenosti. Zaželel si je, da bi bili v tej šoli učenke in učenci vedno veseli in zadovoljni in da bi prejeli kar največ znanja za tisti del življenja, ki bo sledil, ko bodo te prostore zapustili. Vsak prvošolec je nato v spomin dobil nahrbtnik.
Prvošolčki so se nato s svojimi učiteljicami odpravili v razrede, se dodobra spoznali in na koncu posladkali s torto velikanko.
O nevarnostih, katerim so izpostavljeni najmlajši udeleženci v prometu, pa je njihovim staršem spregovoril predstavnik Policijske postaje Gorišnica, Marjan Vrtič. Zbrane je opozoril na prometno ureditev okoli šole, ki jo je potrebno strogo spoštovati in na pravila v cestnem prometu.