Arhiv dogodkov 2016/2017 

 


Plesalci OŠ Gorišnica med najboljšimi v državi

1. junija je bilo v Polhovem Gradcu državno plesno tekmovanje Šolski plesni festival OŠ 2017 v organizaciji Plesne zveze Slovenije, na katerem je zaplesalo več kot 400 učencev 3. triade. Iz OŠ Gorišnica se je tekmovanja udeležilo 20 učencev. V posameznih plesih hip hop, pop in latino so gorišniško ekipo sestavljale Maja Petek, Brina Kolarič, Ela Kolarič, Neža Geč, Karolina Cvetko in EvaTilli. Med 126 plesalci je Maja Petek osvojila 2. mesto, Ela Kolarič pa 11. mesto, ekipno pa so plesalke zasedle 3. mesto v državi. Njihova mentorica je Jelka Zaviršek. Tekmovalna disciplina so tudi standardni plesi v paru in latinskoameriški plesi v paru. Standardne plese sta zaplesala Brina Kolarič in Sven Hameršak. Plesalci so tekmovali tudi v kategoriji plesna produkcija, kjer so s svojo koreografijo, kostumi in sceno ustvarili plesno zgodbo Masaji iz Afrike pod strokovnim vodstvom Jureta Krajnca in mentorice Irene Forštnarič ter osvojili odlično 2. mesto med 17 produkcijami. Plesno zgodbo bodo plesalci šole predstavili tudi na prireditvi 22. junija v večnamenski dvorani v Gorišnici. V jeseni pa bodo začeli trenirati nove koreografije za ŠPF OŠ 2018.


Irena Forštnarič

 


 

Mladi člani Rdečega križa
Kot predstavnici RK sva se odločili, da sodelujeva prostovoljno v dobrodelni akciji Drobtinica v oktobru. Delovali smo na dveh stojnicah v občini. Prostovoljno so ljudje darovali denar, zanj pa so dobili kruh in pecivo. Denar, ki smo ga nabrali, je za šolski sklad za topli obrok za otroke, ki potrebujejo pomoč.
V novembru in decembru smo izdelovali voščilnice, ki jih je bilo čez 120, da smo polepšali praznike ljudem iz Doma upokojencev v Muretincih. Zanje smo izdelali tudi papirnate rožice za rojstne dneve.
Tudi v tem šolskem letu smo obveščali ljudi o krvodajalskih akcijah.
Že več let izvajamo projekt Veliki in mali prijatelji. V tem šolskem letu so sodelovali 8. in 1. razredi. Družili so se pri urah likovne in glasbene umetnosti. Lepo je videti srečne obraze in objeme prvošolcev in velikih prijateljev.
V aprilu in maju smo se tri članice RK iz 6. razreda pripravljale za medobčinsko tekmovanje na Ptuju: Širjenje znanj o RK. Uvrstile smo se na drugo mesto in bile smo zelo zadovoljne, z nami pa tudi mentorica. Drugo leto bomo spet tekmovale.
Zaključna prireditev je bila v tednu RK od 8. do 12. maja. V četrtek, 11. maja, smo sprejeli 40 prvošolcev med mlade člane RK. Otroke so spremljali veliki prijatelji. Obiskala sta nas tudi dva predstavnika iz občinske organizacije RK Gorišnica. V kulturnem programu so nastopali učenci 4. razreda z igrico Veveriček posebne sorte. Ta dan smo veselo zaključili s skupno fotografijo in sladoledom.

 

Dora Šandor in Lara Štajner, 6. b


 

 

Regijsko tekmovanje otroških in mladinskih zborov 2017

 

Otroški pevski zbor OŠ Gorišnica je na regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov Štajerske in Pomurja pod vodstvom zborovodja Aleša Pevca prejel ZLATO PRIZNANJE.

V konkurenci 16 otroških zborov se je kot 3. najboljši otroški pevski zbor tekmovanja neposredno uvrstil na državno tekmovanje, ki bo aprila 2018 v Zagorju ob Savi.

 

Čestitamo.

 


 

3. dan ...

Zjutraj po zajtrku smo imeli 3 dejavnosti in sicer lokostrelstvo, ples in peko kobariških štrukljev. Najbolj zanimivo nama je bilo lokostrelstvo, saj sva prvič ali drugič v rokah držala lok. Imeli smo tekmovanje. Najboljša je bila Naja, ki je imela 29 točk.
Po kosilu smo šli nabrat veje in suho travo za večerni ogenj. Ko smo pripravljali za ogenj, nas je v dom Kavka pregnal dež. Potem smo sami izdelali lutke za lutkovno predstavo. Vse predstave so bile zanimive. Za popestritev večera je poskrbel učitelj Matjaž. Igrali smo se zanimive igre, nekatere so bile zelo smešne. Naučil nas je nekaj beneških pesmi, on pa je igral na kitaro.
BIL JE ZELO ZANIMIV DAN.


Val Firbar in Teja Hebar

2. dan ...

Današnji dan smo začeli malo drugače. Že pred zajtrkom smo se rekreirali ob čudovitem razgledu na Italijo in morje. Po zajtrku je vsaka skupina odšla na svojo dejavnost. V jami smo opazovali zanimivo notranjost, videli pa smo tudi lobanjo krave, ki je bila zelo zanimiva. Na nordijski hoji smo spoznali zgodbe o reki Soči, imeli smo tudi lep razgled na Kobarid, Tolmin, Alpe, Sočo, majhne vasi pod Kobaridom in Italijo. Tisti, ki so odšli k potoku, so opazovali vodne živali. Pomerili smo se v različnih štafetnih igrah in ob tem smo se zelo zabavali. Po večerji smo igrali med dvema ognjema A proti B. Potem je B razred odšel na barvanje kamenja, A razred pa je igral hokej. Po dokončani igri hokeja smo se zamenjali. Nato smo se odšli umivat in počasi spat. Tako je minil drugi dan.

 

Klara Hrga in Gal Bezjak

 

Lep pozdrav vsem staršem 4. razredov!

Bodite brez skrbi, saj smo varno prispeli na cilj. Tu se učimo, raziskujemo, spoznavamo kamnine, rastline, znamenitosti, življenje živali... Vsi že komaj čakamo na jutrišnji dan!

 

Malo vas že pogrešamo,

 

učenci in učenke 4. razreda z razredničarkama

 

  


 

Otroška varnostna olimpijada 2017
V torek, 9.5.2017, smo se četrti razredi zjutraj odpravili v Cirkulane na Otroško varnostno olimpijado. Na avtobusu je bilo vse malce strah, a ne preveč, saj smo se naučili vse in veliko vadili z našima učiteljicama. Ko smo prispeli, smo se najprej vse ekipe fotografirale, nato pa so nam pripravili kratek program. Začeli smo z nalogami. Pri prvi nalogi smo imeli malce smole z metanjem igralne kocke, kljub temu pa smo odgovore vprašanj znali. Pri drugi nalogi smo sestavljali logotip. Na srečo smo dobili enega lažjih, zato smo bili pri tej nalogi zelo uspešni. Pri tretji nalogi je Naja vozila kolo med stožci. Ustavila se je pri prvi postaji, kjer sem stekla do škatle in vzela eno kuverto, v kateri je bil list z napisom policija, reševalci ali gasilci. Naji sem dala kuverto in je vozila naprej. Ko se je ustavila pri drugi postaji, je spet predala kuverto učencem in ti so sestavili telefonsko številko poklica, ki je pisal na listku. Vrnili so ji kuverto in zapeljala se je čez cilj. Pri četrti nalogi smo si na startu nadeli čelade in začeli teči med stožci. Ko smo pritekli na konec stožcev, so štirje učenci vzeli vedra in jih nesli do brentače. Kar se da hitro smo vodo nalili v brentače in jo začeli potiskati po cevi. Naja je ciljala v luknjo. Več vode je bilo, boljše je bilo za nas. Med igrami smo si lahko ogledali tudi veliko zanimivh stvari, ki so jih pripravili gasilci, reševalci, policija in Civilna zaščita.
Na koncu olimpijade so razglasili mesta in osvojili smo četrto mesto. Bili smo zelo veseli, saj to pomeni, da se bomo 1. junija udeležili državnega tekmovanja v Mariboru.


Iza Visenjak, 4. b


 

Foto: Miro Majcen
Foto: Miro Majcen

V živo v oddaji Zvezde plešejo
V nedeljo, 7. 5. 2017, smo se plesalci in delavci šole ter vrtca odpravili proti Ljubljani, saj smo si tam ogledali oddajo Zvezde plešejo. Plesni pari so tokrat zaplesali na melodije iz znanih muzikalov kot so Levji kralj, Marry Poppins, Fantom iz opere, Mamma Mia, Moje pesmi moje sanje ter Singing in the rain. Plesalci so se res izkazali in pripravili odlične predstave. Po končani oddaji smo se lahko fotografirali z vsemi sodniki in tekmovalci. Posebno pozornost sta nam namenila Urška Vučak Markež in Jernej Brenholc, ki sta bila zelo vesela navijačev. Ko smo pridobili vse fotografije, smo se počasi odpravili proti domu, saj smo morali naslednji dan v šolo. Ta dan nam bo definitivno ostal v spominu še kar nekaj časa.

 

Brina Kolarič, 7. b

 


 

Reciklirane kuharije
Učenci iz 4. b razreda (Anže Bezjak, Naja Geč, Iza Visenjak in Rahela Zamuda) so se prijavili na projekt Eko šole Hrana ni za tjavendan in Lidlov razpis Reciklirane kuharije. Sestavili so recept za pripravo sladice Reciklirane kroglice (podobno kot čokoladne bombice), pripravo posneli in nastal je triminutni filmček s postopkom priprave. Sama priprava je enostavna in primerna za mlajše otroke, ker je brez pečenja, uporabijo se živila, sladkarije, ki nam ostajajo.
V kategoriji Druga triada so dosegli 1. mesto. Nagrado bodo prejeli na zaključnem dogodku Hrana ni za tjavendan, ki bo 8. junija 2017 na gradu Jable v Trzinu. Vsi zmagovalni recepti bodo objavljeni tudi v knjižici Reciklirana kuharija.


Mentorica Irena Forštnarič


 

Na Ptuju obeležili 13. obletnico vstopa Slovenije v EU

'EU je treba živeti, EU je treba razumeti'

Na Ptuju so s predstavitvijo projekta Spoznajmo države EU obeležili 13. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Takšni dogodki so po besedah evropske komisarke za promet Violete Bulc izrednega pomena za približevanje raznolikosti unije državljanom. "EU je treba živeti, EU je treba razumeti in jo tudi ves čas soustvarjati," je dejala. Projekti, kot je na Ptuju, kjer učenci in dijaki ptujskih in okoliških šol predstavljajo države članice EU, po besedah komisarke Bulčeve približajo ljudem raznolikost Evrope in odstranjujejo strah pred neznanim. "To je projekt, ki je vreden, da se ga pokaže tudi drugim. Upam, da bo nekoč obstajala mreža tovrstnih projektov v celotni EU," je dejala. "Raznolikost povezuje, a to raznolikost je treba razumeti."

Osnovna šola Gorišnica se je projekta udeležila prvič. Predstavljali smo državo Hrvaško, skozi poznavanje njenih pripovedk in bajk. Učenci 5. a razreda so pripravili številne ilustracije znanih pravljic, pisali stripe in kiparili na temo bajeslovnih bitij. Tretji razred je, pod vodstvom Marjetke Horvat, pripravil krajšo dramatizacijo pravljice Medved in kralj, regijski zmagovalci ŠPFja pa so zaplesali tradicionalno hrvaško kolo. Za uspešno koreografijo in kostume sta poskrbeli Špela Valenko in Irena Forštnarič. Na stojnici se je bilo moč prepustiti tudi kulinaričnim užitkom. Prireditev se je zaključila z dvigom zastav in spustom balonov v Evroparku.

 

Maja Bencek


 

 

Na OŠ Gorišnica radi kuhamo

Na OŠ Gorišnica že nekaj let radi kuhamo, pa ne le pri gospodinjstvu ‒ namreč, že tretjo leto zapovrstjo sodelujemo v projektih Zlata kuhalnica in Kuhnapato. Učenci se v vlogi kuharjev odlično počutijo in na tekmovanjih dosegajo zavidljive rezultate.
V četrtek, 4. 5. 2017, smo se udeležili tekmovanja za Zlato kuhalnico 2017, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Regijsko tekmovanje, ki smo se ga udeležili, je tudi letos potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. Letošnji izbrani jedi, ki smo ju morali pripraviti, sta bili po navodilih organizatorja »kranjska klobasa kot osnovna sestavina glavne jedi« in »sladki skutini štruklji«. Tekmovali smo še z enajstimi osnovnimi šolami. Našo kuharsko ekipo so sestavljale osmošolke Barbara Prelog, Julia Sok in Zala Geč ter sedmošolec, Žiga Jamnik. Na samem tekmovanju so lahko kuhali samo 3 člani, zato smo letos dali prednost puncam. Pripravile so Kranjsko klobaso z zeljno kremo in Sladke pehtranove štruklje. Pripravljeni jedi sta bili več kot odlični, zato smo se uvrstili v sam vrh. Osvojili smo zlato priznanje in se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo potekalo na Gostinsko-turističnem zboru Slovenije oktobra 2017 v Kranjski Gori.
Prav tako smo v letošnjem šolskem letu ponovno zelo uspešni pri projektu Kuhnapato, ki ga organizira Društvo Vesela kuhinja. Tema letošnjega tekmovanja se glasi »otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo«. Na šoli smo tako oblikovali 3 skupine učencev, ki so v določenih terminih za učence naše šole kuhale izbrana kosila. To kuhanje na ravni šole je bil predpogoj za uvrstitev na regijsko tekmovanje in finale. Novembra so učenci kuhali »Prleško (boom)betko« in sladico »Roža od moža«, januarja so pripravili »Ptujski pisker« in »Jabolčne kolačke«, zadnja skupina pa je v mesecu marcu za učence naše šole pripravila »Zimsko musako« in sladico »Naše šolske miške«. V mesecu aprilu smo se s skupino Veseli piskri, ki je kuhala Ptujski pisker in Jabolčne kolačke, udeležili regijskega tekmovanja, ki je potekalo v gostilni Rajh v Bakovcih pri Murski Soboti. Eva Čagran, Ana Zupanič, Žiga Jamnik, Lucija Zelenko, Žiga Vozlič in Jaka Antolič so tudi na tem tekmovanju dokazali, da iz OŠ Gorišnica prihajajo zares dobri kuharski mojstri. Dosegli so 3. mesto in se uvrstili v finale, ki bo potekalo 31. 5. 2017 v gostilni Pečarič na Vrhovcih v Ljubljani.
Na obe tekmovanji učence pripravljam mentorica, Tina Erhatič, nesebično pa svoje znanje razdaja tudi kuhar naše šolske kuhinje, Darko Marin (področni vodja podjetja Sodexo).

 

Tina Erhatič


 

Naši plesalci na Področnem plesnem tekmovanju uspešni

21. aprila 2017 je v telovadnici OŠ v Zgornji Kungoti potekalo Področno plesno tekmovanje ŠPF, kjer je svoje plesno znanje pokazalo okrog 150 plesalcev osnovnih šol Podravske regije. Glavna organizatorja tekmovanje sta bila Plesna zveza Slovenije in PŠ Samba. Prireditev je povezovala Urška Marinko - vodja programov športne rekreacije PZS.

 

 

Rezultati naših učencev:
- 2. TRIADA- POSAMEZNO ( HIP HOP, POP, LATINO)
1. mesto: Kimi Kuhar, 3. mesto: Vita Irgolič, 8. mesto: Andraž Kolarič, 14. mesto: Naja Geč, 16. mesto: Adrian Munda, 23. mesto: Natalia Ciglar

Ekipno: 1. mesto; trenerka: Špela Valenko, mentorica Irena Forštnarič


- 3. TRIADA- POSAMEZNO ( HIP HOP, POP, LATINO)
3. mesto: Maja Petek, 6. mesto: Eva Tilli, 7. mesto: Neža Geč, 7. mesto: Brina Kolarič, 11.mesto: Karolina Cvetko, 14. mesto: Ela Kolarič

Ekipno: 1. mesto in uvrstitev na državno tekmovanje; mentorica: Jelka Zaviršek


- PLESNI PAR 3. TRIADE ( standardni plesi- počasni valček, tango, fokstrot)
2. mesto: Brina Kolarič in Sven Hameršak


- PLESNA PRODUKCIJA – MASAJI - 1. mesto
Plesalke: Maja Petek, Eva Tilli, Neža Geč, Brina Kolarič, Karolina Cvetko, Ela Kolarič, Jana Geč, Zala Geč, Kiara Petrovič, Selina Žuran, Saša Arnuš, Pia Ozmec, Eva Čagran, Gabriela Ozmec (Julija Sok, Erika Kolar), tolkala: Anej Čurin, Timotej Bezjak, koreograf: Jure Krajnc, mentorica: Irena Forštnarič

 


 

London
19. aprila pozno večer smo se zbrali pred šolo učenci osmih in devetih razredov. Odpravljali smo se na ekskurzijo v London. Poslovili smo se od staršev in se ob pol dvanajstih z avtobusom odpeljali na letališče v Benetkah. V Celju se nam je pridružila še ekonomska šola, ter naš vodič. Pot do letališča je bila precej dolga, zato smo si s spanjem prikrajšali čas. Na letališču smo že nestrpno čakali na vkrcanje na letalo. Let je bil zelo lep. Po mirnem pristanku v Londonu smo se odpravili do našega hotela na Osterley street. Odložili smo kovčke in se hitro odpravili do podzemne železnice - THE TUBE, s katero smo se srečevali vsak dan. Najprej smo se odpravili v geološki muzej Natural history museum in si ogledali veliko zanimivosti. Na ulicah po katerih smo hodili smo videli značilne londonske govorilnice ter njihove rdeče dvonadstropne avtobuse. Vodič nas je pripeljal na mesto, kjer smo imeli lep pogled na znameniti Big ban. Nato smo obiskali še znani Picadilly circus in kitajsko četrt China town, večerno okrepčilo pa smo si privoščili na znanem Leicester Square-u, kjer smo srečali ogromno uličnih umetnikov. Ob koncu prvega dne smo se odpravili še na nočni razgled mesta, kjer smo videli znane londonske nebotičnike, Tower of London in Tower bridge ponoči.
Naslednji dan smo se odpravili proti gondoli, s katero smo se popeljali preko reke Temze in imeli čudovit razgled na London. Ustavili smo se tudi pri O2 areni. Nato smo se odpravili do tunela, ki vodi na drugo stran reke Temze. Občutek, ko smo hodili pod reko je bil nenavaden. Videli smo nekdaj plovečo ladjo Cutty sark, ki je sedaj spremenjena v muzej. Ogledali smo si še nacionalni pomorski muzej in šli na Greenwich. Zabavno je bilo stati na različnih poloblah. Po krajšem počitku in času ki smo ga imeli zase, smo se z ladjico popeljali po reki Temzi. Zapeljali smo se tudi pod znamenitim Tower bridge mostom. Doživeli smo tudi menjavo londonskih vojakov iz graščin. Videli smo tudi kraljičino palačo in enega izmed najlepših parkov. Obiskali smo tudi pisano Camden market tržnico in prefinjeno Oxford Street nakupovalno ulico. Tudi ogled voščenih lutk v Madam Tussauds je bil zanimiv. Zadnji dan pa smo posvetili prostemu času in zunanjemu ogledu katedrale svetega Pavla. Sprehodili pa smo se tudi po edinem peš mostu v Londonu – Millenium bridge. Za slovo od Londona pa smo doživeli še lep pogled na London iz razgledne ploščadi. Nikoli pa nam ni zmanjkalo časa za fotografiranje. Malo po drugi uri smo že vsi spakirani šli proti avtobusu, ki nas je popeljal do letališča. Let je imel malo zamude, a kljub temu je bil zelo lep pristanek v Ljubljani. Z avtobusom smo se okrog enih zjutraj pripeljali do šole, kjer so nas že pričakali starši. Izlet je bil zelo zanimiv in poln dogodivščin, vendar je minil prehitro. Z veseljem pa bi še si mesto večkrat ogledala.


Erika Kolar, 9. a


 

Državno tekmovanje iz znanja matematike
Veseli nas, da so učenci Lara Bezjak, Andraž Kolarič in Adrian Munda iz 5. razreda, Brina Kolarič in Nika Kralj iz 7. razreda, Luka Černesl in Lucija Borak iz 8. razreda ter Žan Luka Kolarič iz 9. razreda na državnem tekmovanju iz matematike, 22. 4. 2017, pokazali veliko matematičnega znanja.
Čestitke učencem Lari, Andražu, Adrianu, Brini, Niki, Luciji in Žan Luku, saj so vsi osvojili srebrna Vegova priznanja na državnem tekmovanju v znanju matematike.
Posebej pa čestitamo Luku Černeslu, ki mu je uspelo osvojiti zlato Vegovo priznanje.

 

Matematični aktiv: Patricija Kramberger Rom, Iva Trop, Tina Erhatič in Maja Bencek


 

Sodelovali smo na natečaju

V okviru natečaja Varno v vrtec in v šolo smo v Osnovni šoli Gorišnica razmišljali o varni poti v šolo in sicer v dveh sklopih.

1. sklop: Prometni režim okoli šole

Učenci so izdelali maketo prometnega režima, s katerim se srečujejo dnevno, na poti v šolo. Maketa je nastala preko sodelovalnega učenja in medvrstniške pomoči.

2. sklop: Varen avtomobil

Učenci so izdelali plakat, ki je bil plod skupinskega dela in predhodne "možganske nevihte" na že omenjeno temo.

Sodelovali so vsi učenci 5.a razreda, v sklopu Prometnega krožka.
Izkušnje so še dodatno obogatile njihovo znanje, potrebno za opravljanje kolesarskega izpita, s katerim se srečajo letošnje šolsko leto.

 

Mentorica: Maja Bencek


 

Dan šole

V petek, 7. 4. 2017, smo praznovali 4. dan šole, hkrati pa je potekala

slavnostna otvoritev treh novih učilnic in kabineta. 


 

[prenos] 0.9 MB Vulkanija

Učenci 5. razredov so se odpeljali na Goričko, kjer so obiskali Vulkanijo.

 


 

Plesno tekmovanje ŠPF
V sredo, 5. 4. 2017, je v večnamenski dvorani potekalo šolsko plesno tekmovanje ŠPF. Ob ocenjevanju sodnic Natalije Vajda, Jelke Zaviršek in Špele Valenko je zaplesalo 85 plesalcev od 1. do 9 razreda. Vsi plesalci so prejeli bronasta priznanja ŠPF.
6 plesalcev 2. triade: Kimi Kuhar, Naja Geč, Natalija Ciglar, Andraž Kolarič, Vita Irgolič in Adrian Munda se je uvrstilo na področno tekmovanje. Prav tako bo na področnem plesnem tekmovanju, ki bo 21. 4. 2017 v Zgornji Kungoti, zaplesalo 6 plesalk iz 3. triade.Te so: Neža Geč, Maja Petek, Brina Kolarič, Ela Kolarič, Eva Tilli in Karolina Cvetko. V standardnih plesih bo tekmoval plesni par Brina Kolarič in Sven Hameršak.  Naša šola pa se bo predstavila tudi s plesno produkcijo MASAJI, v kateri sodeluje 16 plesalk 3. triade in 2 bobnarja.
Veliko plesne sreče želimo vsem na področnem in državnem tekmovanju ŠPF.


Koordinatorka plesnih dejavnosti Irena Forštnarič


 

Tekmovanje osnovnošolcev v znanju matematike za Vegova priznanja 2017
Kot vsako leto doslej na OŠ Gorišnica sredi marca, natančneje 16. v mesecu potekalo tekmovanje iz znanja matematike poimenovano Matematični Kenguru. Veseli nas, da se ga je udeležilo toliko učencev, saj nam to daje dodatno motivacijo za delo v razredu. 154 učencev OŠ Gorišnica se je pomerilo v znanju s svojimi sovrstniki. Pri izkazovanju znanja so bili uspešni in jim na tem mestu čestitamo, posebej pa seveda vsem dobitnikom srebrnim priznanj. Teh je na OŠ Gorišnica 57.
Veselimo pa se rezultatov, ki jih bodo najvišje uvrščeni iz naše šole izkazali 22. aprila, ko bo potekalo državno tekmovanje iz matematike. Gostitelj je OŠ Ormož. Našo šolo bodo zastopali: Lara Bezjak, Adrian Munda in Andraž Kolarič iz petega razreda, Brina Kolarič in Nika Kralj iz sedmega razreda, Luka Černesl in Lucija Borak iz osmega razreda ter Žan Luka Kolarič iz devetega razreda.
Iskrene čestitke vsem, ki ste tekmovali, saj ste vsi morali pokazati obilo znanja, posebej pa seveda pohvalimo in čestitamo dobitnikom bronastih Vegovih priznanj. Zahvala tudi vsem učiteljicam, ki ste tako dobro pripravile učence za tekmovanje. Učencem, ki nas bodo zastopali na državnem tekmovanju, pa želimo veliko znanja in nekaj sreče.

 

Za matematični aktiv: Patricija Kramberger Rom


 

Otroški parlament 2017
V sredo, 15. 3. 2017, smo se mladi osnovnošolci sestali na zasedanju, ki je potekalo na Ptuju. Mladi parlamentarci smo se pogovarjali o temi PRIHODNOST. Tema je zelo obširna in težka, saj sami še ne vemo natančno, kakšna bo naša prihodnost. Na začetku zasedanja smo se razdelili v skupine. Predstavili smo, kaj si sami mislimo o tej temi, oziroma do kakšnih zaključkov smo prišli na šoli med debatiranjem. Prisotni so bili tudi strokovni delavci, ki so nam pomagali pri razmišljanju. Debatirali smo predvsem o negativnih vidikih prihodnosti. Našle so se tudi pozitivne misli, a jih je bistveno težje najti kot negativne. Marsikdo je imel zelo izvirne ideje in razmišljanja za prihodnost. Zelo zanimivo je poslušati to, kar mislijo drugi. Malo so me razočarali strokovni delavci, saj niso povedali po mojem mnenju nič novega oziroma pametnega. Zmotilo me je tudi to, da so se preveč krat vključevali v pogovor. Zelo težko je bilo priti do besede, a mi je kljub temu nekako uspelo si »izboriti« priložnost. Morda bi drugič umaknili strokovne delavce in osebje, da bi več lahko debatirali učenci sami. No, naj zaključim, da je parlament pozitivna izkušnja, saj skleneš nova prijateljstva in se zraven zabavaš. Lepa in dobra izkušnja skratka.

 

Blaž Vozlič, 9. a


 

Čestitamo 9. b!
Končno so znani uradni rezultati državnih tekmovanj. 4 učenci so se 14. 3. 2017 udeležili državnega tekmovanja iz znanja nemškega jezika v Mariboru. Zelo uspešna sta bila ADRIAN CIGLAR in ŽIGA KRISTL, ki sta vsak prejela SREBRNO PRIZNANJE. Julija Herga in Nik Ivančič pa sta se uvrstila med prvo polovico tekmovalcev in prejmeta bronasta priznanja.

18. 3. 2017 je v Vrhniki potekalo državno tekmovanje iz znanja zgodovine. Udeležila se ga je Nika Peklar, ki se je preko šolskega in področnega tekmovanja prebila med 150 učencev državnega tekmovanja izmed več kot 7000 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Čestitamo Niki, ki je nato osvojila ZLATO PRIZNAJE na državnem tekmovanju iz znanja zgodovine.

 

Mentorica in razredničarka Tina B. Kokot


 

8 krogov odličnosti

V sredo, 22. 3. 2017, so imeli učenci od 1. do 9. razreda kulturni dan na temo 8 krogov odličnosti. Začeli in končali so s socialnimi igrami. Vmes so spoznali 8 pomembnih življenjskih veščin oz. načel, ki jih imenujemo 8 krogov odličnosti. Vsakega so ponazorili z ustreznim gibom. Hkrati pa so učenci spoznali tanko črto odgovornosti in situacije ter vedenje, ki sodi pod črto oz. nad črto. Kulturni dan pomeni uvajanje krogov odličnosti na našo šolo, v naslednjih mesecih jih bo potrebno podkrepiti s podrobnim spoznavanjem krogov na urah oddelčne skupnosti. Da bi pa krogi dejansko zaživeli v šoli in doma, bo potrebno izvesti še roditeljski sestanek za starše, izpeljali pa bi ga naj kar učenci sami.

 

Tihana Bezdrob


 

2. na državnem prvenstvu
Med 25. 2. in 3. 3. 2017 je v hotelu Primus na Ptuju potekalo državno prvenstvo v počasnem šahu. Starejše skupine so začele že v soboto, ostale pa v ponedeljek in sredo. Igrala sem v konkurenci do D12, kjer se je za dobre uvrstitve potegovalo še 16 drugih igralk iz cele Slovenije. Turnir se je zame začel obetajoče, saj sem prva tri kola zmagala. V četrtem kolu pa sem naredila napako na koncu partije, zaradi katere sem izgubila proti kasnejši državni prvakinji. Temu je sledil še en poraz, a sem se nato zbrala in preostale partije zmagala, kar me je vodilo k srebrni medalji. Z osvojitvijo 2. mesta sem zadovoljna, saj sem se na ta način uvrstila na evropsko prvenstvo v Romuniji in svetovno prvenstvo v Braziliji.
Rezultati: 1. Vesna Mihelič 8,5 točk; 2. Nika Kralj 7 točk; 3. Doroteja Drevenšek 6 točk; 4. Anika Gregorič 6 točk; 5. Pia Rožmanec 5,5 točk …


Nika Kralj, 7. b


 

Bili smo v Cankarjevem domu
V četrtek, 30. 3. 2017, se nas je nekaj učencev iz 5., 6., 7., 8. in 9. razredov skupaj z učiteljicami Suzano, Marjetko in Klementino odpravilo v Ljubljano v Cankarjev doma na Kulturni bazar. Najprej smo se udeležili delavnice Izdelajmo si lutke, kjer smo iz pene naredili prav zanimive junake. Nato smo imeli kar nekaj časa, da smo lahko obiskali različne razstavne prostore, kjer smo dobili veliko promocijskega materiala in celo knjig. Najbolj zanimivo nam je bilo, ko smo si lahko sami izdelali potisk za na majico in si jo potem tudi sami natisnili. Zraven tega pa so naši fantje risali še v 3D tehniki in »hekali« robota. Ob koncu našega obiska smo se eni udeležili radijske delavnice, katero so pripravili novinarji iz Radia Slovenija, drugi pa so se udeležili delavnice Kako so oblečeni junaki iz oper in baletov. Na obeh delavnicah smo se zelo zabavali. Seveda pa nismo smeli Ljubljane zapustiti, ne da bi si ogledali spomenika našega največjega pesnika Franceta Prešerna, zato smo imeli še toliko časa, da smo lahko šli v središče Ljubljane na sprehod in sladoled.
Pester dan, poln zanimivih izkušenj, je hitro minil. Vsi pa upamo, da se bomo lahko Kulturnega bazarja udeležili tudi naslednje leto.


Lana Lindič, 6. b


 

3. krog tekmovanja Kuhna pa to

Na posnetku lahko vidite mlade kuharje, ki so se trudili pripraviti Zimsko musako in Čisto prave miške za učence naše šole.

 

 


Tudi sami skrbimo za zdravo prehrano

V četrtek, 16. 3. 2017, smo imeli učenci od 6. do 9. razreda naravoslovni dan na temo Zdrava prehrana. V spodnjem videu si lahko ogledate, kako zanimiv je bil dan.


 

Sejem Altermed, oziroma kako so nas oblegale znane osebe
V petek, 10. 3. 2017, smo se z mentoricama Tino B. Kokot in Andrejo Kolarič odpravile na Sejem Altermed v Celju. Letošnja tema sejma, s katerim sodeluje tudi Eko šola, je bila »odgovorno s hrano«. Učenke 9.b (Lana, Sara, Nika, Julija H., Ema in Julija P.) smo se predstavile na degustacijskem odru. Pripravile smo dve jedi: namaz iz bučnih semen in bučnega olja ter palačinke z bučno-jabolčno marmelado. Na majhnem odru smo se odlično znašle in kar številčni publiki pripravile okusne jedi. Da pa je bil naš dan popoln, je poskrbel kuharski šef Bine Volčič. Prišel je do našega odra in nas povprašal o naših jedeh; seveda smo ga tako navdušile, da se je hotel slikati z nami. To še ni vse! Ko smo se sprehajale po sejmu, nas je s kamero ulovil simpatični Dejan Krajnc iz skupine Poskočni muzikanti. Ker smo mu super zapele, smo zaslužile 10 evrov in seveda se je tudi on slikal z nami. In dan je bil popoln …

 

Učenke 9. b

 


 

Pustovanje

Na pustni torek smo se namaskirali in se odpravili po Gorišnici. Kar poglejte nas.

 

 

 

 

 

      Nam so kurenti že pregnali zimo.

 


 

Zimski športni dan
V petek, 10. 2. 2017, smo se dobili pred učilnico. Vsak si je izbral svoj par in eden v paru je prinesel sanke. Ob 8.45 je prišel avtobus, nanj smo odložili vse stvari in se odpeljali na Bellvi. Na avtobusu smo se pogovarjali, igrali igre, gledali risanke in čas je hitro mineval. Ob 9.30 smo prispeli na cilj. Oblekli smo zimska oblačila, vzeli sanke in poiskali progo. Najbolj se je bilo zabavno spuščati po strmini, naporno pa vleči sanke navzgor. Minila je ena ura, bil je čas za malico. Po malici smo se lahko še eno uro sankali. Zelo hitro je minila. V bližnjem baru smo pili čaj. Odšli smo do avtobusa, se preoblekli in srečni, veseli prišli domov.


Zala Grm, 3. a

 


 

Ponovno smo kuhali

Kuharska ekipa Veseli piskri, v kateri smo bili Žiga Vozlič, Jaka Antolič, Žiga Jamnik, Ana Zupanič, Lucija Zelenko in Eva Čagran, smo v okviru šolskega kuharskega projekta Kuhna pa to, v petek 20. 1. 2017, skuhali kosilo za vse učence naše šole, ki so se ta dan prijavili nanj. Pod mentorstvom šefa šolske kuhinje g. Darka Marina smo pripravili Ptujski pisker in Jabolčne kolačke. Izkušnja je bila za nas mlade kuharje zelo prijetna. Pobrali smo veliko znanja in si nabrali veliko novih izkušenj za naprej, najbolj pomembno pa je, da smo se pri delu zabavali in se dobro imeli ter da smo nazaj prejeli prazne krožnike od tistih, ki so poskusili naše jedi.


Eva Čagran, 9. a


 

Nova skladba šolskega ansambla


 

Četrti dan ...

V četrtek so nas zbudili z glasbo. Začetniki smo se prvič spustili po smučarski stezi in občutek je bil enkraten. Naučili so nas hoditi s krpljami in igrali smo se socialnih iger. Imeli smo smučarsko tekmovanje in danes zvečer bodo razglasili rezultate ob plesni zabavi.


Žan Černesl

Tretji dan ...

Naš dan se je začel kot dan pred njim, z budnico, zajtrkom in odpravo na smučišče. Danes nam je šlo veliko bolje. Vsi smo pričeli uporabljati sidra, kar nas je izmučilo kot še noben dan doslej. Po kosilu smo se spoznali s športnim plezanjem in ga preizkusili tudi sami. Poleg tega smo se preizkusili še v navezovanju vozlov. V zadnjem delu dneva je sledil najbolj zabaven del programa, ko se je vsaka soba predstavila z »odštekano« frizuro. S tem se je zaključil dan in pričela noč …

Drugi dan ...
Noč je hitro minila. Zjutraj smo se okrepčali z obilnim zajtrkom in se odpeljali na smučišče. Vse od 9.00 do 13.00 smo smučali, pri čemer smo že zelo napredovali. Rahlo utrujeni smo se vrnili v dom na kosilo in počitek. Po počitku smo se preizkusili v teku na smučeh. To je bila zanimiva nova preizkušnja. Sledilo je spoznavanje gozda in narave nasploh v obliki igre zunaj v gozdu. Po večerji smo si popestrili večer z igro Soba se predstavi, kjer je vsaka soba pripravila svoj prispevek. Ko so se ob 10. uri ugasnile luči, smo utrujeni zaspali …

Prvi dan šole v naravi

Danes se je začela 5 – dnevna šola v naravi v domu CŠOD Peca.

 

Po dveh urah vožnje smo prispeli na cilj in se nastanili v sobe, ki so preproste, a udobne. Takoj po kosilu, smo na avtobus spet natovorili smučarsko opremo in se odpravili na bližnje smučišče. Tam so nas razdelili v štiri različne skupine, glede na naše smučarsko znanje. Učitelji so začetnikom predstavili osnove, ostalim, ki pa že imajo nekaj smučarskih izkušenj, pa so začeli pomagati izpopolnjevati tehniko. Po vrnitvi v dom smo imeli še nekaj prostega časa, ki smo ga s prijatelji preživeli ob družabnih igrah. Sledila je večerja, pri kateri smo proslavili tudi sošolčev rojstni dan. Čaka nas pa še večerna animacija, kjer bomo zvedeli še kaj več o FIS ski pravilih.
Vsi zelo uživamo in vas lepo pozdravljamo iz te zimske idile.

 

Brina Kolarič, Teja Feguš in Nika Kralj 


 

Nika Kralj državna podprvakinja
Na 21. posameznem osnovnošolskem državnem prvenstvu v šahu je v soboto, 15. 1. 2017, v telovadnici OŠ Simona Jenka, Nika Kralj v kategoriji učenk do 12 let osvojila odlično 2. mesto. Nika je sicer za zmagovalko zaostala za eno točko, vendar je z njo remizirala in tako zaradi manjše napake v eni izmed naslednjih partij, izgubila 1. mesto. Nika se že zelo aktivno pripravlja tudi na državno mladinsko prvenstvo, ki bo letos od 25. 2. 2017 do 3. 3. 2017 na Ptuju.
Na tekmovanju sta solidne partije prikazali tudi Laura Horvat in Vita Irgolič. Vsem trem našim šahistkam iskreno čestitamo.


 

Tekmovanje FLL
V soboto, 7. 1. 2017, smo se z dvema ekipama FLL udeležili tekmovanju robotov, ki je potekalo na osnovni šoli v Trbovljah.
Mlajša ekipa je dosegla tretje mesto v robotskem tekmovanju, na žalost pa se niso najbolje odrezali pri zagovarjanju konstrukcije robota. Dekleta so raziskovalno nalogo, ki je sestavni del tekmovanja, dobro zagovarjala. Starejši ekipi je pri robotskem delu zmanjkalo nekaj točk za uvrstitev v veliki finale. Zagovor naloge je bil vzorno izveden.
Izpeljava raziskave in robotski sistem FLL je za učence velika pozitivna izkušnja.

 

Mentor Boštjan Rihtar


 

foto: Langerholc
foto: Langerholc

Dora Šandor v finalu
V večnamenski dvorani v Markovcih je 28. decembra 2016 potekal prvi polfinalni izbor projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo v tretji sezoni. Na odru so se množici gledalcev predstavili zmagovalci predizborov osnovnih šol Starše, Trnovska vas, Fram, Markovci, Mladika, 2. OŠ Slovenska Bistrica, Destrnik, Juršinci in Gorišnica.
V mlajši kategoriji sta za uvrstitev v polfinale prepevali učenki OŠ Gorišnica Ela Žnidarič Tomažič in Naja Geč. V duetu sta zapeli pesem Nine Pušlar, To mi je všeč. Na žalost se jima ni uspelo uvrstiti v finale. Prav nasprotno pa je uspelo Dori Šandor v starejši kategoriji, ki se je s pesmijo iste izvajalke, katere naslov je Ta svet ne zna živet, uvrstila v finale projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo.
Drugi polfinalni izbor bo 18. januarja 2017 v Kidričevem, tretji pa 19. januarja na Ptuju.


Učenci predmeta šolsko novinarstvo


 

Proslava ob državnem prazniku

V petek, 23. 12. 2016, se je v večnamenski dvorani v Gorišnici ob 18. uri pričela prireditev v počastitev državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti in hkrati zaključka koledarskega leta.
Na prireditvi je najprej zadonela slovenska himna, ki so jo pod vodstvom zborovodje Aleša Pevca zapeli pevci MePZ PD Ruda Sever Gorišnica. Okrasek na smrečico so nato čez celotno prireditev obesili balerina Maja Petek, učenka 8. razreda Zoja Vesenjak, Tamburaški orkester PD Ruda Sever Gorišnica z umetniškim vodjem Damirjem Mumlekom, otroški in mladinski pevski zbor z zborovodjem Alešem Pevcem, otroci iz vrtca, plesalci in plesalke šolskih plesnih skupin, šolski ansambel ter učenci naše šole. Za presenečenje so poskrbeli tudi delavci šole, saj so se nam ob koncu predstavili s pesmijo Aleluja, ki sta jo v ta namen priredila učitelj Aleš Pevec in Boštjan Rihtar. Navzoče je nagovoril tudi gospod ravnatelj, ki je med drugim vsem zaželel veliko uspeha v prihajajočem letu.
Ob koncu prireditve je v dvorano prisopihal še božiček. Pokramljal je z otroci in nastopajočim razdelil bombone.


Učenci predmeta šolsko novinarstvo


 

Evropski teden zmanjševanja odpadkov
Od 19. do 27. novembra je potekal Evropski teden zmanjševanja odpadkov ali ETZO. Letos je bil poudarek na odpadni embalaži.
Na to temo smo učenci pridno ustvarjali in raziskovali. Nastali so čudoviti izdelki, ki so bili razstavljeni v našem eko kotičku. Da bi vse, kar smo raziskali in izdelali, tudi pokazali drugim učencem, je učiteljica Andreja Kolarič pripravila kratek program, ki je potekal 24.11.2016. Učenci četrtih razredov so predstavili ugotovitve raziskave o tem, koliko odpadkov proizvedejo doma, nam pokazali kako ravnati s praznim tetrapakom, nam razkrili nekaj predlogov kako še lahko uporabimo odpadno embalažo in kako lahko zmanjšamo količino odpadkov. Na koncu so se izkazale tudi manekenke iz 4. a razreda. Te so se sprehodile v izvirnih kreacijah devetih razredov, ki so reciklirali pod vodstvom učiteljice Tine Brodnjak Kokot.

 

Brina Kolarič, 7. b

 


 

Na predtekmovanju medobčinskega odbojkarskega tekmovanja za fante so naši odbojkarji
osvojili 2. mesto in se uvrstili v finale medobčinskega tekmovanja.

 

Rezultati:

OŠ Destrnik : OŠ Hajdina 2 :0 (25 :16, 25 : 16)
OŠ Gorišnica : OŠ Hajdina 2 : 0 (25 :19, 25 : 19)
OŠ Destrnik : OŠ Gorišnica 2 : 0 (26 : 24, 25 : 16)


 

Zapela je cela šola

Že kar nekaj let vsak tretji petek v mesecu novembru praznujemo dan slovenske hrane in tako smo na naši šoli v sklopu tega dne cel teden peljali številne dejavnosti. Pri različnih urah smo se trudili in izdelali kar nekaj izdelkov, ki so nam popestrili razstavo in tudi ure pouka.
V petek, 18. 11. 2016, se je okrog 130 učencev zjutraj udeležilo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je bil sestavljen iz domačega kruha, mleka, masla, medu in domačega jabolka. Zraven pa ni manjkala prava narodnozabavna pesem, ki jo je iz svoje harmonike privabljal Žiga Vozlič. Za malico smo naše brbončice razvajali s samopostrežno malico. Prav poseben trenutek smo dočakali ob 10. uri, ko smo vsi učenci in učitelji zapeli priljubljeno Slakovo pesem Čebelice. Za spremljavo je poskrbel naš šolski ansambel, pridružila pa sta se mu oba pevska zbora in hkrati torej tudi vsi mi. Zapeli smo, da je zadonelo po vsej šoli. Pred samo pesmijo, nas je nagovoril tudi predsednik Čebelarskega društva Gorišnica gospod Jože Horvat.
Kot pika na i temu posebnemu dnevu je bilo kosilo, ki so ga za nas pripravile učenke iz devetega in osmega razreda s pomočjo naših kuharjev. Čakal nas je prav poseben burger PRLEŠKA BOMBETKA in sladica ROŽA OD MOŽA, ki se ji nismo mogli upreti.

 

Lana Lindič, 6. b

 


 

Državno tekmovanje iz logike
22. oktobra 2016 smo se zjutraj na naši šoli začeli zbirati učenci iz celotne regije z namenom, da bi se udeležili državnega tekmovanja iz logike. Ko smo prispeli v šolo, smo se lahko udeležili zajtrka, ki je bil sestavljen iz vanilijevega rogljička in čaja. Po obroku je sledil krajši kulturni program. Vsi smo že nestrpno čakali, da lahko odidemo v učilnice. Tja so nas pospremile učenke. Po 90 minutah razmišljanja in iskanja odgovorov na vprašanja, smo morali vsi oddati tekmovalne pole in oditi iz učilnice. V jedilnici so nas že čakali hot dogi in jabolka, s katerimi smo lahko potešili svojo lakoto, preden smo odšli domov.


Borak Lucija, 8. b


 

Poklicna tržnica

V ponedeljek, 14. 11. 2016, je v okviru karierne orientacije na naši šoli potekala poklicna tržnica za učence 8. in 9. razredov. Poslali smo 26 vabil na srednje šole in dijaške domove v Podravski in Savinjski regiji. Vabilu so se odzvali vsi. Pripravili so zanimive in pestre predstavitve. Učenci 9. razredov so si predstavitve ogledovali sami ali skupaj s starši, prišli pa so vsi, saj jih pred vpisom v srednje šole zanima, kaj šole ponujajo in s čim se predstavljajo. Z zanimanjem so poslušali, spraševali in sodelovali. Učenci 8. razredov so se presenetljivo odzvali v velikem številu, kljub temu da se nekaterim zdi še prehitro, da bi začeli že razmišljati o srednjih šolah.
Na tržnico smo povabili tudi učence Osnovne šole Franja Žgeča Dornava. Sodelovanje pri organizaciji tržnice z njihovo osnovno šolo ocenjujemo kot pozitivno, zato bomo, če bo le mogoče, z njimi sodelovali tudi v prihodnje.

 

Tihana Bezdrob


 

Na medobčinskem rokometnem tekmovanju za dekleta so naše rokometašice
osvojile 2. mesto in se tako uvrstile na področno tekmovanje.

[prenos] 0.1 MB Rezultati_dekleta

Na medobčinskem rokometnem tekmovanju za fante so naši rokometaši

osvojili 1. mesto in se uvrstili na področno tekmovanje.

[prenos] 0.1 MB Rezultati_fantje

 

Plesalci ponovno zaplesali

Plesalci naše šole so gostovali na OŠ ZAVRČ ob DNEVU ŠOLE, kjer so na koncu prireditve prikazali v plesu, kako je zadnji dan pouka pred počitnicami, ko so učenci že vsi v pričakovanju počitnic in lahko rečejo:

 

NE, NE GREM V ŠOLO, SAJ POČITNICE SO TU!

 


 

Trening FLL

V petek, 28. 10. 2016, smo učenci vključeni k interesni dejavnosti FLL odšli z dvema ekipama na trening robotov. Trening je potekal na Fakulteti za računalništvo v Ljubljani. Najprej smo obiskali Vesoljski center v Vitanju, nato pa pot nadaljevali v Ljubljano, kjer smo imeli robotski trening. Fantje so se ukvarjali z roboti, dekleta pa smo imela pogovore z mentorji tekmovanja o raziskovalni nalogi, ki spada v sklop zagovora na tekmovanju. Tema letošnjega tekmovanja, v katerem sodeluje 12 000 ekip iz 85 državah sveta, je Kako pomagati živalim, ki so pred izumrtjem.

 

Brina Kolarič, 7. b

 


 

Filmski festival IZOLA 2016

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Območna izpostava JSKD Izola sta tudi letos pripravili že 52. srečanje najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije v Izoli 13. in 14. oktobra 2016. Srečanja smo se udeležili tudi učenci naše šole. Predstavili smo naslednje filme: ŠEPET DUŠE – avtorici Hana Kolarič in Blanka Trunk, MOJ PECIKL – avtor Patrik Ciglarič ter ZAČELO SE JE Z ZELJEM – avtorica Stella Zamuda. Udeležili smo se tudi filmske delavnice in posneli nekaj kadrov za nov film, ki je za javnost še skrivnost.

 

Hana Kolarič, 8. a


 

Policisti za en dan

V torek, 11.10.2016, smo štirje učenci šestega razreda sodelovali v akciji Policist za en dan. S policijskim avtom smo se izpred šole odpeljali na policijsko postajo v Moškanjce. Najprej so nam razkazali prostore policijske postaje. Spoznali smo lahko zaposlene. Ogledali smo si zaporne prostore, orožje, zaščitne policijske obleke, daljnoglede za nočni vid. Pozdravit nas je prišel tudi policijski komandir. Prav zanimivo je bilo tudi na cesti, ko smo skupaj s policisti preverjali hitrost avtomobilov z radarjem. Nato smo se odpravili še v Zavrč, kjer smo si ogledali še opremo vojakov in se spet s policijskim avtomobilom odpeljali nazaj v šolo.

 

Dora Šandor, 6. b


 

Drobtinica

je vseslovenska dobrodelna akcija ob svetovnem dnevu hrane, ki smo jo izvedli v soboto, 15. 10. 2016, mladi člani RK OŠ Gorišnica z mentorico Lidijo Lozinšek. Sodelovali smo z občinsko organizacijo RK Gorišnica in območnim združenjem RK Ptuj. Stojnico smo imeli pri trgovini Mercator v Gorišnici in trgovskem centru Jager v Moškanjcih. Na stojnicah smo ponujali kruh in drobno pecivo, ki so ga darovali Mercator, Pekarna Ptuj, okoliške pekarne in Društvo gospodinj občine Gorišnica. V zamenjavo za pekovske izdelke smo dobili prostovoljne prispevke. Ta denar je predan v šolski sklad, za tople obroke hrane za celo šolsko leto, za tri učence naše šole, ki potrebujejo pomoč.

 

Rada pomagam in hočem, da vsi otroci, ki nimajo denarja za hrano in za druge pripomočke, dobijo hrano. Počutila sem se odlično.

Sara Vozlič, 4. a

 

Za Rdeči križ sem se odločila, ker rada pomagam ljudem. Pri Drobtinici mi je bilo zelo zanimivo, kako ljudje radi darujejo za otroke. Počutila sem se dobro, ker mi je to všeč.

Lara Štajner, 6. b

 

Za sodelovanje sem se odločil, ker rad pomagam ljudem, ki nimajo hrane, doma, oblačil. Zelo rad sem pomagal. Upam, da se bom še drugo leto lahko udeležil te dobrodelne akcije.

Rok Petrovič , 4. b

 

Prostovoljec sem zato, ker rad pomagam ljudem, ki so v stiski. Vesel in zadovoljen sem, ker sem se udeležil DROBTINICE. Bilo mi je zelo zelo v redu. Tudi drugo leto bi se rad udeležil te akcije.
Domen Bezjak , 5. a


 

Jesenski kros za učence od 1. do 4. razreda

V torek, 27. 9. 2016, so učenci od 1. -4. razreda izvedli športni dan – jesenski kros. V lepem, sončnem vremenu so učitelji pospremili učence do travnatega igrišča, kjer smo izvedli tekmovanje.
Učenci so se po razredih primerno ogreli, si ogledali progo in se pripravili na tekmovanje. S tekom so pričeli najmlajši in zaključili najstarejši učenci. Vsi se lahko pohvalijo, saj so uspešno pretekli celotno progo. Po tekmovanju smo se odpravili še na krajši pohod po Gorišnici.
Športni dan smo zaključili s podelitvijo. Vsi učenci so prejeli simbolno medaljo za sodelovanje, najboljši trije v posameznih kategorijah pa še priznanje in zlato, srebrno ter bronasto medaljo.


 

Projekt Veter v laseh v OŠ Gorišnica

V četrtek, 15. septembra 2016, smo se vsi učenci in učitelji naše osnovne šole odpravili na nogometno igrišče, kjer smo skupaj s Športno zvezo Gorišnica izvedli prireditev »Gorišniški veter v laseh«. Po besedah predsednika Športne zveze Gorišnica, gospoda Ratka Matjašiča, je bil glavni namen prireditve učencem ponuditi športno-družabni program kot odlično protiutež sedenju pred računalnikom ali televiziji in ostalim oblikam zasvojenosti, s katerimi se srečuje sodobna mladina. Slogan prireditve je bil »S športom proti zasvojenosti«, saj je potrebno mlade ozavestiti, da vse oblike zasvojenosti negativno vplivajo na posameznikovo življenje, na drugi strani pa imajo športne aktivnosti in redno gibanje velik pozitiven učinek na splošno počutje in uspešnost na vseh področjih.
Učenci smo se tako lahko pomerili v sedmih različnih športnih disciplinah, ki so jih za nas pripravili člani članic ŠZ Občine Gorišnica, in sicer Športnega društva Gorišnica, Športnega društva Moškanjci, Rokometnega društva Moškanjci-Gorišnica, Ribiškega kluba RAK in Plesnega kluba MORENO. Eni so se tako lahko pomerili v nogometnem poligonu, spet drugi v rokometnem, atletskem, ribiškem, dveh poskokčevih in poligonu z improviziranimi pripomočki. Ker pa je naša šola znana tudi po zelo dobrih plesalcih, niso manjkale tudi plesne delavnice. Tisti, ki se nekako v športu najbolje ne znajdejo, pa so lahko ustvarjali v likovnih in literarnih delavnicah. Ob koncu prireditve so se nam z zelo izvirnimi in zanimivimi izdelki predstavili tako likovniki kot literati, svojo plesno produkcijo pa so nam odplesali tudi plesalci. Od vsega smo seveda najbolj pričakovali razglasitev rezultatov športnih poligonov, saj smo vedeli, da bo nekdo osvojil naslov najboljšega razreda na letošnjem Gorišniškem vetru v laseh. Letošnji naslov prvakov je pripadel »Robotkom« iz 3. b razreda.
Športni dan je odlično uspel, saj smo odšli domov dobre volje in polni energije, hkrati pa smo se zavedali, da smo vsak zase storili nekaj dobrega.


 

Prvi šolski dan

Za prvošolčke OŠ Gorišnica je bil 1. september prav poseben dan, saj so otroci postali učenci.
Zbrali smo se v občinski dvorani, kjer nas je najprej pozdravil ravnatelj Milan Šilak, župan Jože Kokot pa je za vse učence 1. razredov pripravil presenečenje. Vsakega izmed njih je obdaril z nahrbtnikom in peresnico in jim hkrati čestital. Nato smo učiteljice učence spremljale v šolo, kjer smo v učilnici »vstopili« na vlakec PRVOŠOLČKOV, ki se bo z učenci vred celo šolsko leto ustavljal na postajah – SLOVENSKI JEZIK, MATEMATIKA, SPOZNAVANJE OKOLJA, LIKOVNA UMETNOST, ŠPORT IN GLASBENA UMETNOST. Učenec sta pozdravili tudi lutki LILI in BINE, ki jih bosta prav tako spremljala skozi 1. razred.
Polni pričakovanj in veselih obrazov so otroci doživljali 1. šolski dan.

 

Učiteljice 1. razredov

Učenci 1. a in 1. b razreda z učiteljicami ob torti