Kulturna šola


 

 

 

Ponovno smo si pridobili naziv KULTURNA ŠOLA.

Naziv lahko uporabljamo od leta 2017 do leta 2022.

 

 

 

 

 

 


 

 

V šolskem letu 2013/2014 smo prejeli naziv

NAJ KULTURNA ŠOLA  v kategoriji srednje velikih šol.

 

 


V petek, 20. septembra 2013, je v Cerkljah na Gorenjskem pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekala slovesna razglasitev najbolj kulturne šole letošnjega leta.
O nosilkah naziva je presojala strokovna komisija, ki je pregledala in ocenila obšolske kulturne dejavnosti na šolah, ki so se prijavile na razpis. Prireditev s podelitvijo nazivov, katere se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, je potekala v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika.
Med 53 osnovnimi šolami, ki so si prislužile naziv kulturna šola, je bila tudi OŠ Gorišnica. OŠ Gorišnica je bila med vsemi šolami največkrat nominirana šola in hkrati dobila tudi največ nazivov. Eden izmed njih je priznanje za izjemne dosežke na področju filma in videa. Na šoli deluje zelo uspešen filmski klub pod mentorstvom Boštjana Rihtarja, ki je zrežiral ogromno filmov, s katerimi so se predstavili doma in v širši okolici. Njihova srečanja imajo tudi mednarodni prizvok, saj se tekmovanj udeležujejo filmarji iz sosednjih držav. Na srečanjih najmlajših filmskih ustvarjalcev Slovenije in mednarodnem filmskem festivalu Zlati klas pa posegajo po najboljših in najvidnejših priznanjih.
Naslednje priznanje je OŠ Gorišnica prejela za dolgoletno uspešno delo in izjemne dosežke na področju zborovske in glasbene dejavnosti. Zborovsko petje ima na osnovni šoli najdaljši čas delovanja. Učenci v mladinskem in otroškem pevskem zboru pod vodstvom Slavice Cvitanič prepevajo že 28 let. Njihova pevska zbora že leta in leta nizata uspeh za uspehom. Redno se uvrščajo na regionalna, državna in mednarodna tekmovanja, domov pa prinašajo sama žlahtna priznanja. Iz regijskih tekmovanj imata zbora šest zlatih priznanj, eno zlato priznanje z odliko, iz državnih pa kar šest zlatih in eno bronasto priznanje. Na mednarodnih tekmovanjih so osvojili eno zlato, štiri srebrne in eno bronasto medaljo.
Kot zadnje, najvišje priznanje, pa si je OŠ Gorišnica pridobila naziv Kulturna šola leta v kategoriji srednje velikih šol. To priznanje šola v celoti opravičuje, saj je izjemno uspešna v celi paleti kulturno umetniških dejavnostih. Poleg njihovega celovito usmerjenega kulturnega koncepta Popestrimo šolo, ki združuje novinarstvo, foto ustvarjanje in multimedijo, so v zadnjih letih še posebej razširili in okrepili tudi gledališko in plesno dejavnost. Povezali so se z okoliškimi društvi, oziroma njihovimi sekcijami. Na šoli je tudi zelo živo spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine. V zvezi s tem potekajo raziskave na temo šege in navade ter ljudska in sodobna glasba v domačem kraju. So ena izmed redkih šol, ki ima pod delnim okriljem Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica, tudi mlajšo tamburaško skupino.
Vseh dosežkov, uspehov in volje za delo na kulturnem področju pa ne bi bilo brez podpore vodstva šole, celotnega kolektiva, ki aktivno sodelujejo pri načrtovanju, organizaciji in izvedbi prireditev in seveda lokalne skupnosti z gospodom županom Jožetom Kokotom.

 

Klementina Lindič