Arhiv dogodkov 2018/2019


 

 

Četrtošolci na ekskurziji v Prekmurju

 


 

Državno tekmovanje ŠPF
V ponedeljek, 3. 6. 2019, je na OŠ Polhov Gradec potekalo državno prvenstvo projekta Šolski plesni festival. Kot je že v navadi smo se učenke naše šole predstavile v treh disciplinah ter ponovno dokazale, da OŠ Gorišnica sodi v sam slovenski vrh tudi na plesnem področju.
Sodeč po rezultatih na področnem tekmovanju, je bilo moč pričakovati odlične rezultate, česar smo se tudi plesalke zelo dobro zavedale. Tako smo na plesišču dale vse od sebe, kar se nam je tudi obrestovalo, saj smo ponovile lanski uspeh in v konkurenci trinajstih šol, ekipno zasedle 6. mesto. Še dodaten razlog za zadovoljstvo je seveda predstavljalo 2. mesto Kimi Kuhar, ki se je tja zavihtela med 112 plesalkami iz vse države.
Naša šola že več let predstavlja resno konkurenco tudi v kategoriji šolska plesna produkcija. Letos smo se odločili, da se bomo nekoliko poigrali z različnimi zvrstmi glasbe in plesa, zato smo koreografijo, poimenovano Jukebox, v stilu hip hopa odplesale kar na ljudsko in narodno – zabavno glasbo. Za svoje delo smo bile nagrajene z bučnim aplavzom ter končnim 8. mestom med petnajstimi plesnimi produkcijami.
Seveda pa nič od zgoraj omenjenega ne bi bilo mogoče brez naših mentoric – učiteljice Irene Forštnarič, Tine Brodnjak Kokot in Hermine Žuran Knez ter seveda velike podpore s strani vodstva šole.


Brina Kolarič, 9. b

 


 

Petošolci v Poreču

3. dan
Zjutraj smo že spet imeli jutranjo telovadbo ob morju. Imeli smo dober zajtrk. Pri učni uri smo se pogovarjali o Poreču. Nato smo odšli na plažo. Morje je bilo mrzlo, a sem se vseeno kopala. Poizkusila sem tudi loviti ribe. Ulovili smo tri ribe, a je ena prej umrla, preden smo jih vrnili v morje. Po kosilu smo lahko v sobah počivali. Še enkrat smo odšli na plažo, skočila sem tudi s pomola. Vsi skupaj smo izdelali gradove, vulkane, jarke in protiturške tabore iz peska. Zvečer smo odšli v Poreč, kjer smo si ogledali znamenitosti. Kupili smo si tudi razne spominke. Poreč je zelo lepo mesto.

Meta, 5. b

 

2. dan
Danes so nas učitelji zbudili z glasno glasbo. Nato smo se oblekli in odšli na jutranjo telovadbo potem pa na zajtrk. Po učni uri smo odšli za 2 uri na plažo, takoj za tem pa na kosilo. Popoldansko kopanje je bilo zanimivo, ker je bila voda malo bolj mrzla. Potem smo imeli športne dejavnosti. Imeli smo tudi nogometni trening. Ostali so igrali odbojko, namizni tenis, badminton in plezali po igralih. Najbolj zanimive so bile vodne igre. Dosegli smo 2. mesto. Po večerji smo se umili in utrujeni odšli spat.

Gal, 5. a

 

 

 

Učenci obeh petih razredov postali EKO FRAJERJI
Učenci 5. razredov smo v šoli v naravi čistili morje, kjer je bilo veliko odpadkov. Našli smo veliko reči: pokrov od soda, steklenico, harpuno ... Bilo je nekaj malih urezov, a to nas ni ustavilo.

 Anej in Anže, 5. a

 

Učitelji pa dodajamo, da je bilo za varnost otrok ustrezno poskrbljeno in da na žalost redko najdemo kotičke, ki jih človek ne bi onesnažil.


 

Sodelovanje z Avstralijo (SYDNEY)
V okviru likovnega snovanja že nekaj let sodelujemo s filmskim studijem za otroške in mladinske filme v Sydneyu – Avstralija. Iz Avstralije nam občasno pošljejo svoje filme, mi pa njim vračamo naše. Letos so Lara Štajner, Dora Šandor in Katarina Bezjak izdelale dokumentarni film o sodelovanju naše šole z otroci iz Zavoda v Dornavi. Film bo potoval po vseh deželah Avstarlije.


Mentor Boštjan Rihtar

 


 

Spoznajmo države EU

V soboto, 11. 5. 2019, je pred mestno hišo na Ptuju potekala tradicionalna prireditev Spoznajmo države EU. Naša šola že več let predstavlja sosednjo državo Hrvaško. Ostale šole s ptujskega območja in širše pa so predstavljale Luksemburg, Poljsko, Finsko, Ciper, Francijo, Nemčijo, Slovaško, Slovenij in še kakšna država bi se našla. O vseh državah smo zelo veliko izvedeli, saj smo se vsi zelo potrudili in predstavili posebnosti in znamenitosti posamezne države.
Francija je znana po Eifflovem stolpu, gradovih, sirih, dobrem vinu in odličnih filmih. Na Danskem najdemo zelo znano podjetje LEGO, znana pa je tudi po vikinških pohodih v 10. stoletju. Znamenitosti Hrvaške so morje, otoki, podjetje KRAŠ, ki jo je ustanovil Josip Kraš. Na naših stojnicah so zato prevladovali Kraševi izdelki. Zaradi tega je bila pred našo stojnico vedno velika gneča.
Za konec res uspešnega dne, pa smo srečali še slavnega Tadeja Toša, s katerim smo naredili kar nekaj posnetkov.


Urban Lindič in Žan Majerič, 5. b


 

Regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov 2019

Otroški pevski zbor OŠ Gorišnica je na zborovskem tekmovanju, ki je potekalo na Gimnaziji Ptuj, dosegel zlato priznanje. Pevkam in pevcem čestitam za izjemen dosežek, s katerim je trud, ki ste ga vložili, nagrajen.

 

Zborovodja Aleš Pevec

 

 

 


 

 Regijsko tekmovanje za 10. Zlato kuhalnico

Kuharska ekipa OŠ Gorišnica Rahela Zamuda, Teja Hebar, Maj Visenjak in Dora Šandor so na regijskem kuharskem tekmovanju v Radencih dosegli zlato priznanje in 1. mesto. S tem dosežkom so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo v prihodnjem šolskem letu.

Čestitamo!

 

Mentorja Mateja Matjašič Pevec in Darko Marin

 


 

Državno tekmovanje iz znanja Vesele šole
V sredo, 10. aprila 2019, je na OŠ Kidričevo potekalo državno tekmovanje iz znanja Vesele šole. Tekmovanja sta se iz OŠ Gorišnica udeležili Rahela Zamuda (6. b) in Nika Kralj (9. b). Obe naši tekmovalki sta pokazali izvrstno znanje, na kar pričajo tudi doseženi rezultati. Rahela Zamuda je na državnem tekmovanju osvojila srebrno priznanje. Nika Kralj je osvojila zlato priznanje in se uvrstila na izvrstno 3. mesto v državi. Za svoj dosežek je prejela naziv državna veselošolska prvakinja in prejela 3. nagrado.
Čestitke obema tekmovalkama!

 

Mentor Aleš Pevec

 


 

Dora zapela v Sanremu

Naša učenka Dora Šandor je v Sanremu 1. maja nastopila v finalu SanremoJunior v konkurenci 12 do 15 let, na velikem odru Teatre Ariston. Svojo avtorsko skladbo VIZIJA, za katero je aranžma napisal skladatelj Jean Markič, je suvereno odpela in požela močan aplavz. V izredno močni konkurenci je osvojila četrto mesto. Vedno večjo vlogo pri oblikovanju njenega glasu ima tudi prof. Samo Ivačič - Glasbena šola Karol Pahor Ptuj.


Mentor Boštjan Rihtar

 


 

Šolski plesni festival
Plesalci Osnovne šole Gorišnica, kot je že v navadi, tudi letos sodelujemo v projektu Šolski plesni festival. Že v začetku aprila je na naši šoli potekalo šolsko tekmovanje, na katerem so sodnice izbrale ekipo dvanajstih tekmovalk (šest iz druge in šest iz tretje triade), ki so našo šolo zastopale na področnem tekmovanju. Tako smo se v sredo, 17. 4. 2019, odpravili na Osnovno šolo Ljudski vrt Ptuj, kjer je le to potekalo.
Plesalke naše šole, po že ustaljeni praksi, vsako leto spadajo v ožji krog favoritinj in tudi letos ni bilo prav nič drugače. Posebej uspešno smo tekmovanje zaključile učenke 3. triade. Pohvalimo se lahko namreč z naslovom ekipnih prvakinj našega področja, hkrati pa je treba izpostaviti še rezultate naših štirih finalistk, ki so tekmovanje končale na 1., 2., 4. in 7. mestu. Odlično se je odrezala tudi ekipa plesalk 2. triade z osvojenim več kot odličnim 3. mestom. Ob tem so zagotovo pridobile tudi kopico novih izkušenj, ki jih bodo lahko koristno uporabile v prihodnjih letih.
Sicer pa je naša šola sodelovala tudi v kategoriji šolska plesna produkcija. Predstavile smo zgodbo z naslovom Jukebox in pričakovano zasedle prvo mesto, ter se uvrstile na državno tekmovanje.
Za nami je tako odlično preživeto popoldne. Ne le po rezultatski plati, temveč smo se domov vrnile tudi polne pozitivnih vtisov ter v vznemerljivem pričakovanju državnega tekmovanja. Držimo pesti, da bo 5. junij naš srečen dan.


Brina Kolarič, 9.b


 

Kuhna pa to

V okviru projekta Kuhna pa to se je v četrtek, 4. aprila 2019, 6 učencev 6. razreda skupaj z mentorjema, Darkom Marinom in Matejo Matjašič Pevec, odpravilo v Ljubljano.
V šoli smo se zbrali 6.30, vzeli potrebne stvari in malico ter se odpravili v Ljubljano. Pot je hitro minila, saj smo si s pogovorom krajšali čas. Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se odpravili do Cankarjevega doma, kjer je potekal Kulturni bazar. Vsi smo bil prvič v Cankarjevem domu, nad katerim smo bili navdušeni. Tam smo začeli s pripravo jedi. Za pripravo jedi smo uporabili živila lokalnega izvora. Pripravljali smo bučni namaz z ajdovim kruhom in solato. Hrano smo stregli obiskovalcem Kulturnega bazarja in jim povedali ter razložili, kaj smo pripravili. Bilo je zanimivo, saj še nismo kuhali pred tolikšno množico ljudi. Ljudje so bili s hrano in postrežbo zadovoljni.
Ob 12. uri smo pospravili stvari in se polni novih doživetij odpravili proti Gorišnici. Ker je bil dan precej dolg, smo bili zelo lačni, zato smo se odpravili še v McDonald's, nato pa se utrujeni vrnili domov.

 

Teja Hebar, 6. a

 


 

Nepozaben London
Končno smo ga dočakali … četrtek, 28. 3. 2019, saj smo se ob 23. uri izpred OŠ Gorišnica odpeljali z avtobusom proti Benetkam. Nekaj osmošolcev in večina devetošolcev ter par učencev iz OŠ Dornava s spremljevalci smo iz Benetk odleteli na štiridnevno ekskurzijo v London.
Po neprespani noči na avtobusu smo prispeli v Benetke. Na letališču smo morali najprej oddati kovčke, nato pa sta sledili dve kontroli. Imeli smo še nekaj časa za zajtrk, potem pa smo se končno vkrcali na letalo. Peljala sem se prvič, zato mi je ta let ostal še posebej v spominu. Res, bilo je nepozabno. Po dobri uri in pol letenja, smo pristali na londonskem letališču Gatwick. Sledila je dvourna vožnja proti univerzitetnemu mestu Cambridge. Ogledali smo si Kings College Chapel s širšo okolico. Bilo je zelo zanimivo, saj so nas po okolici vodile lokalne vodičke. Tako smo se pogovarjali v angleškem jeziku. Nato smo imeli nekaj prostega časa za nakupe in kosilo. Sledila je vožnja proti središču Londona. V večernih urah smo prispeli do hotela, kjer smo dobili napotke za naslednji dan, nato pa smo se utrujeni od vožnje počasi odpravili v postelje.
Zjutraj smo se zbudili v sončno jutro, se nazajtrkovali in polni pričakovanj počakali v avli hotela na našega vodiča. Razdelil nam je karte za podzemno železnico, dal še vse potrebne napotke in že smo se odpravili na spoznavanje Londona. Najprej smo si ogledali katedralo svetega Pavla, šli smo čez Milenijski most, stali v neposredni bližini Big Bena, preko reke Temze opazovali 135 metrov visoko Londonsko oko (London Eye), nato smo vstopili še v Narodno galerijo, kjer nam je vodič dal nalogo, da poiščemo Van Goghove Sončnice. Nikjer jih nismo našli, zato smo nekateri vprašali paznike, ki so ob umetninah stali na vsakih par metrov. Povedali so nam, da so sliko prestavili v drugo galerijo. Imeli smo občutek, da nas je naš vodič hotel samo malo preizkusiti, ali se bomo znašli in imeli toliko poguma in znanja, da se pozanimamo, kje bi lahko slika bila. Dneva še kar ni bilo konec, saj smo bili še v muzeju, kjer smo morali najti mumije in si ogledati zelo zanimive stvari iz najstarejše zgodovine. Počasi se je dan že prevešal v večer, zato smo na res lepi razgledni točki videli 87-nadstropni nebotičnik Shard (Črepinja), ob njem pa še nebotičnik »kumarico«, nebotičnik Walkie Talkie, dvižni most čez reko Temzo Tower Bridge in še sem mogoče kaj pozabila. Po trinajstih urah res zanimivega in čudovitega spoznavanja Londona, je bil počasi čas, da se odpravimo proti hotelu na zaslužen počitek.
Naslednje jutro smo že nestrpno pričakovali nove dogodivščine. Najprej smo se podali do Buckinghamske palače, kjer smo si ogledali menjavo kraljeve straže. Menjava straže se zgodi vsaki sodi dan točno ob 11. uri. V tem času, ko smo bili pred palačo, kraljice ni bilo v njej, saj je na palači visela samo angleška zastava. Pot nas je nato vodila do Prirodoslovnega muzeja, kjer nas skoraj ne bi dobili iz njega. Vseeno smo se morali kar podvizati, saj nas je že čakal muzej voščenih lutk. Na vhodu so nas varnostniki najprej pregledali, potem pa smo s fotoaparati in telefoni planili na znane osebnosti. Mislim, da ni bilo osebe, zraven katere se ne bi slikali. V muzeju smo se nato še s taksijem popeljali skozi zgodovino Londona in si na koncu ogledali še 4D film, kako super junaki rešujejo Buckinghamsko palačo. Bilo je res zelo zanimivo. Mislim, da smo nato že kar vsi komaj čakali, da se bomo lahko podali na Oxford Street, kjer smo lahko kupili kakšen spominek, ali pa kakšno drugo malenkost. Ulica, ki je v dolžino dolga dva kilometra, je kar privabljala kupce, saj so bile na obeh straneh ulice razporejene vse znane trgovine. Ko smo zapravili večino denarja, smo se odpravili še v kitajsko četrt in opazovali njihove zanimivosti. Ponovno nas je počasi že preganjala tema, zato smo se s podzemno železnico odpravili proti hotelu. Če so nekateri prejšnjo noč še malo bedeli, smo to noč res vsi zelo hitro zaspali.
Prišlo je jutro, ko smo vedeli, da se v popoldanskih urah vračamo proti domu. Nekateri veseli, drugi bi pa kar še nekaj dni ostali. Vendar morali smo se odpraviti proti avtobusu, ki nas je zapeljal do obalnega mesta Brighton. Tam smo se povzpeli na razgledni stolp British Airways i360. Po temeljitem pregledu, smo vstopili v notranjost steklene kupule, ki se je nato dvignila na višino 138 metrov. Imeli smo res čudovit pogled na Brighton in okolico. Nato smo imeli še nekaj časa za kosilo in že nas je čakal avtobus, da nas odpelje na letališče. Po opravljenih vseh formalnostih, smo sedli na letalo za Ljubljano in v večernih urah prispeli na Brnik. Sledila je samo še vožnja do Gorišnice in jupiii … starši so si oddahnili, nas z velikim veseljem pričakali, mi pa smo polni novih dogodivščin začeli s pripovedovanjem …

 

Lana Lindič, 8. b

 


 

Filmski festival ZOOM 2019

Med 20. in 22. marcem 2019 je v Pionirskem domu potekal že 13. mednarodni filmski festival ZOOM. Na letošnji festival so prejeli več kot 500 prijav iz 69 držav, kar dokazuje, da je filmski festival Pionirskega doma – centra za kulturo mladih postal ena od pomembnejših platform otroške in mladinske umetnosti v srednjeevropski ter balkanski regiji.
Naši filmi so bili na festivalu zelo opaženi, saj se je med prvih 15 uvrstil igrani film TEST, Alje Horvat. V konkurenci sta sodelovala tudi filma Čebela na kahlici, Lare Štajner ter film Prva nagrada, Dore Šandor. Na samem dogodku je  sodelovalo kar 15 naših učencev tudi v delavnicah montaže, igre, produkcije in snemanja animacije. Ko je bil čas za kosilo, so si skupaj z mentorjem Boštjanom Rihtarjem ogledali tudi Muzej iluzij. Bilo je zelo zaimivo.

 


 

Glasbeni festival

V sredo, 27. marca 2019, se je šolski orkester s spremljevalci Boštjanom Rihtarjem, Alešem Pevcem in Majo Bela odpeljal na Glasbeni festival - državno tekmovanje osnovnošolskih in srednješolskih glasbenih skupin in solistov v Ljubljano.
S svojim nastopom so si priborili posebno priznanje za šolski orkester za pesem Mama Mia, zasedbe Abba. Prav tako pa se je kot solistka predstavila Dora Šandor s pesmijo Never Enough. Občinstvo jih je nagradilo z bučnim aplavzom. Učenci pa so bili ponosni in veseli uspeha.

 


 

Kuhna pa to

Tudi letos se je naša šola pridružila projektu Kuhna pa to, v katerem otroci otrokom kuhamo zdravo tradicionalno kosilo. Že v mesecu januarju 2019 smo ves teden učencem in delavcem naše šole ter vrtca pripravljali tradicionalne obroke, ki jih v slovenski kuhinji pogosto pripravljamo. Letošnja naloga je bila (v primerjavi z lansko) nekoliko drugačna, saj smo raziskovali, od kod smo posamezna živila (ali pa kar celotne jedi) dobili. Poleg tega, da smo pripravili seminarsko nalogo, smo jedi, katerih izvor smo raziskovali, tudi skuhali. Učencem in otrokom smo tako v kuharskem tednu pripravili enolončnico, kanelone, testenine, gobovo juho, krompirjeve žgance, pico, spekli jabolčni kolač, kvasenico …
Tisti, ki smo se v kuhinji najbolje odrezali, smo se skupaj z mentorjema, Darkom Marinom in Matejo Matjašič Pevec udeležili tudi regijske kuharske predstavitve projekta in naše šole, ki je potekala v trgovskem centru Qlandija Ptuj.
V ponedeljek, 25. 3. 2019, smo se zgodaj zjutraj zbrali v šolski kuhinji. Tam smo si pripravili vse kuhinjske pripomočke, nato pa se s kombijem odpeljali na Ptuj. Čakala nas je stojnica, kjer smo začeli s pripravo ješprenove enolončnice in prigrizka z bučnim namazom. Za pripravo jedi smo uporabili živila lokalnega izvora in jih seveda z velikim ponosom mimoidočim obiskovalcem tudi predstavili. Ob desetih smo pripravljeni jedi začeli deliti. Obiskovalci so naši jedi pohvalili in ju z veseljem poskusili. Lahko so tudi glasovali za najboljšo jed. Zelo veseli smo bili, ko so nas pri našem kuharskem podvigu obiskali naši dedki, babice, mame, očetje in drugi sorodniki, še posebej pa smo si šteli v čast obisk ravnatelja, g. Milana Šilaka. Tudi g. ravnatelj je naši jedi poskusil in oddal svoj glas – komu ga je namenil, lahko samo ugibamo.
Po dobrih dveh urah priprave jedi in promociji šole smo končali z delom, zato smo pospravili stvari in se odpravili proti šoli.
Udeležba v tem kuharskem projektu je bila za nas nepozabna izkušnja. Bilo je zanimivo in zelo smo se zabavali.

 

Teja Hebar, 6. a


 

 

 

Igrale v polfinalu državnega tekmovanja

V torek, 19. 3. 3019, je bilo v naši dvorani izpeljano polfinalno državno rokometno tekmovanje za starejše deklice. Med seboj so se pomerile ekipe iz OŠ Starše, OŠ Petrovče in OŠ Gorišnica. Naše rokometašice so z enim porazom in eno zmago zasedle skupno 4. do 6. mesto v državi.

 


 

Starejše deklice področne prvakinje

V Večnamenski dvorani v Spuhlji se je v torek, 12. 2. 2019, ob 13. uri pričelo Ekipno področno tekmovanje OŠ Podravja v šahu. Našo šolo so zastopale tri ekipe mlajših fantov. Prvi ekipi (Oskar Vrabič, Val Firbas, David Jelen, Miha Kovačec in Jan Žuran) je uspelo osvojiti 5. mesto, druga ekipa (Jan Petek, Gašper Hrga, Tai Žuran, Nal Zamuda in Anej Emeršič) je bila 14., najmlajši, učenci 3. razredov (Enej Rakuša, Jurij Cvitanič, Lan Kolarič, Jaka Štalcer in Jaka Žuran), pa so se uvrstili na 16. mesto. Mlajše deklice (Iza Irgolič, Špela Strelec, Maša Kokot in Tjaša Meško) so osvojile odlično drugo mesto, starejše deklice (Anja Kociper, Zala Vesenjak, Vita Irgolič in Laura Horvat) pa zasluženo prvo mesto. Tako so se ponovno uvrstile na ekipno državno tekmovanje. Čestitke vsem.


 

Tradicionalni 3. kurentov skok

 

15. 2. 2019 so nas ponovno razveselili kurenti in hudiček ter odgnali zimo in neznanje. 


 

Na spodnji povezavi si lahko ogledate izsek s koncerta ČUKI Legende iz Cankarjevega doma,

na katerem prepevajo otroci Otroškega pevskega zbora OŠ Gorišnica

pod vodstvom Aleša Pevca skupaj z glasbeno skupino Čuki in Ribičem Pepetom.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=cNm9muXGl7w

 


 

Kuharski teden na OŠ Gorišnica

V tednu 21. 1.–25. 1. 2019 je 28 učenk in učencev 6.–9. razreda aktivno sodelovalo pri izvedbi projekta Otroci otrokom skuhajmo zdravo tradicionalno kosilo, ki ga že več let zapovrstjo organizira Društvo Vesela kuhinja iz Ljubljane.
Učenci so v tem tednu vsaj za en dan postali pravi kuharji, ki so pod budnim očesom mentorja Darka Marina (Sodexo, d.o.o.o) vsakodnevno pripravili približno 300 kosil za učence šole in otroke iz vrtca. Njihov delovni dan je potekal od 7.40 do 15. ure in je vključeval vse postopke predpriprave in priprave jedi do vključno pomivanja posode in čiščenja kuhinje. Po končanem delu v kuhinji jih je čakal še pisni del izvedbe projekta, tj. priprava raziskovalne seminarske naloge in pisanje poročila, ki ga je bilo potrebno že naslednji dan oddati. Pri tem jim je pomagala mentorica Mateja Matjašič Pevec.
Učenci sami so povedali, da je bil delovni dan v kuhinji prijetno naporen, zanimiv in zabaven, počaščeni in veseli pa so bili tudi ob obisku ge. Anke Peljhan iz Ljubljane (organizatorke projekta) ter ravnatelja, g. Milana Šilaka.


 

Nika Kralj ponovno 2. v državi

Na 22. osnovnošolskem posamičnem prvenstvu v šahu, ki je bilo 12. 1. 2019 v Kranju, se je ponovno izkazala devetošolka Nika Kralj. Z odlično odigranimi partijami je dokazala, da sodi v sam vrh šahistk v Sloveniji. Zasedla je odlično drugo mesto. V sredino razpredelnice pa se je uspelo uvrstiti še Anji Kociper, ki je prav tako dokazala, da se lahko kosa z najboljšimi.

 

 

 

 


 

Športni dan

Ponedeljek, 14. 1. 2019, je bil za učence od 6. do 9. razreda zelo pester in zanimiv dan. Imeli smo namreč športni dan na temo Zimski športi. Nekateri smo se odločili, da se odpravimo v Maribor v Ledno dvorano na drsanje, drugi so odšli v Terme Ptuj, nekaj učencev je odšlo v Bowling center Ptuj na bowlanje, spet drugi na fitnes v Hotel Botra. Tisti, ki so bili na fitnesu, so kar nekaj kalorij izgubili, vendar so jih potem s picami nazaj pridobili. Na Treh Kraljih pa se je smučalo do onemoglosti. Imeli so zelo lepo vreme in prazne proge. Tako so lahko dan res dodobra izkoristili.

 


 

Posamezno področno šahovsko tekmovanje

V sredo, 12. 12. 2018, je v Večnamenski dvorani v Spuhlji potekalo Posamezno področno prvenstvo OŠ Podravja v šahu. V kategoriji dečki do 15 let je našo šolo zastopal Filip Kokol iz 8. a, ki je v zelo močni konkurenci zasedel 29. mesto. V kategoriji dečki do 12 let smo sodelovali v okrnjeni sestavi, saj se naši šestošolci niso mogli udeležiti tekmovanja, ker so bili v šoli v naravi. Tako so svoje šahovsko znanje dokazovali Oskar Vrabič, 5. a (15. mesto), Tai Žuran, 4. a (38. mesto), Gašper Hrga, 4. a (46. mesto), Jan Petek, 5. a (55. mesto), Anej Emeršič, 5. a (57. mesto), Jurij Cvitanič, 3. a (58. mesto), Gašper Kostanjevec, 4. a (59. mesto), Enej Rakuša, 3. a (64. mesto), Nal Zamuda, 5. a (68. mesto) in Jaka Žuran, 3. b (71. mesto). Pri starejših dekletih je predvidljivo slavila Nika Kralj iz 9. b razreda, ki je z vsemi osvojenimi točkami postala področna prvakinja. Takoj za njo se je uvrstila Anja Kociper iz 9. a, ki se bo prav tako kot Nika udeležila državnega tekmovanja v mesecu januarju. Na četrto mesto se je uspelo uvrstiti Viti Irgolič, 8. b, 10. mesto pa je osvojila Zala Vesenjak, 9. a. Najbolj so presenetili mlajše deklice, saj je Tjaša Meško iz 3. a razreda v konkurenci deklet do 12 let osvojila 2. mesto. Maša Kokot, 3. b se je uvrstila na odlično 5. mesto, Iza Irgolič, 4. b je osvojila 6. mesto, Špela Strelec, 4. b pa 11. mesto.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo.

 


 

Rogla 2018 - 4. dan
Zjutraj smo se zbudili v lepo sončno jutro. Na hitro smo se osvežili in se po zaledeneli cesti odpravili na zajtrk. Po zajtrku je sledilo obuvanje pancarjev in pot proti smučišču. Danes smo spoznali nove proge na smučišču. Po okusnem kosilu smo imeli nekaj prostega časa, da smo se lahko pripravili na večerni program posameznih sob. Po popoldanskem smučanju smo imeli zanimivo predavanje o konjih, gospod Andrej pa nam je povedal tudi marsikaj o ostalih živečih živalih na Rogli. Po večerji je sledil program v skupnem prostoru. S »cimri« smo pripravili skeč, ostali so se predstavili s plesnimi in pevskimi točkami. Jutri že vsi komaj čakamo, da pokažemo, kako obvladamo spust po belih strminah.

 

Kiar, Val, Sašo, David, Tadej, Gal E.

Rogla - 3. dan
Učitelji so nas zjutraj zbudili na prav poseben način, z glasno glasbo. Po osebni higieni je sledil zajtrk. Zelo smo bili presenečeni gospoda ravnatelja, ki nas je prišel obiskat za ves dan. Dopoldansko smučanje je bilo namenjeno treningu, saj se petkovo tekmovanje zelo bliža. Po kosilu smo imeli 1 uro prostega časa, zato smo si fantje omislili frizerski in masažni salon in povabili sošolke in učiteljice, da se pridejo uredit. Popoldansko smučanje je hitro minilo, prvič smo obiskali tudi progo Jasa. Po smučanju smo se preobuli v snežke in se odpravili na sankališče Zlodejevo. Večerji je sledila diskoteka, kjer smo imeli plesne dvoboje med dekleti in fanti. Bilo je zelo zabavno. Današnji dan je bil pester in zanimiv, a verjamemo, da nas veliko smeha čaka tudi jutri zvečer, ko imamo predstavitev sob.


Val, David, Sašo, Kiar, Gal E. in Tadej

Rogla 2018 – 2. dan
Po zelo dobri in umirjeni noči smo se zbudili s pomočjo glasne glasbe. Dan smo začeli z osebno higieno in okusnim zajtrkom. Spet smo se spravili v pancarje, na glavo dali čelade in se odpravili na smučanje. Čisto vsak posameznik se je v svoji skupini z učiteljem naučil nove tehnike smučanja. Po napornem smučanju smo si privoščili kosilo. Nekateri smo nato preizkusili svoje znanje iz slovenščine in pisali Cankarjevo tekmovanje, drugi pa so se odpravili na smučišče. Po smučanju je sledilo kopanje, kjer smo počeli veliko stvari: se »tunkali«, kopali v toplem bazenu, skakali, čeprav ne bi smeli … Sledila je večerja (jedli smo zelo okusen golaž), zatem pa še kino. Ogledali smo si angleški film »Get Santa«. Vsi bi se zelo radi zahvalili gospodu ravnatelju za kokice Pokice. Včerajšnji dan je bil zelo zanimiv, a verjamemo, da bo današnji še bolj, saj gremo na sankališče Zlodejevo.


Val, Sašo, David, Gal E., Kiar, Tadej, Amadej, Anže, Jakob, Miha K., Miha V., Taj

Rogla 2018 – 1. dan
V ponedeljek, 10. 12. 2018, smo se zjutraj zbudili po neprespani noči, ko zaradi veselja nismo mogli spati. Šestošolci smo se namreč z našimi učitelji odpravili na enotedensko dogodivščino na Roglo. Ko smo prišli pred šolo, smo se bolj ali manj vsi veselili, nekaterim je bilo tudi malo težko. Takoj, ko smo prispeli na Roglo, smo šli smučat. Bivamo v Mladinskem domu Jelka, kjer se veliko smejemo in veselimo. Tukaj je zelo fajn, saj čisto do vsakega pride neka nova stvar. Na smučišču nam ni več pomembno, v kateri težavnostni skupini je kdo, pomembno je le, da se zabavamo. Včeraj smo spoznali tudi naše smučarske učitelje, ki so zelo prijazni in zabavni. S prvim dnem smo vsi zelo zadovoljni. Hrana je zelo dobra in ne želimo iti domov.


Naja, Iza, Ela, Sara V., Manuela, Anže, Taj, Miha V.

Učenci 6. razredov so varno prispeli na Roglo.

Polni navdušenja so se že podali na smučarske strmine.

 


 

Gostovanje na Mednarodnem plesnem tekmovanju Maribor OPEN 2018
2. decembra 2018 so plesalci naše šole obiskali finale tekmovanja plesnih parov MARIBOR OPEN 2018. 63 plesalcev od 2. do 9. razreda je predstavilo plesno zgodbo ZAPLEŠIMO V PRAVLJICO. Mentorice so bile: Špela Valenko, Tina Kokot Brodnjak in Irena Forštnarič. Prireditev si je ogledalo tudi veliko staršev naših učencev.


 

 


 

Zapeli smo s Čuki!
Prvič so pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora s Čuki zapeli v Gorišnici na koncertu, ki ga je ob 70-letnici Štajerskega tednika in 55-letnici Radia Ptuj v Večnamenski dvorani v Gorišnici organizirala družba Radia-Tednik Ptuj. Pevke in pevci so takrat zapeli kar 8 njihovih velikih uspešnic in ker so se mladi pevci tako dobro odrezali, so kmalu po tem nastopu dobili povabilo, da s Čuki zapojejo še enkrat.
Pevke in pevce otroškega zbora OŠ Gorišnica, ki prepevajo pod vodstvom Aleša Pevca, so se v nedeljo, 11. 11. 2018, odpravili v Cankarjev dom v Ljubljani – tja so jih namreč povabili Čuki, ki so ob 30. obletnici svojega delovanja pripravili koncert, na katerem so zapele številne zvezde slovenske glasbene scene.
Poleg tega, da so ta dan zapeli kar na dveh koncertih, so povsem nepričakovano vrhunsko opravili še svoj dodatni, nepričakovan nastop – v piceriji, kjer so se okrepčali, so zapeli in poželi bučen aplavz slehernega gosta v piceriji (le-teh pa ni bilo malo).
Po celodnevnem prijetno napornem dnevu so se v poznih večernih urah vrnili nazaj v Gorišnico, polni pozitivne energije in prijetnih vtisov. Za svoj trud in odlično opravljeno delo so bili tudi nagrajeni – g. ravnatelj jih je nagradil z opravičenim izostankom od pouka, česar so bili seveda vsi zelo veseli.

 


 

Državno tekmovanje iz logike

Državno tekmovanje iz logike je potekalo 20. oktobra 2018 na OŠ Sveti Tomaž. Udeležili so se ga naslednji učenci OŠ Gorišnica: Andraž Kolarič, Lara Bezjak in Hana Štalcer 7. razred, Nia Bela 8. razred ter Brina Kolarič 9. razred.
Tekmovanje je bilo zelo zahtevno, a so se učenci kljub temu potrudili po najboljših močeh in tako osvojili: Lara Bezjak in Hana Štalcer bronasto priznanje, Nia Bela bronasto priznanje, Brina Kolarič bronasto priznanje, Andraž Kolarič pa srebrno priznanje na državnem tekmovanju.

Čestitke vsem za izkazan trud in znanje.

 

Patricija Kramberger Rom in Eva Jazbec


 

Trening robotov

V petek, 26. oktobra 2018, je v Ljubljani na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo Mednarodno tekmovanje robotike - trening robotov. Na treningu smo se pod mentorstvom Boštjana Rihtarja preizkusili tudi učenci naše šole in sicer: Martin Svit Šandor, Jaka Zemljarič, Aljaž Gregorec, Finn Kokol, Žiga Simonič, Žan Majerič, Nino Bohinec, Urban Lindič, Kevin Škofič, Leon Žuran. Pred samim tekmovanjem smo obiskali še Center vesoljskih tehnologij v Vitanju. Postali smo raziskovalci oz. konstruktorji in se na kreativen, domiseln interaktiven način seznanili z delovanjem rakete. Hkrati smo raziskovali in sooblikovali nove možnosti naselitve v človeku neprijaznih razmerah ter primerjali bivanje pod zemljo z življenjskimi razmerami v vesolju. Trening nam je dokaj dobro uspel, saj smo na koncu osvojili 8. mesto. Sedaj vemo, kje so naše pomanjkljivosti in upamo, da jih bomo do tekmovanja odpravili ter tako pridobili še kakšno mesto.

 

Urban Lindič, 5. b

 


 

Filmski festival IZOLA 2018

18. in 19. oktobra je v Izoli potekal Filmski festival IZOLA 2018. Na tekmovalni del festivala smo poslali dva naša filma. Letos je bil poudarek na animiranih filmih.
Zjutraj smo se Zala, Katarina, Dora, Lara in učitelj Boštjan odpeljali proti Izoli. Posneli smo film po lastnem scenariju. Ogledali smo si tudi nov slovenski mladinski film Gajin svet. Film se nam je zelo vtisnil v spomin, saj obravnava sodobne pasti mladostnikov, hkrati pa je zelo poučen. Bili smo tudi v Piranu, kjer smo si ogledali mednarodno likovno razstavo EX tempore 2018.
Domov smo se vrnili v petek v poznih večernih urah.


Udeleženke festivala

 


 

Slovenska preteklost izven naših meja
V soboto, 29. 9. 2018, se nas je kar nekaj nadarjenih učencev skupaj z učiteljicami z avtobusom odpeljalo proti Avstriji. Pot nas je vodila v Celovec oziroma Klagenfurt.
Po postanku na slovenski strani, kjer smo lahko pojedli sendvič, smo kaj hitro prišli na avstrijsko stran. Najprej smo se ustavili na obrobju mesta Celovec, kjer smo obiskali eno izmed dvojezičnih šol. Tam sta nas sprejela gospa, ki je po rodu Slovenka in njen sin, ki se je rodil v Avstriji. Povedala sta nam veliko zanimivega o dvojezičnih šolah in življenju Slovencev v Avstiji. Nato smo odšli v sam center Celovca, kjer smo si najprej ogledali deželni zbor avstrijske Koroške. Sedeli smo lahko na stolih poslancev. V tej zgradbi smo si ogledali še knežji kamen in ogromno grbov, ki krasijo vse štiri stene prostora. Ker smo bili že pošteno lačni, smo se odpravili do Mc Donaldsa. Sledil je najbolj zanimiv del te ekskurzije – ogled Minimundusa. Bilo je res zelo zanimivo, saj smo lahko videli replike najbolj znanih zgradb na svetu. Bilo jih je kar 159. To pa še ni bilo vse. Ogledali smo si lahko še kratek 4D film in preizkušali svoje znanje ter spretnosti na različnih igralih. Po napornem, a zanimivem dnevu, smo se morali odpraviti proti domu.
Ekskurzija mi je bila zelo zanimiva, še posebej ogled Minimundusa. Zelo sem bila navdušena nad vsemi temi zgradbami. Veselim se že naslednjega šolskega leta in upam, da se bomo lahko odpravili še na drugi del ekskurzije.

 

Lana Lindič, 8. b

 


 

DRŽAVNO TEKMOVANJE ZA ZLATO KUHALNICO

 

Kuharska ekipa OŠ Gorišnica
Dora Šandor, Maj Visenjak in Sven Hameršak
so
na državnem kuharskem tekmovanju
dosegli zlato priznanje
in se uvrstili na odlično 2. mesto v državi in s tem osvojili
srebrno kuhalnico.

 

Čestitamo!

 

Mentorja: Mateja Matjašič Pevec
in Darko Marin


 

Jesenski kros


Po navadi preživim sobote z družino, ampak ta sobota je bila drugačna. Imeli smo jesenski kros. Potekal je v Moškanjcih.
Ko smo pripešačili v Moškanjce na letališče, sem imela malo treme. Najprej so bili na vrsti peti in šesti razredi. Komaj sem čakala, da bo tek za mano. Letos sem bila eno mesto slabša kot lani, ampak potrudila sem se po svojih najboljših močeh. Tek ni moj najljubši šport, raje imam igre z žogo.
Bila je lepa sobota in bila sem zadovoljna s svojim tekom, si pa želim, da bi bila naslednje leto uspešnejša.

 

Iza Irgolič, 4. b