Arhiv dogodkov 2014/2015


Znani so rezultati z natečaja Reciklirana kuharija.

[prenos] 1.2 MB Nagrajenci natečaja

 

Učenci 1. razredov na izletu

 

Obiskal nas je Jernej Šugman

V sklopu našega mednarodnega filmskega festivala Zlati klas, filmski festival Zlatka Šugmana, ki je letos potekal v času 8. −10. 6. 2015, nas je v ponedeljek, 8. 6. 2015, na naši šoli obiskal slovenski gledališki in filmski igralec, Jernej Šugman. Učenci 8. in 9. razredov so ob pomoči mentorjev Mihaele Poplatnik, Mateje M. Pevec, Boštjana Rihtarja in Aleša Pevca v ta namen pripravili enourni program, v katerega so vključili predstavitev Jerneja kot igralca ter samega filmskega festivala, skeč na temo Naša mala klinika, video posnetek Jernejevega gledališkega nastopa in z njim opravili tudi intervju.
Jerneja Šugmana smo v goste povabili, saj naš filmski festival nosi ime po njegovem očetu Zlatku, ki je bil prav tako, kot je sedaj Jernej, slovenski gledališki in filmski igralec. Njune korenine deloma segajo v Gorišnico – tega se zaveda tudi Jernej, ki je dejal, da je tudi on »malo naš«. Priznati moramo, da smo ga mi zelo vzeli za svojega, zato nam je njegov obisk pomenil toliko več. Učenci so ga sprejeli z bučnim aplavzom, po končanem enournem klepetu pa so se z njim tudi fotografirali in ga prosili za avtograme.
Po končanem srečanju so učenci povedali, da jim bo ta dan še dolgo ostal v spominu, še posebej pa Jernej, ki je (kot so sami dejali) v resnici še bolj »fajn«, kot na televiziji. Želijo si, da bi se še kdaj lahko srečali z njim.

 

Mateja M. Pevec


 

Učenci 6. razredov na izletu

 

Zborovski bum

V torek, 2. 6. 2015, smo se plesalci 2. in 3. triade odpravili na Zborovski bum. Na mariborskem nogometnem stadionu je bilo vseh pevcev kar 6700, plesalcev pa 390. Iz naše šole se nas je dogodka udeležilo 39 plesalcev. Obiskali so nas tudi znani športniki Filip Flisar, Tina Maze, Markos Tavares ter Klemen Kosi. Povezovalca tega velikega dogodka sta bila Tone Partljič in Lučka Breznik. Koreogra-fije za plesne točke so sestavili Marko Urbanek, Ajda Pfifer in KD Center plesa. Nas je koreografije naučil Alex Kolarič pod mentorstvom Irene Forštnarič.


Zala Vogrinec, 8. b


 

 Državno plesno tekmovanje - ŠPF
V ponedeljek, 1.6. 2015, smo se plesalci iz OŠ Gorišnica zjutraj ob 7. 45 uri z avtobusom odpeljali na državno tekmovanje iz plesa ŠPF, ki je potekalo v Radljah ob Dravi. Svoje plesne pripomočke in malico smo odložili v garderobi, kjer smo si nadeli tudi plesne številke. Najprej je našo šolo zastopala plesna produkcija z naslovom Gejše (sodelovalo je 20 učenk), ki je med ostalimi petnajstimi produkcijami iz vse države dosegla 2.mesto. Nato se je začelo tekmovanje še v posameznih plesih HIP HOP, POP IN LATINO. Plesalce je ocenjevalo pet sodnikov. Najboljše iz naše šole je plese odplesala devetošolka Nika Geč, ki je osvojila 7. mesto med 127 plesalci, ekipno pa se je naših 6 plesalk uvrstilo na 5. mesto med 14. šolami.
Vsi smo bili veseli za dobre dosežke, posebno pa še naši mentorji ga. Irena Forštnarič, ga. Jelka Ivanuša in g. Jure Krajnc. Po tekmovanju smo se odpeljali proti domu, med potjo pa smo se ustavili še v McDonaldu, kjer smo se okrepčali.


Eva Čagran, 7.a


 

Foto: Brigita Krajnc
Foto: Brigita Krajnc

 

 

 

Učenci 4. b razreda so postali državni prvaki

na 10. otroški varnostni olimpijadi.

 

Čestitamo!

 

 

Gorišnica, 4. 6. 2015

 

V četrtek, 4. 6. 2015, smo odšli v Maribor v dvorano Tabor, kjer je bilo finale Varnostne olimpijade. Zbrali smo se pred šolo in se z avtobusom, skupaj z OŠ Cirkulane, odpeljali proti Mariboru.
Naša prva igra, pri kateri smo morali biti uspešni, je bila človek ne jezi se. Pri tej igri smo potrebovali srečo in znanje. Uspelo nam je. Druga igra je bila vožnja s kolesom. Morali smo hitro peljati kolo in hkrati upoštevati tudi prometna pravila. Potem so prišle na vrsto kocke, ki smo jih morali sestaviti v različne piktograme. Sestaviti smo morali našega največjega sovražnika, piktogram rdeči križ. Zmogli smo in ga sestavili. Zadnja igra je bila vaja z brentačo. Za nas je bila igra enostavno, saj smo skoraj vsi gasilci. Dosegli smo 122 ml vode. V vseh igrah smo bili zelo dobri, zato smo polni pričakovanj čakali na podelitev.
Med odmoroma smo videli konja, policijskega psa, ki smo ga lahko božali, teleskop in se povzpeli z gasilsko lestvijo 30 m visoko. Na lestvi smo imeli čudovit razgled nad mes-tom Mariborom. Prišli so tudi znani športniki: Jurij Tepež, Tim Gajser, Andrej Šporn … Od nekaterih sva si pridobili tudi podpise.
In končno je na vrsto prišla podelitev. Nestrpno smo čakali rezultate. Ko so poklicali tretje uvrščene, smo bili presrečni, ker smo vedeli, da smo mi prvi ali drugi. Izkazalo se je, da smo prvi. Skakali smo od veselja. Zmago smo proslavili s pitjem iz pokala in zasluženim sladoledom.

 

Živa Trunk in Vita Irgolič, 4. b

 


 

ponedeljek, 25. 5. 2015

Iz doma Breženka v Fiesi ...

Najedli smo se, "naplavali" in tudi že nekaj naučili.

 

Spoznali smo novo generacijo prvošolčkov

V četrtek, 14. 5. 2015, je na svoje prvo skupno srečanje prišlo 39 bodočih prvošolčkov. Otroke in starše je z najboljšimi željami v občinski dvorani nagovoril g. ravnatelj Milan Šilak, učenci in učenke prvih in drugih razredov pa so jim pripravili kratek kulturni program. Po programu so učiteljice vsakemu otroku zaželele toplo dobrodošlico s stiskom roke in jih odpeljale na prvi pravi obisk šole. Vsi v en glas so zatrdili, da že komaj čakajo 1. september, ko bodo lahko zares sedli v šolske klopi.

 


 

Skupaj smo preživeli prvo noč v šolski knjižnici 

 

Učenci, ki radi in veliko beremo, smo noč iz petka, 15. 5. 2015, na soboto, 16.5. 2015, preživeli v šolski knjižnici. Zbrali smo se ob 18. uri. Najprej smo morali pripraviti prostor, tako da smo umaknili mize in stole. Čakala nas je peka palačink in za to je bilo treba razdeliti naloge. Vsak izmed nas se je odločil, kaj bo njegova zadolžitev. V gospodinjski učilnici sta učiteljici skupaj z Doro spekli zelo veliko palačink. Ostali učenci smo bili zadolženi za pripravo miz. Uspelo nam je pojesti skoraj vse palačinke in učenci, ki so bili službi pospravljalcev, so po večerji počistili. Sledile so družabne igre. Najprej smo se spoznavali s pomočjo žogice in odeje, nato pa smo se razdelili v dve skupini – Biseri in Trdoglavci – ter pričel se je kviz Male sive celice. Zmagovalci smo bili vsi in po napornem možganskem treningu nam je začelo primanjkovati energije. Postali smo lačni. Odpravili smo se v gospodinjsko učilnico, kjer smo si naredili sendviče. Vrnili smo se v knjižnico in si pripravili blazine za spanje. Imeli smo nekaj prostega časa za klepet ter prigrizke. Pozno v noč smo gledali risanke in ob štirih zjutraj je bil čas za spanje. Kljub vsemu pa nekatere punce še vedno niso bile zaspane in so še kar klepetale. Zjutraj pa so se prvi učenci zbudili že ob 6. uri. Ostali so se prebudili še kasneje in do zajtrka smo imeli še nekaj prostega časa. Imeli smo še dogodivščino z zajtrkom, ki bi se moral pripeljati, a ga ni bilo od nikoder. Zato smo pojedli še nekaj včerajšnjih palačink in sendvičev. Ob 10. uri pa smo se vsi neprespani, navdušeni in zadovoljni odpravili domov.

 

Sanja Kostevc, Zala Vogrinec, Larisa Horvat, Dora Mikec in Alja Ritlop

 

 


 

Zmagoslavje atletske ekipe OŠ Gorišnica na medobčinskem tekmovanju

V torek, 19. 5. 2015, je bilo na Ptuju medobčinsko tekmovanje v atletiki. Udeležilo se ga je vseh 16 šol iz bivše ptujske občine. Daleč najuspešnejša šola je bila OŠ Gorišnica z osvojenimi 13 kolajnami!

 

Medobčinski prvaki so postali:
BLAŽ VOZLIČ –  TEK NA 600 m z izjemnim časom 1,40 min
NIKA GEČ – SKOK V VIŠINO 1,47 m
KEVIN OŽINGER - SUVANJE KROGLE 10,85 m
INES SOK – MET VORTEKSA 45, 40 m


Druga mesta so osvojili naslednji tekmovalci:
DORA MIKEC – SKOK V VIŠINO
NEŽA GEČ – MET VOTREKSA
ELVINO KUHAR – MET VORTEKSA


Tretja mesta so osvojili naslednji tekmovalci:
ALEKSANDER ROŠKAR – SUVANJE KROGLE
ERIKA KOLAR – SKOK V VIŠINO
KLEMEN MIKŠA – TEK NA 300 m
ŽAN OZMEC – SKOK V VIŠINO
EMA HUNJET – TEK NA 1000 m
ANA MARIJA KOLARIČ – MET VORTEKSA


Poleg vseh teh kolajn pa so naši tekmovalci osvojili še dve četrti in šest petih mest! Vsem dobitnikom kolajn, kakor tudi ostalim tekmovalcem, se zahvaljujemo za izredne rezultate in njim želimo veliko uspeha tudi na področnem oz. državnem tekmovanju!

 

Mentorja: Gorazd Šket in Zdravko Tobijas, profesorja športa

[prenos] 0.2 MB Rezultati medobčinskega atletskega tekmovanja

 


 

Otroška varnostna olimpijada

V torek, 5. 5. 2015, smo se učenci 4. a in 4. b odpravili v Miklavž pri Ormožu. Ko smo prispeli v Miklavž, smo se sprehodili po mostu do igrišča, kjer je potekala Varnostna olimpijada.

Pričelo se je tekmovanje. Tekmovalci smo se zbrali v kolonah, kjer so nam najprej predstavili navodila iger. Sledila je prva igra – Človek ne jezi se z vprašanji. Naša ekipa je tekmovala proti ekipi iz OŠ Ivajnkovci. Zmagali smo. V drugi igri je Maj vozil kolo, ostali pa smo izvajali določene naloge. Spet smo si prislužili zmago. Našo učiteljico smo s to zmago kar krepko presenetili. Sledil je odmor in čas za malico. Ogledali smo si orožje vojakov, gasilski, policijski, reševalni in vojaški avtomobil. Na travniku sta se pasla dva najlepša policijska konja. Lahko smo ju božali in si ju ogledali. Na drugem koncu je bil zraven policista čisto pravi dresiran policijski pes. Policist je z njim počel različne trike. Kmalu zatem je na travniku pristal velik policijski helikopter. Lahko smo si ga ogledali. Eden od policistov pa nam je povedal veliko zanimivosti o njem. Že so nas klicali k tretji igri. Sestavljali smo kocke. Morali smo sestaviti logotip gasilcev. Spodletelo nam je, saj nas je ekipa iz OŠ Cirkulane – Zavrč v tej igri premagala. Po končani četrti igri z brentačo smo ugotovili, da smo se kar dobro odrezali. Na koncu smo zasedli odlično peto mesto in dobili priznanje ter sladkarije. Za pol točke smo zgrešili državno tekmovanje. Naši sosošolci iz 4. a so po končanih igrah zasedli 8. mesto.

Na olimpijadi nam je bilo zelo lepo, hkrati pa smo se tudi veliko naučili.

 

Lana Lindič in Dora Šandor, 4. b


 

Izlet v London

V četrtek, 16.4.2015, smo se odpravili v London. Ob 4:20 nas je čakal avtobus, s katerim smo se odpeljali do letaliča Marco Polo v Benetkah.
Na letališču smo oddali kovčke in počakali na naš let. Vzleteli smo po 12. uri. Po slabih dveh urah smo končno prispeli v Veliko Britanijo, na letališče Gatwick. Tam nas je čakal avtobus in nas odpeljal do našega hotela. V hotelu smo se udobno namestili in osvežili, nato pa smo se z podzemno železnico odpravili v mesto, kjer smo si ogledali najpopularnejše stvari, ki jih lahko najdemo v Londonu: London eye, The Tower Bridge, Big Ben in najvišji nebotičnik The Shard. V hotel smo prihajali v poznih večernih urah. Naslednja dva dni smo obiskali muzeje in galerije: British Museum, Believe It or Not, Natural History Museum, Madame Tussauds, The National Gallery, The Tower of London... Ogledali smo si tudi: Piccadilly Circus, Trafalgar Square, St. James Park, Camden Town, Canary Wharf, Oxford Street, Westfield, China Town, veliko poslovnih stavb, slikali smo se tudi pri slovenskem veleposlaništvu ter pred Buckinghamsko palačo... skratka, nikoli nam ni bilo dolgčas. Prevažali smo se večinoma s podzemno železnico, ki je zelo zanimiva, med drugim pa smo bili tudi na ladjici in gondoli. Tako smo se v treh dneh prevozili s skoraj vsemi prevoznimi sredstvi. Z vremenom pa smo imeli veliko sreče, saj na naših ogledih ni niti enkrat deževalo, kar nas je zelo presenečalo. Zadnji dan nismo imeli nobenih ogledov. Zjutraj smo do konca spakirali kovčke in se odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal do Gatwicka. Sledilo je ponovno vkrcanje na letalo in po dveh urah letenja smo prispeli v Italijo, kjer nas je čakal avtobus, s katerim smo se odpeljali nazaj domov.
Utrujeni in polni lepih vtisov smo se v večernih urah vrnili domov.

 

Eva Šalamon, 9.a


 

Zlata kuhalnica 2015

V sredo, 6. 5. 2015, smo se Barbara Prelog, Julia Sok in Neža Geč z mentorico Matejo Matjašič Pevec in "rezervnim kuharjem", Renejem Murkovičem, odpravile v Radence, kjer je na Srednji šoli ga gostinstvo in turizem potekalo regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico 2015.
Na tekmovanju smo se predstavile ekipe iz 10 osnovnih šol. Kuhali smo primorski jedi buljo s sadno kašo in žvarcet s peteršiljevimi žličniki iz pirine moke. Med kuhanjem nas je spremljala in ocenjevala petčlanska komisija. Kuhale smo eno uro. Jed, ki smo jo pripravile, nam je kar dobro uspela in prislužile smo si srebrno priznanje, ki smo ga zelo vesele.
Tak rezultat smo si prislužile tudi zaradi pomoči Anje Prelog, ki nas je skupaj z mentorico na pripravah na tekmovanje usmerjala, nam dala številne dobre nasvete in nas dobro pripravila na tekmovanje. Prepričane smo, da bomo prihodnje leto ponovno sodelovale in si prikuhale novo priznanje.

 

Julia Sok, 6. b in Barbara Prelog, 6. a


 

Dve zlati Vegovi priznanji sta naši

Veseli nas, da so učenci Žan Luka Kolarič (7.razred), Vida Černesl (8.razred), Staš Horvat (8. razred), Filip Bezjak (9. razred) in Nika Bedrač (9. razred), v soboto, 18. aprila 2015, izkazali toliko znanja na državnem tekmovanju iz matematike.
Posebej pa čestitamo Žanu Luku Kolariču in Stašu Horvatu, ki jima je uspelo osvojiti zlato Vegovo priznanje.


Matematični aktiv: Patricija Kramberger Rom, Iva Trop, Simona Jerenec


 

Področni plesni festival
V sredo, 22. 4 2015, se je v večnamenski dvorani občine Gorišnica po pouku odvijalo področno tekmovanje v plesu. Tekmovale so naslednje šole: OŠ Korena, OŠ Cirkulane-Zavrč, OŠ Franca Lešnika Vuka, OŠ Slivnica, OŠ Janka Padežnika Maribor, OŠ Sveta Ana, OŠ Lenart, OŠ Središče ob Dravi, OŠ Dornava, OŠ Mladika, OŠ Franca Rozmana Staneta, OŠ Ljudski vrt in OŠ Gorišnica. Za najboljša mesta sta se posebej borili 2. in 3. triada. Iz vsake šole je smelo nastopati šest najboljših plesalk, ki so plesale naslednje plese: hip hop, pop in latino. Plesi v parih pa so bili latinsko-ameriški ali standardni. V plesni produkciji sta se pokazali samo dve šoli, in sicer OŠ Gorišnica in OŠ Janka Padežnika Maribor. Naša šola se je v vseh plesih odlično odrezala. Pri plesni produkciji je usvojila 1. mesto. Pri posameznih plesih sta 1. mesto usvojili Maja Petek iz druge triade in Nika Geč iz tretje triade. Pri plesih v paru pa sta prvo mesto v latinsko-ameriških plesih usvojili Nika Kralj in Maja Petek. Vsi udeleženci tekmovanja so dobili srebrna priznanja, najboljši pa so dobili še medalje ali pokale. Plesalce so ocenjevali trije sodniki, ki so prišli iz Maribora.


Eva Čagran, 7. a

 


 

Ob dnevu Zemlje

V sredo, 22. 4. 20.15, sem se z učiteljico Matejo Matjašič Pevec udeležila zanimivega predavanja s temo, posvečeno svetovnem dnevu Zemlje - Kako postati samooskrben. Predavateljica, prof. ddr. Ana Vovk Krože, je dano temo odlično predstavila, prav tako pa nas je s predavanjem motivirala za čim boljše življenje v sožitju z naravo. Predstavila nam je tudi preproste metode in načine, s katerimi si iz neuporabnih vsakdanjih predmetov ustvarimo svoj vrtiček ali gredico. Spoznala sem tudi nekaj novih 'super živil', ki so enostavne za gojenje, a imajo zelo zdravilne lastnosti. Sledila je predstavitev izdelkov učencev in študentov Lesarske šole Maribor, ki so nas prav tako pogostili z naravnimi dobrotami.

 

Jana Rajh Plohl, 9. a


 

8. glasbeni festival
V sredo, 22. 4. 2015, smo se plesalke in člani šolskega ansambla Strings udeležili 8. glasbenega festivala v Ljubljani. Iz Gorišnice smo se odpravili okoli 14. ure. Na avtobusu smo peli in se zelo zabavali. Ko smo prispeli v Ljubljano, smo najprej opravili z generalko, nato pa se pripravili in počakali na nastop. Nastopili smo z avtorsko skladbo Vse se zatrese. Po nastopu smo si ogledali še ostale nastopajoče in počakali na rezultate tekmovanja. Kar dobro smo se odrezali.
Vsi smo zelo uživali in se zabavali. Upamo, da bomo lahko naslednje leto sodelovali na že 9. glasbenem festivalu z našo novo skladbo.


Ema Kukovec in Petra Peklar, 8. a


 

 

 

 

 

Slika pove vse ...

 

Aja, pa še to: PONOSNI SMO NA NJO!

 

Dominčeki in mentorica, Mateja M. Pevec

 

 

 


 

[prenos] 0.2 MB Rezultati rokometnega tekmovanja - dečki

 

Dominčeki na OFGS v Ljubljani
V torek, 31. 3. 2015, smo se Dominčeki (člani dramske skupine) udeležili Otroškega festivala gledaliških sanj, ki je potekal v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani. Gre za (že) tradicionalni gledališki festival, ki ga letos 13. zapovrstjo priredja Pionirski dom Ljubljana.
Predstavili smo se z našo letošnjo gledališko predstavo Roža pod kamnom, ki jo je napisal Tonček Žumbar, režirala pa jo je naša mentorica, učiteljica Mateja Matjašič Pevec.
Z udeležbo na tem festivalu je za nami še ena pozitivna in zanimiva izkušnja odrske uprizoritve. Večkrat kot jo odigramo, rajši jo imamo in bolje se počutimo na odru. Zaključek delovnega dne v Ljubljani je bil pa tradicionalen, a vendar enkraten - McDonald's.

 

Tjaša Horvat, 9. a


 

Naj športniki za leto 2014
V petek, 27. marca 2015, je Športna zveza Občine Gorišnica organizirala prireditev Športnik leta, na katerem smo sodelovali tudi učenci naše šole. Devetošolke, ki obiskujemo izbirni predmet Gledališki klub, smo s pomočjo učiteljice Mateje Matjašič Pevec napisale in pripravile dva skeča s športno tematiko. V kulturnem programu prireditve so se predstavile tudi plesalke pod mentorstvom učiteljice Irene Forštnarič.
Poleg tega, da smo sodelovali v kulturnem programu, pa so naši učenci za svoje športne dosežke prejeli tudi priznanja, ki sta jih podelila ravnatelj šole, g. Milan Šilak in predsednik Športne zveze Občine Gorišnica, g. Ratko Matjašič. Priznanja so prejeli:
- INES SOK, NAJ ŠPORTNICA ŠOLE ZA 2014,
- DAVID ŽIVIČ, NAJ ŠPORTNIK ŠOLE ZA 2014,
- ROKOMETNA EKIPA STAREJŠIH DEKLIC, NAJ ŠOLSKA EKIPA ZA 2014.
Vsem, ki so prejeli priznanja, ISKRENE ČESTITKE!


Špela Horvat, 9. a


 

Dan šole 2015
V četrtek, 9. 4. 2015, se je na šoli odvijal kulturni dan. Praznovali smo dan šole.
Vsi učenci smo se morali odločiti za eno ali dve delavnici. Vse delavnice so bile zanimive in poučne, saj smo lahko izbirali med športnimi, ustvarjalnimi, ročnodelskimi, uporabnimi, zabavnimi aktivnostmi, vse do zdrave priprave hrane.
Po končanih delavnicah smo se vsi prisotni učenci naše šole in vrtičkarji udeležili 1. šolskega maratona. Otroci iz vrtca so s svojimi vzgojiteljicami in pomočnicami vzgojiteljic pretekli krajšo progo. Učenci prve triade so s svojimi učiteljicami pretekli 600m, učenci druge in tretje triade pa 1200m. Prvi trije najuspešnejši maratonci iz vsake skupine so prejeli kolajne.
Po končani podelitvi kolajn smo si lahko privoščili slastne palačinke, ki so jih za nas pekli peki gostišča Botra, in kruh iz ajdove, pirine in polnozrnate moke ter domače skutne namaze, ki so jih pripravili učenci s pomočjo učiteljev in zunanjih mentorjev v gospodinjski učilnici.


Eva Čagran, Melisa Emeršič, Erika Kolar in Matija Krsnik, 7. a

 

Več o zabavnih delavnicah pa lahko preberete v spodnjem dokumentu.

[prenos] 1.4 MB Delavnice, dan šole 2015

 


 

Ansambel STRINGS

Ansambel STRINGS je pod mentorstvom učitelja Boštjana Rihtarja v četrtek,  9. 4. 2015, snemal v Audio studiu Jama svojo že drugo lastno skladbo, s katero se je uvrstil tudi na glasbeni festival, ki ga organizira Pionirski dom v Ljubljani. Skladbo boste lahko po 22. aprilu poslušali tudi na internetni strani šole.

Ansambel deluje že drugo leto. V glavnem nastopa na šolskih prireditvah. Pripravljajo se tudi na snemanje svojega prvega videospota. Člani ansambla so: David Živič, Jernej Bezjak, Tomas Golob, Timotej Bezjak, Tomaž Simonič, Elvino Kuhar in Blaž Zavec.
Vsem, predvsem pa vodstvu šole, se fantje zahvaljujejo za vso pomoč.


 

[prenos] 0.2 MB Rokomet, predtekmovanje-mlajši dečki
[prenos] 0.1 MB Rezultati rokometnega tekmovanja-mlajše deklice

Področno tekmovanje iz znanja matematike
V sredo, 1. aprila, so se nič za šalo, ampak prav zares v znanju matematike pomerili med seboj učenci, ki so bili izbrani za področno tekmovanje, saj so na šolskem dosegli največje število točk.
Tekmovanje je gostila OŠ Franja Žgeča, Dornava. Po izjemno toplem sprejemu, so se učenci razporedili v učilnice in za dve polni uri svoje misli namenili izključno reševanju matematičnih problemov.
Ekipo OŠ Gorišnica je sestavljalo 13 učencev, ter smo tako predstavljali eno najštevilčnejših zasedb. Učenci so se izjemno dobro odrezali, saj je kar devet izmed njih osvojilo srebrna Vegova priznanja: Žan Luka Kolarič in Nika Peklar iz sedmega razreda, Staš Horvat in Vida Černesl iz osmega razreda, ter Nika Bedrač, Filip Bezjak, Anja Borak, Sara Leben in Nuša Mendaš iz devetega razreda.

Najbolj uspešni na področni ravni, pa napredujejo na zaključno tekmovanje, državno tekmovanje iz matematike, ki bo letos potekalo 18. aprila v Limbušu. OŠ Gorišnica bodo zastopali: Žan Luka Kolarič, 7. razred (1. mesto), Staš Horvat, 8. razred (1. mesto), Vida Černesl, 8. razred (2. mesto), Nika Bedrač, 9. razred (2. mesto) ter Filip Bezjak, 9. razred (2.mesto).
Za izkazan izjemen uspeh jih čestitamo, ter držimo pesti še enkrat naslednjo soboto, da jih bo uspelo »streti čim več orehov«.

 

Mentorice: Patricija Kramberger Rom, Iva Trop, Simona Jerenec


 

Jupi, uspelo nam je!
Vložen trud, znanje in odrekanje prostemu času se je našim Dominčekom tokrat zelo obrestovalo. V sredo, 25. marca 2015, smo se udeležili Območnega srečanja otroških gledaliških skupin Gremo v gledališče 2015, ki je potekalo v Večnamenski dvorani v Vitomarcih.
Srečanje je strokovno spremljala ga. Maja Gal Štromar, ki nas je uvrstila na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, ki bo 15. aprila 2015 v Ormožu.
Njene ocene, pozitivnega mnenja in strokovnih napotkov smo izjemno veseli - prineslo nam je namreč še večjo motivacijo za nadaljnje delo. Zavedamo se, da je naša začetniška gledališka pot še neutrjena, vendar se bomo potrudili, da bomo po njej hodili odločno, pokončno in vedoželjno.
Dominčeki, ponosna sem na vas!

 

Mateja M. Pevec, mentorica


 

7. turnir štajerske kadetske lige

Na OŠ Ljudski vrt se je ob 15.30 pričel že 7. turnir štajerske kadetske lige. Tudi tokrat je OŠ Gorišnica zastopalo kar nekaj šahistov. V absolutni konkurenci so šahisti zasedli naslednja mesta: Nika Kralj (6.), Žiga Horvat (27.), Patrik Škofič (33.), Miha Vinkovič (34.), Luka Černesl (37.), Žiga Matjašič (44.), Patrik Ciglarič (46.), Brina Kolarič (47.), Zala Vesenjak (48.), Tai Starčič (49.), Saša Arnuš (52.), Tilen Zrnec (66.), Evelina Marin (72.), Anja Kociper (82.), Maša Rižnar (87.). Nika je v kategoriji do 12 let osvojila odlično 1. mesto.


 

Jana ob prejemu Srebrne klape
Jana ob prejemu Srebrne klape

Srebrna klapa na ZOOM9
V četrtek, 26. 3. 2015, so se učenke naše šole z mentorjem Boštjanom Rihtarjem v Pionirskem domu v Ljubljani udeležile Festivala ZOOM9. Prijavljenih je bilo 82 filmov. Tudi mi smo imeli svojega in sicer animirani film "Vidimo, kar hočemo videti" avtorice Jane Rajh Plohl. Filme je ocenjevala strokovna žirija iz RTV SLO. Janin film je bil nagrajen z odlično nagrado - s SREBRNO KLAPO.
Tudi z ostalimi našimi filmi je bila strokovna žirija zelo zadovoljna in z veseljem bomo ustvarjali še naprej ter se udeležili jubilejnega festivala ZOOM10 drugo leto.

 

Več o Janini nagradi si lahko preberete na tem naslovu:
https://www.pionirski-dom.si/objave/3951/dobili-smo-zmagovalce-filmskega-festivala-zoom9

 

Vtisi udeleženk festivala

26. 3. 2015 smo se udeležili 9. filmskega festivala Zoom. Za udeležence so pripravili različne delavnice. Jaz sem se udeležila delavnice postprodukcije. Naučila sem se kako nastanejo animirani filmi, igrice, oglasi ... Delavnice so se mi zdele zelo poučljive in zabavne.
Petra Peklar, 8. a

 

Udeležili smo se 9 Zoom festivala v Ljubljani. Za nas so pripravili 4 delavnice. Udeležila sem se delavnice postprodukcije, kjer smo spoznali kako dodati animacijo resničnemu posnetku, spoznali smo program za ustvarjanje animacij ter videli nekaj že narejenih animacij našega mentorja. Delavnica se mi je zdela zanimiva in poučna.
Ema Kukovec, 8. a

 

Meni je bilo na filmskih igrah zelo zanimivo, saj smo se učili, kako nastopati v gledališču in kako pred kamerami. Všeč mi je bilo tudi to, da smo kot mentorja imeli pravega igralca, saj nam je tako lahko še bolje pokazal obrazne mimike in vedenje na odru v določeni situaciji. Iz delavnice sem se veliko naučila, hkrati pa sem se tudi zelo zabavala.
Stella Zamuda, 8. a

 

Menim, da je bil filmski festival Zoom9 zelo poučen in zabaven, saj so nas na delavnicah veliko naučili. Na delavnici filmske igre smo spoznali nove tehnike snemanja, igranja in improvizacije. Zelo se že veselimo uporabiti to znanje in ga izkoristiti v naslednjih šolskih filmih.
Eva Muzek, 8. a


 

51. tekmovanje osnovnošolcev v znanju matematike –

Evropski matematični Kenguru
V četrtek, 19. marca, se je v znanju matematike na OŠ Gorišnica pomerilo kar 164 učencev. Učenci so možgane napenjali od ure do ure in pol in si tako prislužili 54 bronastih priznanj iz znanja matematike. Posebej moramo pohvaliti prvouvrščene iz posameznih razredov.
Najuspešnejši v 7., 8. in 9. razredih pa nadaljujejo s tekmovanjem na področni ravni. OŠ Gorišnica bodo tako zastopali:
7. razred: Nika Peklar, Žan Luka Kolarič
8. razred: Staš Horvat, Vida Černesl, Tilen Petek, Anej Arnuš, Ana Marija Kolarič
9. razred: Anja Borak, Nuša Mendaš, Sara Leben, Filip Bezjak, Nika Bedrač, Kevin Kristjan Kokot
Iskrene čestitke vsem, ki ste tekmovali, saj ste vsi morali pokazati določeno mero znanja, da ste lahko osvajali točke, tisti najbolj uspešni pa tudi priznanja. Učencem, ki napredujejo na področno tekmovanje, pa želimo veliko sreče in znanja.

Mentorice: Patricija Kramberger Rom, Iva Trop, Simona Jerenec

 

Nekaj vtisov s tekmovanja, ki so jih tokrat z nami delili učenci tretjega razreda:

Andraž Kolarič: Rad rešujem zahtevne matematične naloge. Te so bile težke in zdi se mi, da sem jih rešil pravilno.

Nika Murk: Pisati kenguruja mi je bilo v redu. Počutila sem se dobro, saj rada rešujem matematične naloge.

Adrian Munda: Naloge so bile težke in zanimive, zato sem moral zelo razmišljati. Ko sem končal, sem bil zelo srečen.


 

Bodi prijatelj okolja

Med 16. in 20. marcem 2015 je tudi na naši šoli potekala zbiralna akcija Bodi prijatelj okolja. Mentorica je bila učiteljica Andreja Kolarič. Med vnaprej določenimi termini smo zbirali odpadna oblačila, kot so majice, hlače, jopice, rjuhe, odeje in marsikaj drugega. Vsako jutro so dežurni učenci v avli šole zbirali in sprejemali oblačila, ki so odslužila namenu. Ta oblačila bodo predelali v nova ali jih podarili. V ta namen smo izdelali tudi plakate in jih izobesili po šoli ter se pri razrednih urah pogovarjali o ekološki tematiki.

 

Vanesa Törnar in Žan Matjašič, 7. a


 

Kuhamo, pečemo in se zabavamo!

V ponedeljek, 23. 3. 2015, in torek, 24. 3. 2015, je na naši šoli pred poukom močno dišalo – učenke in učenci 6. razredov so se namreč preizkusili v peki palačink. Pokazati so morali svoje kuharsko zanje in spretnosti, pri tem pa seveda tudi paziti na ustrezno higieno in čistočo.
Tekmovanje je bilo zelo zabavno, poleg tega pa nam je uspelo izbrati tri kandidatke (JULIA SOK, BARBARA PRELOG in NEŽA GEČ), ki bodo v mesecu maju zastopale našo šolo na tekmovanju Zlata kuhalnica, ki ga prireja Turistična zveza Slovenije skupaj s svojimi partnerji. Dekleta se bodo na tekmovanje pripravljale ob pomoči mentorice, Mateje Matjašič Pevec, in gospe Anje Prelog, članice Društva gospodinj Gorišnica.
Do same udeležbe nas čaka še veliko dela, zavihali bomo rokave in se potrudili, da bomo našo šolo kar se da dobro in uspešno zastopali.


 

Šahistke ponovno uspešne

V nedeljo, 22. 3. 2015, je v hotelu Šport na Otočcu potekalo že 24. ekipno osnovnošolsko državno prvenstvo za učenke in učence v šahu do 15 let. Na tekmovanje se je uvrstila naša dekliška ekipa, ki so jo sestavljale Karmen Kostanjevec, Nika Kralj, Brina Kolarič in Saša Arnuš. Med tekmovalkami samo Karmen sodi v kategorijo deklet do 15 let, Nika, Brina in Saša (dekleta do 12 let) so tako igrale v absolutni konkurenci. Vseeno jim je uspelo zbrati kar nekaj točk in so na koncu zasedle solidno 7. mesto.

 


 

Kulturni bazar
Kulturni bazar se zdaj že tradicionalno odvija v Cankarjevem domu, v Ljubljani. Cilj kulturnega bazarja je, da predstavi programe in projekte, ki so primerni za otroke in mlade. Prav zagotovo je bil cilj letos dosežen, saj je bilo mogoče v sredo, 18. marca 2015, videti veliko kakovostnih kulturnih programov, ki so primerni prav za te.
Letos smo se kulturnega bazarja udeležili tudi Infodromovci z naše šole. Doživeli smo pravi mini studio, kjer smo se preizkusili kot poročevalci. Avdicije smo se udeležili Ozmec Žan, Geč Nejc, Kolarič Hana in Tjaša Horvat. Bilo je enkratno doživetje. Ekipa Infodroma je bila zelo prijazna in z veseljem bomo sodelovali z njimi.


 

Napitek za zdrav užitek

V petek, 13. 3. 2015, smo šli Ines, Tilen, Dora in Lara v okviru predmeta sodobna priprava hrane na Celjski sejem Altermed. Po pouku smo se odpravili v Celje, kjer smo se predstavili z napitkom Napitek za zdrav užitek in ga tam tudi pripravili.
Za pripravo napitka potrebujemo: 1 banano, 2 žlici medu, 2 žlici kosmičev, 2 dl tekočega jogurta in 120 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka. Za ta napitek smo se odločili, saj je zelo zdrav, prav tako pa ima veliko energijsko vrednost. Napitek vam priporočamo za zajtrk, saj bo jogurt čez dan oviral vstop sovražnim bakterijam, obogateni pa boste tudi z vitamini in ogljikovimi hidrati.
Po predstavitvi smo pospravili in si šli ogledat še preostala dva dela Celjskega sejma. Najprej smo si ogledali oddelek poroka, kjer smo videli čudovite poročne obleke in šopke, na oddelku s tortami pa so se nam že pošteno začele cediti sline. Nato smo si šli ogledat še floro, kjer smo si oči napasli še na čudovitih buketih in drevoredih.
V celotnem dnevu sem zelo uživala, saj je bilo zelo zanimivo in zabavno. Lepo, da smo dobili priložnost sodelovati v predstavitvi naše šole in upam, da bomo kaj podobnega ponovili naslednje leto.

 

Dora Mikec, 8. c


 

Državno tekmovanje za Preglova priznanja

V soboto, 7. 3. 2015, je na OŠ Ljudski vrt potekalo državno tekmovanje za Preglova priznanja. Na tekmovanju so sodelovali Staš Horvat iz 8. b, Eva Šalamon ter Filip Bezjak iz 9. a. Vsi trije učenci so osvojili srebrno priznanje.

Mentorica: Zdenka Zver


 

Veselošolci in veselošolke

V sredo, 11. 3. 2015, je tudi na naši šoli potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz Vesele šole, ki se ga je udeležilo 16 tekmovalk in tekmovalcev 4. ̶ 9. razreda. Kljub temu, da so se od začetka šolskega leta pa vse do tekmovanja pridno pripravljali ob pomoči svojih mentoric (4.-6. razred Tine Brodnjak Kokot, 7.-9. razred Mateje Matjašič Pevec), so po končanem tekmovanju povedali, da je bilo tekmovanje precej zahtevno. Kljub temu so dosegli pohvale vredne rezultate.

 

Poleg številnih bronastih priznanj so se na državno tekmovanje, ki bo 15. 4. 2015, uspeli uvrstiti:
- 5. razred: Nika KRALJ in Tita MAJERIČ,
- 8. razred: Staš HORVAT
- 9. razred: Tjaša HORVAT

Vsem tekmovalcem »Veselošolcem« iskrene čestitke, Niki, Titi, Stašu in Tjaši pa obilo uspehov na državnem tekmovanju – DRŽIMO PESTI IN NAVIJAMO ZANJE!


 

Premierna uprizoritev Rože pod kamnom
Smo dramska skupina Dominčeki – ime smo si nadeli kar po našem kulturnem spomeniku, na katerega smo zelo ponosni, naši Dominkovi domačiji.
Skupina Dominčeki trenutno šteje 19 članov, učencev 8. in 9. razreda. Naša mentorica je učiteljica Mateja Matjašič Pevec.
Ker nas vse druži in povezuje veselje do spoznavanja dramskih spretnosti ter odkrivanja tehnik igralskega poklica, smo se v letošnjem šolskem letu odločili, da uprizorimo zelo zanimivo in odlično delo Tončeka Žumbarja z naslovom Roža pod kamnom. Problemi najstnice Nine, s katerimi se sooča, so se nam namreč zdeli tako zelo poznani in blizu, kot da bi nam bili pisani na kožo. S trdim delom, trudom in vajami si prizadevamo, da bo naša druga gledališka predstava kar se da uspešna. Po besedah sošolcev in učiteljic je premiera bila uspešna, sedaj pa se že s polno paro pripravljamo na Srečanje otroških gledaliških skupin. Upamo, da bomo tudi tam gledalce navdušili tako, kot smo jih v domači dvorani …

 

Jana Rajh Plohl, 9. a

 


Nastopale smo za naše babice in dedke

V soboto, 14. 3. 2015, so nas na svoj letni zbor povabili člani društva upokojencev iz Gorišnice. Tako smo se jaz, Pia in Tita pod vodstvom učiteljice Mateje Matjašič Pevec odpravile v gasilski dom Gajevci. Tam je bilo zbranih veliko dedkov in babic, za katere smo pripravile krajši kulturni program. Tita se je oblekla v babico, Pia v dedka, jaz pa v Katko. Ko se je začelo so najprej zapeli, potem pa smo bile na vrsti me z igro RECEPT ZA LJUBEZEN, ki jo je učiteljica priredila po zgodbi Mojiceje Podgoršek. Babicam smo razdelile recepte, ki so jim bili zelo všeč. Na koncu so nam močno zaploskali in nas pohvalili. Po nastopu smo se malce posladkale, nato pa odšle domov.

 

Saša Arnuš, 5. b


 

Rimljani v Gorišnici

Učenci iz 7. a smo se pri zgodovini učili o življenju Rimljanov. Da bi snov dokončno utrdili, nas je učiteljica razdelila v pet skupin, v katerih smo prikazali posamezni sloj družbe.

Prva skupina je uprizorila življenje gladiatorjev in njihovih lastnikov, kjer je jezikavi gladiator svojo neposlušnost plačal z življenjem v areni.

Druga skupina je prikazala propadle kmete in brezdomce, ki so v rimskih termah razpravljali o svojem življenju.
Tretja skupina je zaigrala vloge trgovcev, obrtnikov in njihovih sužnjev, ki so morali pokorno izpolniti vsako željo lastnikov.

Četrta skupina je prikazala življenje v bogati patricijski družini s trmoglavim sinom in ukazovanjem sužnjem pri pripravi večerje z gosti.

Peta skupina pa je uprizorila spletke senatorjev, tribuna in konzula.
Vsaka skupina se je za svoj nastop dobro pripravila. Poskušali smo se obleči čim bolj po rimsko; da je bilo vzdušje še zabavnejše. Učiteljica je pripravila še posebne rimske jedi; dobili smo predjed in sladico, ki so ju morali razdeliti sužnji.
Res, počutili smo se kot pravi Rimljani.

 

Eva Čagran in Vanesa Törner, 7. a


 

6. turnir Štajerske kadetske lige

V petek, 13. 3. 2015, je v OŠ Fram potekal že 6. turnir Štajerske kadetske lige. Spet so se naši šahisti dobro odrezali, saj je veliki večini uspelo osvojiti kar 4 ali več točk od sedmih odigranih partij.  Najboljša med njimi je bila Nika Kralj, ki je v absolutni konkurenci zasedla odlično 4. mesto, v svoji kategoriji pa je bila druga. Uvrstitve ostalih tekmovalcev v absolutni konkurenci: Rok Veselič (16.), Patrik Škofič (20.), Luka Černesl (24.), Evelina Marin (32.), Žiga Matjašič (35.), Brina Kolarič (36.), Taj Starčič (42.), Miha Vinkovič (46.), Maša Rižnar (48.), Žiga Horvat (56.), Filip Bezjak (58.), Zala Vesenjak (63) in Anja Kociper (83.).

 


 

OŠ Gorišnica odlična na področnem tekmovanju v judu

V soboto, 28. 2. 2015, se je v dvorani Nika Vrabla v Mariboru odvijalo področno prvenstvo osnovnih šol v judu. Tekmovanja se je udeležilo 44 osnovnih šol Podravja, Pomurja in Maribora. Naši judoisti so pod vodstvom trenerja g. Naska Franca in športnega pedagoga Alena Horvata osvojili 14 medalj in tako dokazali, da so judoisti iz Gorišnice še vedno v samem vrhu te edinstvene borilne veščine. Skupno so zbrali 118 točk, kar je zadostovalo za odlično skupno 2. mesto.

 


 

Zasedanje otroškega medobčinskega parlamenta Ptuj

26. 2. 2015 je v CID Ptuj potekalo 25. zasedanje otroškega medobčinskega parlamenta Ptuj. Udeležilo se ga je 21 predstavnikov okoliških šol. Tema letošnjega parlamenta je bila ''Izobraževanje in poklicna orientacija''.

Ko smo se zbrali, smo začeli z uvodnim delom in se razdelili v štiri skupine. V skupinah smo se najprej pogovarjali o delu na šolah, težavah, s katerimi se srečujemo na tem področju, nato pa se je vsaka skupina posvetila določeni temi. Naša skupina je razpravljala o neformalnem izobraževanju. Kasneje smo naše delo prenesli na plakate in ga predstavili drugim skupinam. Sledil je del razprave z gosti. Prišli so ga. Maja Erjavec, predstavnica ptujske občine, g. Aleksander Kraner, direktor CID Ptuj ter g. Tone Dolčič, namestnik varuhinje človekovih pravic. Učenci smo postavljali vprašanja, na katere so nam gostje skušali odgovoriti ter izpostavljali težave in morebitne rešitve v izobraževanju.

Na koncu smo izglasovali dva zastopnika, ki bosta naša razmišljanja predstavila v slovenskem parlamentu. V veselje mi je bilo zastopati našo OŠ Gorišnica.

 

Tjaša Horvat, 9.a


 

Nika Kralj tretja v državi

Od 21. do 27. februarja je na Bledu potekalo že 22. posamično šahovsko državno prvenstvo mladih. Na tekmovanju je v kategoriji do deset let igrala tudi učenka naše šole, Nika Kralj iz 5. razreda. Nika se je zelo dobro kosala z vsemi tekmicami in tako na koncu tekmovanja zasedla odlično 3. mesto. Vsi ti uspehi pa so zagotovo zasluga trdega dela, saj Nika štirikrat na teden trenira v Šahovskem društvu Ptuj pod mentorstvom Danila Polajžarja. Prav tako pa za njen šahovski razvoj skrbita tudi njena starša.

 


 

Šahisti področni prvaki
V Spuhlji je v četrtek, 12. 12. 2015, potekalo področno ekipno šahovsko tekmovanje. Spet so se odlično izkazali naši šahisti, saj so dekleta do 12 in do 15 let ter fantje do 12 let postali ekipni področni prvaki v svojih kategorijah in se tako uvrstili na državno tekmovanje. Fantje do 15 let pa so zasedli prav tako dobro 5. mesto.

 

Ekipe so sestavljali:
Dekleta do 12 let: Maša Rižnar, Zala Vesenjak, Evelina Marin
Dekleta do 15 let: Nika Kralj, Karmen Kostanjevec, Saša Arnuš
Fantje do 12 let: Tilen Zrnec, Patrik Škofič, Žiga Horvat, Taj Starčič, Luka Černesl
Fantje do 15 let: Rok Veselič, Filip Ranfl, Filip Bezjak, Žiga Matjašič, Patrik Ciglarič


 

 Svečana slovesnost ob 70. obletnici boja pri Toplakovi domačiji

Občina Gorišnica in Zveza borcev za vrednote NOB sta v sredo, 4. februarja 2015, ob 14. uri pri Toplakovi domačiji v Gorišnici organizirale svečano spominsko slovesnost ob 70. obletnici boja.
Na slovesnosti, ki so jo poimenovali V spomin padlim 4. 2. 2015 v Gorišnici, so svoj delček k celotnemu kulturnemu programu dodali tudi učenci naše šole. Sara Arnuš, Beatrice Harter in Kevin Kristijan Kokot, učenci 9. b, so pod mentorstvom učiteljice Mateje M. Pevec pripravili recitacije avtorice Milene Batič. V zahvalo za trud in nastop je učencem in mentorici predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Gorišnica, g. Bogomir Toplak, poklonil značke.


 

Balet
V ponedeljek, 9. 2. 2015, se je na naši šoli v sklopu kulturnega praznika zgodil prav poseben, čaroben dogodek.
Obiskali so nas plesalci baletnega oddelka Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in se nam predstavili s plesno točko Prodajalna igrač. Največ oči je bilo uprtih v učenki naše šole, Majo Petek in Zalo Vogrinec. Predstavo smo si ogledali tako učenci kot vrtčevski otroci. Trajala je dobro šolsko uro.
Za povod te predstave pa se zahvaljujemo naši pomočnici ravnatelja Klementini Lindič, ki nam je obogatila kulturni dan.

 

 Julija Prejac, 7. b


 

Naši rokometaši drugi

Dne 9. 2. 2015 se je na naši šoli odvijalo četrtfinalno rokometno tekmovanje. Igrale so 3 ekipe. To so: OŠ Rače, II. OŠ Slovenj Gradec in OŠ Gorišnica. Šole so se pomerile v večnamenski dvorani v Gorišnici. Mentor domače ekipe je Zdravko Tobijas, njihov trener pa gospod Ranfl. Prvo tekmo so naši rokometaši zmagali, drugo tekmo pa na žalost izgubili. Ker se je uvrstila v polfinale samo prvouvrščena ekipa, je tako domača ekipa zaključila tekmovanje.

 

 

Intervju z učiteljem Zdravkom Tobijasom:

 

Ali ste bili zadovoljni s prvo tekmo?

Da, saj smo prvo tekmo zmagali proti OŠ Rače.

Ali so se med tekmo pojavljale tudi kakšne večje napake?

Ja, so se, ampak jih ni bilo veliko.

Kaj pa druga tekma? Ali ste bili zadovoljni tudi z drugo tekmo?

Malo manj, saj so fantje začeli delati površne napake.

Ali je 2. mesto realen rezultat za naše fante?

Da, saj smo dali vse od sebe in dosegli svoje cilje, da smo prišli v četrtfinale.

 

Ema Čagran, 7. b

 


 

 


 

Rokometna tekma
V torek, 3. 2. 2015, ob 10. uri se je odvijala rokometna tekma, na kateri so igrala dekleta romunske in slovenske kadetske rokometne reprezentance.
Učenci smo se drugo šolsko uro odpravili v telovadnico navijat za naše tekmovalke. Med njimi smo bili še posebej ponosni na bivšo učenko naše šole, Laro Čagran.
Vzdušje je bilo napeto, naše goreče navijanje pa je pripomoglo k zmagi.

 

Vanesa Tornar, 7. a


 

Tekmovanje v znanju kemije
Na šolskem tekmovanju v znanju kemije, ki je potekalo 19. 1. 2015, je Staš Horvat iz 8. b razreda dosegel bronasto priznanje. V 9. razredih pa so bronasto priznanje prejeli: Nika Bedrač, Anja Borak, Eva Šalamon in Filip Bezjak.

Filip Bezjak, Eva Šalamon in Staš Horvat so dosegli tudi potrebne točke in se bodo 7. marca udeležili državnega tekmovanja.


Mentorica: Zdenka Zver

 


 

Šahisti spet do medalj
V petek, 30. 1. 2015, se je 18 naših šahistov udeležilo že 5. turnirja Štajerske kadetske lige v šahu, ki je bil tokrat v Kulturnem domu v Kamnici. Nika Kralj in Karmen Kostanjevec sta vsaka v svoji kategoriji zasedli odlični tretji mesti. Tudi ostali šahisti so bili uspešni, saj je večina zasedla mesta v prvi polovici lestvice.


 

Naša doživetja kot mladi novinarji
V petek, 23. 1. 2015, smo se učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo odpeljali na Ptuj, da bi si ogledali Radio Ptuj, Štajerski tednik in gledališko predstavo Veliki pok. Ob 16:30 smo se zbrali pred šolo in se odpeljali na Ptuj.
Najprej nam je gospa Estera Korošec predstavila Radio Ptuj in Štajerski tednik, kar je bilo zelo zanimivo. Preizkusili smo se v vlogi čisto pravih novinarjev tako, da smo govorili v živo, kjer smo se naučili nekaj novih stvari in premagovali tremo.
Potem smo se odpravili h gledališču in ker smo imeli še uro časa, smo se posladkali z vročo čokolado. Potem smo si ogledali predstavo Veliki pok, ki je bila zelo zanimiva. Na humoren način je govorila o največjih znanstvenih umih. Po predstavi smo se polni vtisov odpeljali domov.

 

Žan Horvat, 7. b


 

Tekmovanje FLL

V soboto, 10. 1. 2015, smo se učenci 9. razreda odpravili na regijsko tekmovanje FLL- First Lego Leauge. Naša ekipa Fire Robots šteje 10 članov. Naša mentorja sta učitelja Boštjan Rihtar in Aleš Zavec. Letošnja tema je bila Izobraževanje. Dečki so se ukvarjali z roboti, deklice pa z vplivom barv in glasbe na človeka, v okviru katere smo oblikovali tako imenovani 'Relax stol'.
Zjutraj smo se z minibusom odpravili v Podčetrtek. Tam smo dobili malico. Nato smo lahko odložili naše stvari. Dečki so šli z robotom najprej vadit. Čez nekaj časa smo imeli zagovor naše naloge, robota in vrednot. Kasneje je sledila tekma robotov. Dečki so se potrudili po najboljših močeh, prav tako pa tudi me, deklice. Kot kaže, so se druge ekipe bolj potrudile, saj smo na koncu zasedli šele 14. mesto.
Važno je sodelovati in se nekaj novega naučiti, kar pa se mi prav zagotovo smo.

 

Tjaša Horvat, Sara Leben, 9. a

 


 

Čestitke, Staš!
V soboto, 17. januarja 2015, se je na Fakulteti za računalništvo in informatiko odvilo državno tekmovanje Bober, ki ga soorganizirajo vse tri slovenske univerze v sodelovanju z združenjem ACM Slovenija. Letos se ga je udeležilo 186 osnovnošolcev in 93 srednješolcev.
Med tekmovalci smo tokrat imeli mladega računalniškega navdušenca Staša Horvata, na katerega smo še posebej ponosni, saj že udeležba na tem tekmovanju pomeni, da je med naj možgančki, tj. 1 % najboljših v državi.

 

Vabimo vas tudi k ogledu prispevkov o tekmovanju Bober naslednjih medijev:

 • RTVSLO - Poročila ob petih

Delo.si - Na tekmovanju Bober 280 najboljših v računalniškem razmišljanju

STA - Na tekmovanju Bober danes najboljši učenci v računalniškem razmišljanju


 

Kvalifikacije za državno šahovsko tekmovanje

V Framu so v soboto, 17. 1. 2015, potekale kvalifikacije za mladinsko državno prvenstvo v standardnem šahu. Na tekmovanju je našo šolo zastopala Nika Kralj in v svoji kategoriji (dekleta do 10 let) osvojila 1. mesto. Tako se je uvrstila na 22. državno prvenstvo mladih, ki bo potekalo od 21. 2. 2015 do 27. 2. 2015.

 

 

 


 

 Zimski športni dan

V ponedeljek, 12. januarja 2015, smo imeli zimski športni dan. Odločila sem se za drsanje.
Zbrali smo se v šoli in se odpeljali z avtobusom proti Mariboru. Naš cilj je bil Ledna dvorana. Tam smo si izposodili drsalke in pričeli drsati. Bilo je zelo zabavno. Drsanje je spremljala tudi glasba. Začetniki na drsalkah so dobili pomoč. Drsali smo uro in pol. Nato smo imeli malico. Kupili smo si nekaj za pod zob in nadaljevali.
Ker je bilo zelo zabavno in prijetno, je tudi hitro minilo in morali smo domov. Uživala sem!

 

Ela Kolarič, 6. b

 

Zimski športni dan sem preživel v Termah Ptuj. Avtobus nas je čakal pred šolo in z nekaterimi sošolci sem dobre volje sedel vanj. Pred bazenom smo izvedeli za urnik dogajanja. Nato je sledilo uživanje: lahko smo obiskali savno, se vozili po toboganih in se kopali.
Ob 11.45 smo se morali preobleči, saj je bilo uživanja konec. Nastala je neznosna gneča, vsem se je mudilo. Avtobus nas je že čakal in hitro smo prispeli v Gorišnico. Bilo je super in to bi z veseljem še enkrat ponovil.

 

Rene Murkovič, 6. b


 

 

Državno posamezno šahovsko tekmovanje

V nedeljo, 11. 1. 2015, je bilo v telovadnici Osnovne šole Simona Jenka Kranj že 19. posamično osnovnošolsko državno prvenstvo v šahu za fante in dekleta. Na tekmovanju je sodelovala tudi učenka naše šole Nika Kralj iz 5. b razreda.  Čeprav je bila do osmega kola še vedno v boju za medaljo, ji v zadnjem kolu ni uspelo premagati dvakratne udeleženke evropskega in svetovnega prvenstva in je tako na koncu osvojila še vedno odlično 7. mesto. Čestitamo!

 


 

Obiskali smo Dom upokojencev v Muretincih
Celi december smo se pripravljali na nastop v Muretincih. Všeč mi je bilo, da smo nastopali za upokojene ljudi. Zdelo se mi je, da sem bil pretih. Drugače pa smo bili odlični. Upam, da pridemo še kdaj. Bil sem srečen.
Andraž Kolarič, 3. a

 

Z avtobusom smo se peljali v Muretince, tam smo nastopali babicam in dedkom. Naš nastop je bil zelo lep. Vsi so nam ploskali. Rada nastopam, še posebej, če koga s tem razveselim. Všeč mi je bilo, da smo dobili piškote in sok. Na koncu nastopa smo zaželeli srečne praznike vsem in jim podarili voščilnice, ki smo jih izdelali v šoli.
Alja Horvat, 3. a

 

V sredo smo nekateri učenci Osnovne šole Gorišnica obiskali Dom upokojencev. Bilo je veliko starih ljudi. Vadili smo cel mesec in zanje pripravili kratek nastop, da bi jim polepšali decembrski dan. Prvi so nastopali otroci pevskega zbora z božičnimi pesmicami. Potem smo nastopali mi. Zapeli smo, zaplesali dva plesa, Tyra je prebrala opis atija. Harmonikar Luka je zaigral nekaj poskočnih melodij. Z božičnimi kapicami smo predstavili še zimske pesmice. Vsi so nam ploskali. Na koncu smo jim segli v roke in jim zaželeli srečo in podarili voščilnice, ki smo jih izdelali v šoli. Starejši ljudje so bili zelo veseli, saj so velikokrat osamljeni. Imeli smo se lepo. Na koncu smo se veselili. Učiteljica nas je pohvalila. Naredili smo nekaj skupnih slik. Tam imajo tudi psa. Bilo mi je všeč. Nastop nam je zelo lepo uspel. Ko sem nastopala, sem se počutila dobro.
Hana, Nika, Žana, Lara, Zoja, Jan

 


 

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter zaključku leta

Intervju z učiteljico Ireno Forštnarič

 

ALI NAS BOSTE TUDI LETOS PRESENETILI?
NAŠA TOČKA JE VELIKO PRESENEČANJE, ZATO LAHKO POVEM SAMO PRVI DEL PLESNE TOČKE. TOREJ PRIHAJAJO BOŽIČEK, PA TUDI JELENČKI.
KAKO STE SE PRIPRAVLJALI?
PRIPRAVLJALI SMO SE DVA MESECA, KO SMO DOBILI NAVODILA, DA MORAMO PRIPRAVLJATI PLES BOŽIČKOV.
ALI BOSTE TUDI LETOS OBLEKLI KUSTUME?
TUDI LETOS SO VSI PLESALCI KUSTUMIRANI. NEKAJ KUSTUMOV SMO TUDI SAMI SEŠILI.
KOLIKO PLESALCEV IN PLESALK BO NASTOPALO?
NASTOPALO JIH BO TRIDESET IN BOŽIČEK.

 

Ema Čagran, 7.b

 

V torek, 23. decembra 2014, se je ob 18. uri v večnamenski dvorani v Gorišnici odvijala proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki se je nadaljevala kot božična prireditev.
Poleg otrok iz vrtca in učencev šole so kulturno točko pripravili tudi tamburaši in pevci Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica.
Letos je še posebej navdušila scena , ki jo je pripravil učitelj Bojan Lubaj. Na dvanajstih kvadratnih metrih je naslikal idilično zimsko pokrajino.
Prvi del, posvečen dnevu samostojnosti in enotnosti, sta samozavestno vodili Nika Kolarič in Eva Šalamon, učenki 9.a .
Drugi del, posvečen bližajočim se božično-novoletnim praznikom, so nas skozi praznično igro popeljali Eva Čagran, Erika Kolar, Žan Luka Kolarič 7.a ter Žan Ozmec in Tjaša Horvat iz 9. razredov, ki so nam pričarali toplo praznično vzdušje in se dotaknili tudi socialne tematike.
Menim , da smo s svojim programom zadovoljili občinstvo in v toplem vzdušju pričeli praznično dogajanje.


Ema Čagran, 7.b

 

Intervju z učiteljico Andrejo Masten

 

Kako se počutite kot koordinatorica prireditve?
Organizacijo zaključne prireditve sem prevzela odgovorno in z izzivom. Z učenci rada sodelujem in svoje delo opravljam z veseljem.
Ali učenci sodelujejo med vajami za predstavo?
Učenci so na vaje prihajali redno, tekst so se zelo dobro naučili, upoštevali so vsak moj nasvet, bili so zelo pridni.
Ali ste prvič zadolženi za organizacijo prireditve?
Za prireditev nisem prvič zadolžena, mislim, da je to že moja 4. zaključna prireditev.
Bi želeli biti večkrat zadolženi za organizacijo prireditev?
Organizacijo prireditev z veseljem prevzamem, vendar mislim, da je prav, če se organizatorji prireditev menjavajo, saj ima vsak učitelj svoje zamisli, tako so prireditve pestrejše in zanimivejše za gledalce.

 

Julija Prejac, 7.b

 


 

Področno posamezno šahovsko tekmovanje

Katja, Nika in Zala med dobitnicami medalj


V torek, 16. 12. 2014, je v Spuhlji potekalo Področno posamezno tekmovanje osnovnih šol v šahu. Na tekmovanju je imela tudi naša šola kar nekaj tekmovalcev. S ponosom lahko povemo, da sta se Karmen Kostanjevec iz 9. b in Nika Kralj iz 5. b razreda uvrstili na državno tekmovanje, ki bo v začetku meseca januarja. Vsem tekmovalcem iskrene čestitke za osvojene točke.

 

Vrstni red naših šahistov:
F9: Andraž Kolarič (7.),
D12: Nika Kralj (1.)Zala Vesenjak (5.), Brina Kolarič (7.), Saša Arnuš (9.), Anja Kociper (12.), Evelina Marin (13.), 

         Maša Rižnar, (15.), Laura Horvat (19.),
F12: Tilen Zrnec (7.), Luka Černesl (16.), Patrik Škofič (17.), Tai Starčič (19.), Jaka Antolič (32.), Žiga Horvat (35.), 

         Žiga Kokot (45.),

D15: Karmen Kostanjevec (1.),
F15: Rok Veselič (7.), Filip Ranfl (9.), Patrik Ciglarič (19.) in Filip Bezjak (22.).

 

 Mentorici: Klementina Lindič in Anita Voršič


Starejši učenci so postali področni prvaki v rokometu.

Uvrstili so se v 1/4 finale državnega tekmovanja.

Mentor Zdravko Tobijas

Zunanji sodelavec Drago Ranfl

 

Čestitamo!

 


 

Staš Horvat iz 8. b se je uvrstil na državno tekmovanje

v Mednarodnem tekmovanju v informacijski in računalniški pismenosti - BOBER.

Mentorica Tadeja Ferk

Čestitamo!

 


 

Na šolskem tekmovanju iz angleškega jezika za 9. razrede so

bronasta priznanja prejeli:

Kevin K. Kokot, Filip Bezjak, Nino Bezjak, Nuša Mendaš, Nika Zupanič,

Dea Kovačec, Rok Veselič, Tjaša Horvat, Jana Rajh Plohl.

Mentorica Jelka Ivanuša


Čestitamo!


 

Tradicionalni slovenski zajtrk
V petek, 21. novembra 2014, smo ob dnevu slovenske hrane tudi na OŠ Gorišnica izvedli projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Za nas so seveda najpomembnejše izkušnje in vtisi naših učencev – kaj so o tem povedali in kako pridno so ga pripravili, si lahko ogledate v spodnjem dokumentu.

[prenos] 0.2 MB Učenci so povedali

Na OŠ Gorišnica pozdravljamo Tradicionalni slovenski zajtrk in se nanj z veseljem, delovnim zagonom, elanom in kreativnostjo tudi pripravljamo ...

 


 

Planinski pohod

V petek, 31. 10. 2014, smo se člani planinskega krožka OŠ Gorišnica odpravili na pohod. Ob 10:35 smo se z vlakom odpeljali z železniške postaje Zamušani. Naša izstopna postaja je bila v Ivanjkovcih. Tam smo v lepem sončnem vremenu začeli naš pohod. Vodil nas je vodnik Primož. Pot je vodila delno po cesti, delno po gozdu, do prvega postanka pri cerkvi v Svetinjah. Pohod smo nadaljevali proti Jeruzalemu. Na igrišču v Jeruzalemu je sledil drugi daljši postanek. Namenjen je bil okrepčilu in nogometu. Kasneje smo se vračali po enaki poti. Na igrišču v Ivanjkovcih se je naša pot končala. Sledilo je igranje nogometa in taborni ogenj. Ob ognju smo se pogreli, nekaj pojedli in se pogovorili o pohodu. Med potjo smo opazovali naravo in vinograde, se pogovarjali, smejali, zabavali in se tudi kaj naučili. Nato je prispel naš vlak. Z njim smo se odpeljali nazaj v Zamušane. Polni vtisov smo se odpeljali domov.

 

Vidal Farasin, 7.a

 


 

Tekmovanje Bober

Bober je mednarodno tekmovanje v računalniškem razmišljanju in pismenosti za osnovnošolce in srednješolce. Njegov namen je povečati zanimanje učencev za računalništvo. Pokazati jim želimo, da računalnik ni le orodje za komuniciranje, brskanje po spletu, urejanje besedil ter poslušanje glasbe in gledanje filmov. Računalnik je neizčrpen vir zanimivih logičnih problemov, zaradi katerih računalnikarju ni nikoli dolgčas.
Tekmovalna vprašanja se navezujejo na algoritmično razmišljanje, logično sklepanje, razvoj spretnosti za reševanje problemov, uporabo informacijske tehnologije in njen vpliv v družbi. Otroci spoznajo, da je razmišljanje in ustvarjalno reševanje problemov zanimivo in zabavno.
Od srede do petka prejšnjega tedna, tj. 12. do 14. novembra 2014, smo na šoli izpeljali tekmovanje Bober. Učenci od 2. do 5. razreda so naloge reševali na papirju, učenci od 6. razreda naprej so tekmovali preko spletnega tekmovalnega sistema.
Na šoli je tekmovanje zelo priljubljeno, tudi letos se je preizkusilo mnogo učencev, kar 156. V prejšnjih letih so učenci dosegli lepe rezultate, tako da držimo pesti, medtem ko čakamo na letošnje.

 

Koordinatorja: Tadeja Ferk in Boštjan Rihtar


 

Tržnica poklicev

Na začetku 9. razreda se začne vsak osnovnošolec spoprijemati z najpomembnejšo odločitvijo svojega življenja-vpisom v srednjo šolo. Takrat začne razmišljati o tem, kaj želi v življenju početi, na katero šolo se vpisati in posledično tudi kateri poklic izbrati.
Prav zato je pomembno, da učenec obišče tržnico poklicev, kjer se mu predstavijo srednje šole. Zato je v ponedeljek, 10. 11. 2014, na OŠ Gorišnica potekala tržnica poklicev, katere smo se udeležili učenci 8. in 9. razredov domače osnovne šole in učenci sosednje OŠ Dornava.
Na tržnici se nam je predstavilo kar 25 poklicnih in srednjih šol, gimnazije in dijaški domovi Podravske regije. Na predstavitvi so se predstavili dijaki iz različnih srednjih šol, ki so nam želeli čim boljše predstaviti njihovo šolo. Tako je v naši večnamenski dvorani dišalo po palačinkah, preveril si lahko raven krvnega sladkorja, se prepustil bodočim mojstricam ličenja, lahko pa si med sprehodom po tržnici nabral koristne informacije o nadaljnjem šolanju.
Poklicna tržnica je bila dobro obiskana, kar kaže na to, da učenci skupaj s starši skrbno in preudarno izbiramo poklicno pot. Že prej sem razmišljala o vpisu na Gimnazijo Ptuj, z zanimivo predstavitvijo dijakov 1. letnika, pa so mojo odločitev le še potrdili. Upam, da bomo vsi izbrali pravo šolo, ki nam bo omogočila ustrezno izobrazbo in prihodnost.

 

Ema Hunjet, 9. b

 

 


 

Starejše deklice in starejši dečki postali

medobčinski prvaki v rokometu.

 

Čestitamo!

 


 

Slovesnost v spomin padlim borcem NOB
V petek, 31. 10. 2014, je ob 10.30 uri na pokopališču v Gorišnici potekala spominska slovesnost, posvečena padlim borcem NOB.
Za to slovesnost smo na prošnjo organizatorja, Zveze združenj borcev za vrednote NOB in Občine Gorišnica, učitelji OŠ Gorišnica z izbranimi učenci pripravili kratek kulturni program:
- pevke MPZ, ki obiskujejo 8. in 9. razred, so zapele partizansko pesem Šivala je deklica zvezdo (mentor Aleš Pevec, prof.),
- učenka 9. razreda, Jana Rajh Plohl, se je predstavila z recitacijama Zlat list zgodovine in Na grobu lučka gori (mentorica Mateja Matjašič Pevec, prof.),
- učiteljica Irena Forštnarič se je predstavila z deklamacijo Mateja Bora, Srečanje.


Mateja M. Pevec


 

Drobtinica

V soboto, 18. oktobra 2014, smo člani Rdečega križa pred trgovino Jager v Moškanjcih izvedli dobrodelno akcijo Drobtinica. Akcija je potekala po vsej Sloveniji. Ves denar, ki smo ga zbrali, smo namenili v šolski sklad. Ta je namenjen učencem, ki izhajajo iz družin s finančnimi težavami.
Pred trgovino smo imeli stojnico, kamor so ljudje lahko darovali prostovoljne prispevke. V zameno za to, so dobili jabolka, kruh, drobno pecivo, pokrivala ter rogljičke, ki so jih darovale okoliške pekarne ter Društvo gospodinj Gorišnica. Sodelovali smo mladi in starejši člani Rdečega križa.
Mislim, da je zelo lepo, da smo pripravili to dobrodelno akcijo. Pomagali smo sočloveku v težavah in ob tem uživali. Upam, da se bo zvrstilo še kar nekaj takšnih akcij.

 

Tjaša Horvat, 9.a


 

Zbiralna akcija Ni debate

Zbiralna akcija pod geslom Ni debate, v Gorenje Surovino nesimo stare aparate! je potekala tudi na naši šoli. Učenci kot tudi občani smo zbirali odpadno električno in elektronsko opremo. Tako smo čistili okolje in ga pomagali varovati. Pospravili smo tudi naše kleti, garaže, podstrešja.

Akcija je potekala od 6. do 23. oktobra 2014. Učenci smo manjše aparate prinesli v šolo, občani pa so jih  odpeljali na Gorenje Surovina Ptuj, ali jih pustili po vaseh na označenih mestih, kjer je bil organiziran odvoz. Vrednost odpadkov se je točkovala, aparature so bile ovrednotene. 1 točko je prinesla baterija, do 200 točk smo dobili za večje aparate, kot je npr. pralni stroj. Šola, ki bo zbrala največ točk, bo prejela novoletni koncert z znanim slovenskim pevcem.

Zadolženi učenci so vsak dan pred poukom popisovali aparate ter jih zlagali v škatle. S to akcijo je dihala vsa šola, saj smo učenci pripravili tudi razne plakate in jih razstavili po šoli.

Po mojem mnenju je bila akcija uspešna, saj smo s skupinskim delom pomagali okolju tako, da smo ga očistili ter ga razbremenili nevarnih snovi, ki jih bodo v Surovini pravilno uničili in predelali za kasnejšo uporabo.

 

Eva Čagran, 7.a

 

Ga. Zdenka Zver, učiteljica biologije, kemije in naravoslovja, koordinatorica akcije zbiranja odpadnega materiala elektronike in električnih aparatov, je povedala naslednje: »V to akcijo sem se vključila, saj imam rada naravo in želim, da bi še naprej ostala tako lepa in čista, da bi vsa živa bitja imela svoj prostor, kjer bi se lahko razvijala, rastla. V naravo in pod zemljo skladiščimo ogromne količine aparatov, ki nenazadnje le škodujejo.

Rada bi pohvalila sedmošolce, ki so se najaktivneje vključili, pripravili plakate, zbirali aparate in preštevali baterije, ki so jih prinesli učenci in jih je bilo v povprečju 400 dnevno.

Dodala bi še, da podjetji Surovina in Zeuss te aparate pravilno razgrajujeta, del tega se ponovno uporabi, del gre v reciklažo, del porabijo kot gorivo. Tako ohranjamo naravne vire. Da povzamem, so koristno uporabljeni odpadki.

Akcijo štejem kot uspešno in spodbujam ekološko zavest, ki se širi med učenci.«

 

Po zvočnem zapisu napisala Vanesa Törner, 7. a


 

Okoljski znak zelena zastava programa EKOŠOLA

Na letni konferenci koordinatorjev programa Ekošola sta evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik in državna sekretarka za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša podelila zelene zastave petnajstim ustanovam; med njimi tudi OŠ Gorišnica.

Mednarodni program Ekošola je največja mednarodna mreža otrok in vzgojiteljev ter učiteljev, ki spodbuja sistematično izvajanje okoljskih vsebin in udejanjanje načel trajnostnega razvoja v vzgojnih in izobraževalnih ustanovah. V Sloveniji je v program Ekošola vključenih več kot 700 vzgojnih in izobraževalnih ustanov, v vsakodnevnih aktivnostih sodeluje več kot 132.000 otrok in mladih ter 8600 vzgojiteljev, učiteljev in profesorjev.

Tudi na naši šoli se trudimo okoljske vsebine vključiti v učne načrte in s tem prihodnjim generacijam pripraviti boljši jutri.

 

Koordinatorici programa Andreja Kolarič, Tina B. Kokot


 

Policist za en dan
V četrtek, 17. 10. 2014, smo se štirje učenci iz 6. razredov odpravili s policistom, gospodom Marjanom Vrtičem, saj smo sodelovali v projektu »Policist za en dan«.
Najprej smo se s policijskim avtom odpeljali na Policijsko postajo Gorišnica. Zanimalo nas je mnogo stvari. Vprašali smo, koliko avtomobilov imajo in podobno. Policist Marjan, ki nam je z veseljem odgovarjal na vprašanja in nam razkazal policijsko postajo, nam je odgovoril, da jih imajo 14. Ogledali smo si celico ter se odpravili k načelniku postaje. Načelnik nam je razložil, zakaj je bila ta postaja postavljena. Postavili so jo z namenom stražiti bližnjo mejo. Izvedeli smo tudi, da je na tej postaji 57 delovnih in marljivih policistov. Videli smo še veliko policijske opreme. Nato smo odšli na teren. Najprej smo na cestnem odseku z radarjem merili hitrost voznikov, kar nas je najbolj navdušilo. Vsi vozniki so vozili po prometnih pravilih, eno voznico pa smo tudi ustavili, da bi videli kako tovrstno delo opravljajo policisti. Policist je najprej z loparčkom nakazal, naj se voznica umakne s cestišča, nato pa zahteval vozniško in prometno dovoljenje. Ker ni bilo nič narobe in je imela vso potrebno avtomobilsko opremo, je lahko peljala naprej. Odšli smo tudi na mejo, da bi videli, kakšno delo opravljajo policisti tam. Ko je na meji policist ustavil voznika, ga je vprašal ali je iz Slovenije in s kakšnim namenom je tukaj. Dobil je potrebne odgovore, zato so ga spustili naprej. S policistom Marjanom smo zares uživali.
»Policist za en dan« je super projekt, ker učenci izvemo veliko novih stvari, se mnogo naučimo, podrobneje spoznamo delo policistov, predvsem pa ugotovimo, da je njihovo delo naporno, raznoliko, večkrat pa tudi nevarno. Ugotovil sem, da biti policist sploh ni lahko. Saj kot zgledni državljani včasih branijo državo, za nagrado pa dobijo v glavo granitno kocko. Ta dan mi je bil zelo všeč in vsi smo se zabavali. Želeli bi si več takšnih dni.


Žan Tušak, 6. a

 


Samopostrežna malica ob SVETOVNEM DNEVU HRANE

Četrtek, 16. 10. 2014, je bil posvečen svetovnemu dnevu hrane, ki smo mu tudi na naši šoli namenili nekaj pozornosti. Ta dan je bila za učence 1.−9. razreda organizirana samopostrežna malica po ustaljenem urniku.
Učitelji so predhodno dobili navodila za pomoč pri izvedbi malice in pravila bontona v šolski jedilnici. Na podlagi teh so učence poučili o pomenu svetovnega dneva hrane in kulturnem obnašanju v jedilnici, najmlajši (1.−3. razreda) pa so narisali tudi risbice, ki smo jih razstavili v šolski jedilnici.
Pri izvedbi malice so pomagali vsi učitelji razredne stopnje in večina učiteljev predmetne stopnje, tako da težav pri razdeljevanju hrane, spodobnem odnosu do hrane in čiščenju jedilnice ni bilo.
Učenci so ta dan lahko izbirali med različnimi toplimi napitki, kruhom in pekovskimi izdelki, namazi, mesnimi in mlečnimi izdelki ter sadjem in zelenjavo.
Odziv učencev je bil zelo pozitiven, izrazili so željo, da bi tovrstno malico še večkrat ponovili. Zaposleni na področju šolske prehrane ugotavljamo, da je tak način razdeljevanja hrane dober, predvsem pa varčen na račun ostalih odpadkov hrane. Le-teh v smislu zavržene hrane na mizah učencev ni bilo, ostalo je le nekaj pekovskih izdelkov, ki so jih kuharice ponudile za popoldansko malico otrokom v vrtcu. Tudi cenovno je tovrstna malica na posameznega učenca sprejemljiva, zato smo se odločili, da jo bomo v tem šolskem letu ob pomembnejših oz. posebnih priložnostih še ponovili.

 

Mateja Matjašič Pevec,
organizatorka šolske prehrane

 

Anketa med učenci 8. c razreda o samopostrežni malici,

ki je bila organizirana na šoli 16. oktobra ob svetovnem dnevu hrane:

 

KAKO TI JE BILA VŠEČ SAMOPOSTREŽNA MALICA?
- Samopostrežna malica se mi je zdela nezanimiva. (Ines)
- Nič novega. To sem že poznala od prej. (Lara)
- Zdelo se mi je v redu. (Dora)
- Ta malica je bila zelo zanimiva. (Nika)
- Malica je bila zanimiva, ampak prevelika packarija. (Sanja)
- Malica mi je bila všeč, ker je bila hrana raznolika. (Nina)
- Bilo je nekaj novega, zato se mi je zdelo zanimivo. (Maša)
- Ni se mi zdelo v redu, ker je bila prevelika gneča. (Tilen)
- Preveč sem se najedel, zato me je kasneje bolel želodec. (Liam)
- Bilo je zanimivo. (Alja)

 

Anketo so pripravile Sanja Kostevc, Alja Ritlop in Maša Zemljič.


 

Pot je bila strma in naporna.
Pot je bila strma in naporna.

Pohod

V četrtek, 9.10.2014, smo imeli prvi šolski pohod. Vsi učenci od 5. do 9. razreda smo se zbrali v šoli, vzeli malico in pohiteli iz šole. Pred šolo so nas čakali avtobusi, ki so nas odpeljali do pohodniške poti.
Pot smo začeli s hojo po gozdu, v katerem je bilo veliko kostanjev. Bili smo zelo žejni in lačni, saj je bila pot zelo strma in komaj smo čakali, da se usedemo. Imeli smo prvo pavzo, končno smo lahko malicali in kaj spili. Od tam je bil lep razgled, saj se je videla tovarna Talum v Kidričevem.
Počasi smo se odpravljali dalje. Prišli smo iz gozda in začeli pot po cesti. Med potjo so nekatere ožulili čevlji. Ustavili smo se in imeli še 15-minutno pavzo. Lahko smo si odprli nekaj sladkarij. Tako smo počasi zaključevali pot, morali smo samo še priti do igrišča in do nekdanje šole. Med potjo do avtobusov smo zagledali majhno kačo. Od tam smo že videli avtobuse, ki so nas čakali. Počasi smo krenili proti šoli.
Ta dan mi je bil še posebej všeč, saj smo veliko prehodili. Upam, da bomo v tem šolskem letu imeli še več pohodov in bodo učilnice ostale prazne!

 

Hana Kolarič, 6. a

 


 

Logika
V četrtek, 25.9.2014, je potekalo na naši šoli tekmovanje iz logike, na katerem smo sodelovali učenci od šestega do devetega razreda. Neuradne rezultate smo izvedeli že naslednji dan. Iz šestega razreda se tekmovalci še ne uvrstijo na nadaljnjo tekmovanje, iz sedmega razreda pa bo na državnem tekmovanju svoje znanje izkazoval Vidal Farasin, iz osmega Vida Černesl, iz devetega pa Filip Bezjak in Anja Borak.
Mentorici sta Patricija Kramberger Rom in Eva Reberc.


Nika Bedrač, 9.a


 

Magična kupola
Projekt želi učencem na drugačen način približati fenomen barv in odnose med njimi. V kupoli naj bi se učenci počutili objeti v tople ali hladne barve, sami bi lahko ustvarili komplementarni barvni kontrast, pogledali barvni krog ali mavrico. Z dodajanjem elementov se lahko poigrajo z barvno kompozicijo in perspektivo v prostoru.
V projektu sodeluje tudi naša šola in sicer raziskovalca Žan Ozmec in Nino Bezjak ter bivši učenec naše šole Urban Munda (SRŠ-Ptuj) in Matic Rašl (SRŠ-Ptuj) pod mentorstvom Boštjana Rihtarja. Sami smo dodali še raziskavo IGRA GLASBENIH TONOV IN BARV - ko igramo tone na klavirju, se prižigajo barvni reflektorji. Vsak ton ima določeno barvo, odvisno od frekvence.

 


 

Videli smo veliko zanimivega.
Videli smo veliko zanimivega.

Naravoslovni dan

V torek, 9. 9. 2014, smo imeli prvi naravoslovni dan. Učenci 6. a in 6. b smo se naučili nekaj novega o vinogradu, saj smo šli v Tibolce k sošolki Lini v njihov vinograd. Pot je bila sicer dolga, a smo se z veliko dobre volje sprehodili do vinograda. Med potjo smo si peli, se pogovarjali in se zabavali. Ko smo prišli, smo se usedli v njihov nekdanji hlev, ki je danes prenovljen v prostor z mizami za goste. Na mizah so nas že čakali sendviči. Linina mama nam je spekla tudi okusne palačinke. Nato se je začel pouk v naravi, kjer nam je Linin oče povedal in pokazal nekaj zelo zanimivih informacij o grozdju, vinogradu in klopotcu, ki je drugačen od klopotcev v Halozah, saj ima 4 peresa. Dobili smo učne liste z vprašanji o vinogradu in reševali smo jih kar na travi. Morali smo se potruditi, saj je bilo to za oceno. Ob koncu nam je Linin oče pokazal tudi njihovo prešo. Želeli smo poskusiti tudi nekaj grozdja, vendar nam je učiteljica odsvetovala, saj grozdje še ni bilo dovolj sladko. Potem smo se počasi poslovili in odpravili peš proti šoli. Bilo je super, saj sem se naučila veliko novega. Dan pa nam je polešalo tudi sonce, ki je nas je ves čas spremljalo.

 

Hana Kolarič, 6. a


 

Mi, prvošolci

1. septembra je v 1. razred osnovne šole vstopilo 42 učencev prvošolcev. Ob 10.30 je otroke in starše z najboljšimi željami nagovoril g. ravnatelj Milan Šilak, učenke in učenci tretjih razredov pa so jim pripravili kratek kulturni program. Po programu, smo učiteljice vsakemu otroku zaželele toplo dobrodošlico s stiskom roke. Da je bil prvi šolski dan še bolj slovesen, sta se nam pridružila tudi g. župan Jože Kokot in policist g. Marjan Vrtič. G. župan je otrokom zaželel dobro počutje in jim ob vstopu v šolo podaril nahrbtnike, rutice in kresničke. Polni pričakovanj smo zapustili občinsko dvorano, ter si ogledali učilnici. Za konec pa smo upihnili svečki na torti in se posladkali.

 

Učiteljice Alenka, Renata, Frančka in Marjeta