Arhiv dogodkov 2018/2019


Posamezno področno šahovsko tekmovanje

V sredo, 12. 12. 2018, je v Večnamenski dvorani v Spuhlji potekalo Posamezno področno prvenstvo OŠ Podravja v šahu. V kategoriji dečki do 15 let je našo šolo zastopal Filip Kokol iz 8. a, ki je v zelo močni konkurenci zasedel 29. mesto. V kategoriji dečki do 12 let smo sodelovali v okrnjeni sestavi, saj se naši šestošolci niso mogli udeležiti tekmovanja, ker so bili v šoli v naravi. Tako so svoje šahovsko znanje dokazovali Oskar Vrabič, 5. a (15. mesto), Tai Žuran, 4. a (38. mesto), Gašper Hrga, 4. a (46. mesto), Jan Petek, 5. a (55. mesto), Anej Emeršič, 5. a (57. mesto), Jurij Cvitanič, 3. a (58. mesto), Gašper Kostanjevec, 4. a (59. mesto), Enej Rakuša, 3. a (64. mesto), Nal Zamuda, 5. a (68. mesto) in Jaka Žuran, 3. b (71. mesto). Pri starejših dekletih je predvidljivo slavila Nika Kralj iz 9. b razreda, ki je z vsemi osvojenimi točkami postala področna prvakinja. Takoj za njo se je uvrstila Anja Kociper iz 9. a, ki se bo prav tako kot Nika udeležila državnega tekmovanja v mesecu januarju. Na četrto mesto se je uspelo uvrstiti Viti Irgolič, 8. b, 10. mesto pa je osvojila Zala Vesenjak, 9. a. Najbolj so presenetili mlajše deklice, saj je Tjaša Meško iz 3. a razreda v konkurenci deklet do 12 let osvojila 2. mesto. Maša Kokot, 3. b se je uvrstila na odlično 5. mesto, Iza Irgolič, 4. b je osvojila 6. mesto, Špela Strelec, 4. b pa 11. mesto.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo.

 


 

Rogla 2018 - 4. dan
Zjutraj smo se zbudili v lepo sončno jutro. Na hitro smo se osvežili in se po zaledeneli cesti odpravili na zajtrk. Po zajtrku je sledilo obuvanje pancarjev in pot proti smučišču. Danes smo spoznali nove proge na smučišču. Po okusnem kosilu smo imeli nekaj prostega časa, da smo se lahko pripravili na večerni program posameznih sob. Po popoldanskem smučanju smo imeli zanimivo predavanje o konjih, gospod Andrej pa nam je povedal tudi marsikaj o ostalih živečih živalih na Rogli. Po večerji je sledil program v skupnem prostoru. S »cimri« smo pripravili skeč, ostali so se predstavili s plesnimi in pevskimi točkami. Jutri že vsi komaj čakamo, da pokažemo, kako obvladamo spust po belih strminah.

 

Kiar, Val, Sašo, David, Tadej, Gal E.

Rogla - 3. dan
Učitelji so nas zjutraj zbudili na prav poseben način, z glasno glasbo. Po osebni higieni je sledil zajtrk. Zelo smo bili presenečeni gospoda ravnatelja, ki nas je prišel obiskat za ves dan. Dopoldansko smučanje je bilo namenjeno treningu, saj se petkovo tekmovanje zelo bliža. Po kosilu smo imeli 1 uro prostega časa, zato smo si fantje omislili frizerski in masažni salon in povabili sošolke in učiteljice, da se pridejo uredit. Popoldansko smučanje je hitro minilo, prvič smo obiskali tudi progo Jasa. Po smučanju smo se preobuli v snežke in se odpravili na sankališče Zlodejevo. Večerji je sledila diskoteka, kjer smo imeli plesne dvoboje med dekleti in fanti. Bilo je zelo zabavno. Današnji dan je bil pester in zanimiv, a verjamemo, da nas veliko smeha čaka tudi jutri zvečer, ko imamo predstavitev sob.


Val, David, Sašo, Kiar, Gal E. in Tadej

Rogla 2018 – 2. dan
Po zelo dobri in umirjeni noči smo se zbudili s pomočjo glasne glasbe. Dan smo začeli z osebno higieno in okusnim zajtrkom. Spet smo se spravili v pancarje, na glavo dali čelade in se odpravili na smučanje. Čisto vsak posameznik se je v svoji skupini z učiteljem naučil nove tehnike smučanja. Po napornem smučanju smo si privoščili kosilo. Nekateri smo nato preizkusili svoje znanje iz slovenščine in pisali Cankarjevo tekmovanje, drugi pa so se odpravili na smučišče. Po smučanju je sledilo kopanje, kjer smo počeli veliko stvari: se »tunkali«, kopali v toplem bazenu, skakali, čeprav ne bi smeli … Sledila je večerja (jedli smo zelo okusen golaž), zatem pa še kino. Ogledali smo si angleški film »Get Santa«. Vsi bi se zelo radi zahvalili gospodu ravnatelju za kokice Pokice. Včerajšnji dan je bil zelo zanimiv, a verjamemo, da bo današnji še bolj, saj gremo na sankališče Zlodejevo.


Val, Sašo, David, Gal E., Kiar, Tadej, Amadej, Anže, Jakob, Miha K., Miha V., Taj

Rogla 2018 – 1. dan
V ponedeljek, 10. 12. 2018, smo se zjutraj zbudili po neprespani noči, ko zaradi veselja nismo mogli spati. Šestošolci smo se namreč z našimi učitelji odpravili na enotedensko dogodivščino na Roglo. Ko smo prišli pred šolo, smo se bolj ali manj vsi veselili, nekaterim je bilo tudi malo težko. Takoj, ko smo prispeli na Roglo, smo šli smučat. Bivamo v Mladinskem domu Jelka, kjer se veliko smejemo in veselimo. Tukaj je zelo fajn, saj čisto do vsakega pride neka nova stvar. Na smučišču nam ni več pomembno, v kateri težavnostni skupini je kdo, pomembno je le, da se zabavamo. Včeraj smo spoznali tudi naše smučarske učitelje, ki so zelo prijazni in zabavni. S prvim dnem smo vsi zelo zadovoljni. Hrana je zelo dobra in ne želimo iti domov.


Naja, Iza, Ela, Sara V., Manuela, Anže, Taj, Miha V.

Učenci 6. razredov so varno prispeli na Roglo.

Polni navdušenja so se že podali na smučarske strmine.

 


 

Gostovanje na Mednarodnem plesnem tekmovanju Maribor OPEN 2018
2. decembra 2018 so plesalci naše šole obiskali finale tekmovanja plesnih parov MARIBOR OPEN 2018. 63 plesalcev od 2. do 9. razreda je predstavilo plesno zgodbo ZAPLEŠIMO V PRAVLJICO. Mentorice so bile: Špela Valenko, Tina Kokot Brodnjak in Irena Forštnarič. Prireditev si je ogledalo tudi veliko staršev naših učencev.


 

 


 

Zapeli smo s Čuki!
Prvič so pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora s Čuki zapeli v Gorišnici na koncertu, ki ga je ob 70-letnici Štajerskega tednika in 55-letnici Radia Ptuj v Večnamenski dvorani v Gorišnici organizirala družba Radia-Tednik Ptuj. Pevke in pevci so takrat zapeli kar 8 njihovih velikih uspešnic in ker so se mladi pevci tako dobro odrezali, so kmalu po tem nastopu dobili povabilo, da s Čuki zapojejo še enkrat.
Pevke in pevce otroškega zbora OŠ Gorišnica, ki prepevajo pod vodstvom Aleša Pevca, so se v nedeljo, 11. 11. 2018, odpravili v Cankarjev dom v Ljubljani – tja so jih namreč povabili Čuki, ki so ob 30. obletnici svojega delovanja pripravili koncert, na katerem so zapele številne zvezde slovenske glasbene scene.
Poleg tega, da so ta dan zapeli kar na dveh koncertih, so povsem nepričakovano vrhunsko opravili še svoj dodatni, nepričakovan nastop – v piceriji, kjer so se okrepčali, so zapeli in poželi bučen aplavz slehernega gosta v piceriji (le-teh pa ni bilo malo).
Po celodnevnem prijetno napornem dnevu so se v poznih večernih urah vrnili nazaj v Gorišnico, polni pozitivne energije in prijetnih vtisov. Za svoj trud in odlično opravljeno delo so bili tudi nagrajeni – g. ravnatelj jih je nagradil z opravičenim izostankom od pouka, česar so bili seveda vsi zelo veseli.

 


 

Državno tekmovanje iz logike

Državno tekmovanje iz logike je potekalo 20. oktobra 2018 na OŠ Sveti Tomaž. Udeležili so se ga naslednji učenci OŠ Gorišnica: Andraž Kolarič, Lara Bezjak in Hana Štalcer 7. razred, Nia Bela 8. razred ter Brina Kolarič 9. razred.
Tekmovanje je bilo zelo zahtevno, a so se učenci kljub temu potrudili po najboljših močeh in tako osvojili: Lara Bezjak in Hana Štalcer bronasto priznanje, Nia Bela bronasto priznanje, Brina Kolarič bronasto priznanje, Andraž Kolarič pa srebrno priznanje na državnem tekmovanju.

Čestitke vsem za izkazan trud in znanje.

 

Patricija Kramberger Rom in Eva Jazbec


 

Trening robotov

V petek, 26. oktobra 2018, je v Ljubljani na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo Mednarodno tekmovanje robotike - trening robotov. Na treningu smo se pod mentorstvom Boštjana Rihtarja preizkusili tudi učenci naše šole in sicer: Martin Svit Šandor, Jaka Zemljarič, Aljaž Gregorec, Finn Kokol, Žiga Simonič, Žan Majerič, Nino Bohinec, Urban Lindič, Kevin Škofič, Leon Žuran. Pred samim tekmovanjem smo obiskali še Center vesoljskih tehnologij v Vitanju. Postali smo raziskovalci oz. konstruktorji in se na kreativen, domiseln interaktiven način seznanili z delovanjem rakete. Hkrati smo raziskovali in sooblikovali nove možnosti naselitve v človeku neprijaznih razmerah ter primerjali bivanje pod zemljo z življenjskimi razmerami v vesolju. Trening nam je dokaj dobro uspel, saj smo na koncu osvojili 8. mesto. Sedaj vemo, kje so naše pomanjkljivosti in upamo, da jih bomo do tekmovanja odpravili ter tako pridobili še kakšno mesto.

 

Urban Lindič, 5. b

 


 

Filmski festival IZOLA 2018

18. in 19. oktobra je v Izoli potekal Filmski festival IZOLA 2018. Na tekmovalni del festivala smo poslali dva naša filma. Letos je bil poudarek na animiranih filmih.
Zjutraj smo se Zala, Katarina, Dora, Lara in učitelj Boštjan odpeljali proti Izoli. Posneli smo film po lastnem scenariju. Ogledali smo si tudi nov slovenski mladinski film Gajin svet. Film se nam je zelo vtisnil v spomin, saj obravnava sodobne pasti mladostnikov, hkrati pa je zelo poučen. Bili smo tudi v Piranu, kjer smo si ogledali mednarodno likovno razstavo EX tempore 2018.
Domov smo se vrnili v petek v poznih večernih urah.


Udeleženke festivala

 


 

Slovenska preteklost izven naših meja
V soboto, 29. 9. 2018, se nas je kar nekaj nadarjenih učencev skupaj z učiteljicami z avtobusom odpeljalo proti Avstriji. Pot nas je vodila v Celovec oziroma Klagenfurt.
Po postanku na slovenski strani, kjer smo lahko pojedli sendvič, smo kaj hitro prišli na avstrijsko stran. Najprej smo se ustavili na obrobju mesta Celovec, kjer smo obiskali eno izmed dvojezičnih šol. Tam sta nas sprejela gospa, ki je po rodu Slovenka in njen sin, ki se je rodil v Avstriji. Povedala sta nam veliko zanimivega o dvojezičnih šolah in življenju Slovencev v Avstiji. Nato smo odšli v sam center Celovca, kjer smo si najprej ogledali deželni zbor avstrijske Koroške. Sedeli smo lahko na stolih poslancev. V tej zgradbi smo si ogledali še knežji kamen in ogromno grbov, ki krasijo vse štiri stene prostora. Ker smo bili že pošteno lačni, smo se odpravili do Mc Donaldsa. Sledil je najbolj zanimiv del te ekskurzije – ogled Minimundusa. Bilo je res zelo zanimivo, saj smo lahko videli replike najbolj znanih zgradb na svetu. Bilo jih je kar 159. To pa še ni bilo vse. Ogledali smo si lahko še kratek 4D film in preizkušali svoje znanje ter spretnosti na različnih igralih. Po napornem, a zanimivem dnevu, smo se morali odpraviti proti domu.
Ekskurzija mi je bila zelo zanimiva, še posebej ogled Minimundusa. Zelo sem bila navdušena nad vsemi temi zgradbami. Veselim se že naslednjega šolskega leta in upam, da se bomo lahko odpravili še na drugi del ekskurzije.

 

Lana Lindič, 8. b

 


 

DRŽAVNO TEKMOVANJE ZA ZLATO KUHALNICO

 

Kuharska ekipa OŠ Gorišnica
Dora Šandor, Maj Visenjak in Sven Hameršak
so
na državnem kuharskem tekmovanju
dosegli zlato priznanje
in se uvrstili na odlično 2. mesto v državi in s tem osvojili
srebrno kuhalnico.

 

Čestitamo!

 

Mentorja: Mateja Matjašič Pevec
in Darko Marin


 

Jesenski kros


Po navadi preživim sobote z družino, ampak ta sobota je bila drugačna. Imeli smo jesenski kros. Potekal je v Moškanjcih.
Ko smo pripešačili v Moškanjce na letališče, sem imela malo treme. Najprej so bili na vrsti peti in šesti razredi. Komaj sem čakala, da bo tek za mano. Letos sem bila eno mesto slabša kot lani, ampak potrudila sem se po svojih najboljših močeh. Tek ni moj najljubši šport, raje imam igre z žogo.
Bila je lepa sobota in bila sem zadovoljna s svojim tekom, si pa želim, da bi bila naslednje leto uspešnejša.

 

Iza Irgolič, 4. b