Arhiv dogodkov 2018/2019


 


 

Gostovanje na Mednarodnem plesnem tekmovanju Maribor OPEN 2018
2. decembra 2018 so plesalci naše šole obiskali finale tekmovanja plesnih parov MARIBOR OPEN 2018. 63 plesalcev od 2. do 9. razreda je predstavilo plesno zgodbo ZAPLEŠIMO V PRAVLJICO. Mentorice so bile: Špela Valenko, Tina Kokot Brodnjak in Irena Forštnarič. Prireditev si je ogledalo tudi veliko staršev naših učencev.


 

 


 

Zapeli smo s Čuki!
Prvič so pevci otroškega in mladinskega pevskega zbora s Čuki zapeli v Gorišnici na koncertu, ki ga je ob 70-letnici Štajerskega tednika in 55-letnici Radia Ptuj v Večnamenski dvorani v Gorišnici organizirala družba Radia-Tednik Ptuj. Pevke in pevci so takrat zapeli kar 8 njihovih velikih uspešnic in ker so se mladi pevci tako dobro odrezali, so kmalu po tem nastopu dobili povabilo, da s Čuki zapojejo še enkrat.
Pevke in pevce otroškega zbora OŠ Gorišnica, ki prepevajo pod vodstvom Aleša Pevca, so se v nedeljo, 11. 11. 2018, odpravili v Cankarjev dom v Ljubljani – tja so jih namreč povabili Čuki, ki so ob 30. obletnici svojega delovanja pripravili koncert, na katerem so zapele številne zvezde slovenske glasbene scene.
Poleg tega, da so ta dan zapeli kar na dveh koncertih, so povsem nepričakovano vrhunsko opravili še svoj dodatni, nepričakovan nastop – v piceriji, kjer so se okrepčali, so zapeli in poželi bučen aplavz slehernega gosta v piceriji (le-teh pa ni bilo malo).
Po celodnevnem prijetno napornem dnevu so se v poznih večernih urah vrnili nazaj v Gorišnico, polni pozitivne energije in prijetnih vtisov. Za svoj trud in odlično opravljeno delo so bili tudi nagrajeni – g. ravnatelj jih je nagradil z opravičenim izostankom od pouka, česar so bili seveda vsi zelo veseli.

 


 

Državno tekmovanje iz logike

Državno tekmovanje iz logike je potekalo 20. oktobra 2018 na OŠ Sveti Tomaž. Udeležili so se ga naslednji učenci OŠ Gorišnica: Andraž Kolarič, Lara Bezjak in Hana Štalcer 7. razred, Nia Bela 8. razred ter Brina Kolarič 9. razred.
Tekmovanje je bilo zelo zahtevno, a so se učenci kljub temu potrudili po najboljših močeh in tako osvojili: Lara Bezjak in Hana Štalcer bronasto priznanje, Nia Bela bronasto priznanje, Brina Kolarič bronasto priznanje, Andraž Kolarič pa srebrno priznanje na državnem tekmovanju.

Čestitke vsem za izkazan trud in znanje.

 

Patricija Kramberger Rom in Eva Jazbec


 

Trening robotov

V petek, 26. oktobra 2018, je v Ljubljani na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo Mednarodno tekmovanje robotike - trening robotov. Na treningu smo se pod mentorstvom Boštjana Rihtarja preizkusili tudi učenci naše šole in sicer: Martin Svit Šandor, Jaka Zemljarič, Aljaž Gregorec, Finn Kokol, Žiga Simonič, Žan Majerič, Nino Bohinec, Urban Lindič, Kevin Škofič, Leon Žuran. Pred samim tekmovanjem smo obiskali še Center vesoljskih tehnologij v Vitanju. Postali smo raziskovalci oz. konstruktorji in se na kreativen, domiseln interaktiven način seznanili z delovanjem rakete. Hkrati smo raziskovali in sooblikovali nove možnosti naselitve v človeku neprijaznih razmerah ter primerjali bivanje pod zemljo z življenjskimi razmerami v vesolju. Trening nam je dokaj dobro uspel, saj smo na koncu osvojili 8. mesto. Sedaj vemo, kje so naše pomanjkljivosti in upamo, da jih bomo do tekmovanja odpravili ter tako pridobili še kakšno mesto.

 

Urban Lindič, 5. b

 


 

Filmski festival IZOLA 2018

18. in 19. oktobra je v Izoli potekal Filmski festival IZOLA 2018. Na tekmovalni del festivala smo poslali dva naša filma. Letos je bil poudarek na animiranih filmih.
Zjutraj smo se Zala, Katarina, Dora, Lara in učitelj Boštjan odpeljali proti Izoli. Posneli smo film po lastnem scenariju. Ogledali smo si tudi nov slovenski mladinski film Gajin svet. Film se nam je zelo vtisnil v spomin, saj obravnava sodobne pasti mladostnikov, hkrati pa je zelo poučen. Bili smo tudi v Piranu, kjer smo si ogledali mednarodno likovno razstavo EX tempore 2018.
Domov smo se vrnili v petek v poznih večernih urah.


Udeleženke festivala

 


 

Slovenska preteklost izven naših meja
V soboto, 29. 9. 2018, se nas je kar nekaj nadarjenih učencev skupaj z učiteljicami z avtobusom odpeljalo proti Avstriji. Pot nas je vodila v Celovec oziroma Klagenfurt.
Po postanku na slovenski strani, kjer smo lahko pojedli sendvič, smo kaj hitro prišli na avstrijsko stran. Najprej smo se ustavili na obrobju mesta Celovec, kjer smo obiskali eno izmed dvojezičnih šol. Tam sta nas sprejela gospa, ki je po rodu Slovenka in njen sin, ki se je rodil v Avstriji. Povedala sta nam veliko zanimivega o dvojezičnih šolah in življenju Slovencev v Avstiji. Nato smo odšli v sam center Celovca, kjer smo si najprej ogledali deželni zbor avstrijske Koroške. Sedeli smo lahko na stolih poslancev. V tej zgradbi smo si ogledali še knežji kamen in ogromno grbov, ki krasijo vse štiri stene prostora. Ker smo bili že pošteno lačni, smo se odpravili do Mc Donaldsa. Sledil je najbolj zanimiv del te ekskurzije – ogled Minimundusa. Bilo je res zelo zanimivo, saj smo lahko videli replike najbolj znanih zgradb na svetu. Bilo jih je kar 159. To pa še ni bilo vse. Ogledali smo si lahko še kratek 4D film in preizkušali svoje znanje ter spretnosti na različnih igralih. Po napornem, a zanimivem dnevu, smo se morali odpraviti proti domu.
Ekskurzija mi je bila zelo zanimiva, še posebej ogled Minimundusa. Zelo sem bila navdušena nad vsemi temi zgradbami. Veselim se že naslednjega šolskega leta in upam, da se bomo lahko odpravili še na drugi del ekskurzije.

 

Lana Lindič, 8. b

 


 

DRŽAVNO TEKMOVANJE ZA ZLATO KUHALNICO

 

Kuharska ekipa OŠ Gorišnica
Dora Šandor, Maj Visenjak in Sven Hameršak
so
na državnem kuharskem tekmovanju
dosegli zlato priznanje
in se uvrstili na odlično 2. mesto v državi in s tem osvojili
srebrno kuhalnico.

 

Čestitamo!

 

Mentorja: Mateja Matjašič Pevec
in Darko Marin


 

Jesenski kros


Po navadi preživim sobote z družino, ampak ta sobota je bila drugačna. Imeli smo jesenski kros. Potekal je v Moškanjcih.
Ko smo pripešačili v Moškanjce na letališče, sem imela malo treme. Najprej so bili na vrsti peti in šesti razredi. Komaj sem čakala, da bo tek za mano. Letos sem bila eno mesto slabša kot lani, ampak potrudila sem se po svojih najboljših močeh. Tek ni moj najljubši šport, raje imam igre z žogo.
Bila je lepa sobota in bila sem zadovoljna s svojim tekom, si pa želim, da bi bila naslednje leto uspešnejša.

 

Iza Irgolič, 4. b