Arhiv dogodkov 2017/2018


 


 »No, pa smo ga končno dočakali tudi mi!«

… kuhanje kosila za sošolce in ostale učence naše šole, namreč. Medtem, ko se je že večina učencev, ki so se letos prijavili k sodelovanju v projektu Otroci otrokom skuhajmo zdravo tradicionalno kosilo, imela priložnost izkazati in preživeti dan v šolski kuhinji, smo mi še kar čakali in čakali in čakali …
Ampak, kdor čaka, dočaka, pravijo. In tako je tudi nam uspelo dočakati dan, ko so naše ideje o tem, kaj pripraviti za kosilo, dobile tudi svojo pravo podobo. Kuhali smo sicer jedi, ki jih doma, pa tudi v šoli, kuhamo še danes, a smo jih nekoliko preoblikovali in jim dali novo podobo. Med brskanjem po kuharski zapuščini naših babic in njihovih sosed smo naleteli na zelo zanimiv in smešen star slovenski pregovor, ki pravi »Kdor zelje sadi in prasce redi, temu se lakote bati ni.« Ob pregovoru smo se veliko presmejali, zato smo se odločili, da ga tudi preizkusimo. Odločitev, o tem, da bomo kuhali kislo zelje, je torej padla. Ob pomoči našega mentorja, Darka Marina, ki nam je na pomoč priskočil z zanimivimi predlogi, kako to jed pripraviti na malo drugačen, zabaven način, smo bili popolnoma prepričani, da bo to jed, ki jo želimo postreči svojim sošolcem.
V torek, 20. 3. 2018, smo tako zavihali rokave že ob 8. uri zjutraj. Mentorica, Mateja Matjašič Pevec, nam je zjutraj razdelila kuharska oblačila in kuharski dan se je lahko začel. Najprej je seveda sledil še pogovor o varnem delu v kuhinji, nato pa smo naredili načrt dela in se kmalu za tem lotili priprave živil. Med samim delom smo zelo uživali, imeli smo celo priložnost poklepetati z ostalimi kuharji v šolski kuhinji, ki so nam povedali veliko zanimivega in nam predstavili svoj običajen delovni dan. Spoznali smo, da delo v kuhinji pravzaprav sploh ni mačji kašelj – količine hrane, ki se dnevno pripravljajo, so namreč ogromne! Medtem, ko doma za družinsko kosilo damo v lonec približno 0,5 kg
kislega zelja, ga je v šolski kuhinji za vse učence potrebno dati kar 20-krat več! … in da o tem, koliko kaše je potrebno mešati in v kako velikem loncu, sploh ne govorimo. Ostali smo kar brez besed …
Sprva je bilo zelo zabavno, sčasoma pa nas je po podplatih že začelo malce žgečkati, pikati in peči. Ta čudna, nam nepoznana »bolečina« se je tekom dneva samo še stopnjevala. Sami je nismo poznali, a so nam potem povedali, da smo si jo »prislužili« z večurnim stanjem na nogah. Hja, tega občutka pa res ne poznamo … Vemo, kako je presedeti več ur s svinčnikom v rokah ali za računalnikom, kako pa je kar 7 ur stati za štedilnikom, pa nam do tega dne res ni bilo poznano.
Skratka … naš trud se je obrestoval in po nekaj urah dela je po kuhinji že prijetno dišalo. Čakal nas je še tisti »ta glavni del« današnjega dne – postrežba jedi in tudi pričakovanja, kaj bodo rekli sošolci. Sami seveda do same postrežbe nismo utegnili čakati, mamljiv vonj nas je premamil in morali smo kar takoj, še vroče poskusiti, kaj smoskuhali in spekli. Vseh 8 učencev nas je pridno z žlico zajemalo iz pekača – od navdušenja, kako dober žemeljšak smo pripravili, smo ga seveda ponudili še mentorjema in ostalim kuharjem v kuhinji in … uuuupsssss, pekač je kar naenkrat bil prazen!!! Še dobro, da smo imeli malo rezerve.
Šolski zvonec je zazvonil in na drugi strani delilnega pulta, kjer običajno čakamo tudi sami, se je že 6. v tem dnevu nabrala kolona malih in velikih radovednežev. S ponosom smo postregli kosilo. Ne samo, da smo v krožnik z zvrhano mero občutka, ljubezni in zadovoljstva polagali zajemalko zelja, žlico ali dve krompirjevih žgancev in našega kašnatega mafina, postregli smo jih tudi z obrazložitvijo, kaj smo jim pripravili in seveda našimi prvimi vtisi – »noro dobro je, vse pojej in pridi po več!«. Kolona lačnih učencev, ki je bila zelo dolga, se je hitro skrčila, kar je žal pomenilo, da je tudi deljenje kosila počasi pri koncu. Z grenkim priokusom, da smo »že« razdelili skoraj vse, smo pokukali še v posodo z odpadno hrano in doživeli šok – bila je skoraj prazna! To pomeni, da je naše kosilo bilo dobro!!! Jupiiiiiii!!!
Pohvale, ki smo jih sicer že pred tem prejeli tako od učencev, kot tudi od učiteljev, smo sprva jemali z rezervo – »Kako je lahko kosilo tako dobro, če pa smo kuhali prvič,« smo se spraševali. A količina odpadne hrane je dokazala, da njihove besede niso bile kar tako.
Tega, da smo poleg kuhanja ves dan opravljali tudi vsa ostala kuharska opravila (čiščenje, pomivanje posode, brisanje, pospravljanje itd.) najbrž ni potrebno posebej omenjati. Dan se je zaključil sladko, in to dobesedno, ko nas je naš mentor Darko ob koncu delovnega dne nagradil še s sladoledom. Priznati moramo, da smo ta dan zelo uživali, preživeli smo tudi pekoče podplate in bolečine v križu, na katere smo ob številnih pohvalah kar pozabili. Želimo si, da bi takih dogodkov v šolskem letu bilo čim več!

 

Člani kuharske ekipe Vesele kašnce
(Kimi, Dora, Lucija, Nia, Sven, Karolina, Neža in Zala)


 

Svetovni dan Dawnovega sindroma

21. marca obeležujemo svetovni dan Dawnovega sindroma. V Sloveniji se na 700 otrok rodi eden s tem sindromom. V znak solidarnosti, da sprejemamo in poznamo ljudi z Dawnovim sindromom, si na ta dan obujemo pisane nogavice. Tudi letos smo si jih obuli in Filipu Jakobu iz 4. b razreda pokazali, da sprejemamo drugačne.


 

Sejem Altermed

V soboto, 17. 3. 2018, smo se učenci 7. a in 7. b razreda, ki obiskujemo izbirni predmet nemščina, odpravili na Sejem Altermed. Sejem je potekal v Celju.
Najprej smo se z učiteljicama Tino Brodnjak Kokot in Andrejo Kolarič zbrali pred šolo in se z avtobusom odpeljali proti Celju. Z nami je šlo še nekaj učencev iz 3. razreda z učiteljico Anjo Kancler, saj so na sejmu prejeli tudi nagrado za že prej uspešno opravljeno nalogo iz recikliranja. Ko smo prišli na razstavni prostor, smo najprej odložili naše reciklirane inštrumente in si ogledali oder. Imeli smo nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili tako, da smo si pogledali še druge stvari na sejmu, si kaj kupili in poskusili razne dobrote. Ob 13.30 smo se dobili z učiteljicama, si pripravili oder in začeli z našo točko Reciklirani orkester. Zapeli smo tri pesmi in odigrali en ritem.
Po končanem nastopu smo se odpravili domov. Pot tja in nazaj smo si krajšali s poslušanjem glasbe in pogovarjanjem. Bila je zelo zanimiva izkušnja.


Tajda Horvat, 7. b

 


 

Ekskurzija v Rogaško Slatino
V sredo, 7. 3. 2018, smo se odpravili v Rogaško Slatino na steklarsko delavnico. Zjutraj ob 7.00 smo se z avtobusom odpravili izpred šole. Po dolgi vožnji in obupnih ovinkih smo končno prispeli v Rogaško Slatino. Tam smo se razdelili v dve skupini in se nato odpravili na delavnice. V prvi delavnici smo s posebnimi barvami slikali na steklo. V drugi delavnici pa smo si ogledali postopek izdelave stekla. Vmes smo imeli čas tudi za malico. Po končanih delavnicah smo se odpravili še v tovarno. Tam smo videli celoten proces izdelave stekla in izdelkov iz njega. Zelo zanimivo se mi je zdelo to, da tam vse delajo ročno. Na koncu smo si ogledali še trgovino in izdelke, ki so jih naredili za znane osebe, npr. Tino Maze.
Preživeli smo res čudovit, pester dan.


Nia Bela 7. b


 

Naše rokometašice v polfinalu državnega prvenstva

Na OŠ Gorišnica je v torek, 20. 2. 2018, potekalo četrtfinale državnega rokometnega tekmovanja za starejše deklice. Na tekmovanju so sodelovale ekipe OŠ Starše, II. OŠ Slovenj Gradec in OŠ Gorišnica. Naša dekleta so prepričljivo premagala obe ekipi in se tako uvrstila v polfinale državnega rokometnega tekmovanja.

Rezultati:

OŠ Gorišnica : OŠ Starše 17 : 11

OŠ Starše : II.OŠ Slovenj Gradec 20 : 22
II.OŠ Slovenj Gradec : OŠ Gorišnica 10 : 21
Tradicionalen 2. kurentov skok

V torek, 6. 2. 2018, smo bili prisotni 2. kurentovemu skoku tudi na naši šoli. Učenci in nekaj bivših učencev preoblečeni v kurente in njihove spremljevalce hudičke so nam pripravili bogat program in tako pričarali začetek pustnega časa.

 


 

1. mesto gorišniških judoistov

V soboto, 3. 2. 2018, je v Dvorani za borilne športe Nika Vrabla v Mariboru potekalo področno prvenstvo osnovnih šol v judu za področje Pomurja, Maribora in Podravja. Naši judoisti so si z odličnimi borbami primetali 1. mesto. Čestitamo.

 

V spodnjem dokumentu si lahko ogledate posamezne rezultate.

[prenos] 5.7 MB Rezultati judo 2018

 

Imeli smo kulturni dan

1. 2. 2018 smo imeli učenci tretje triade kulturni dan. Odpravili smo se na Ptuj. Najprej smo si ogledali predstavo o Ivanu Cankarju, potem smo se sprehodili do gradu in nato še do Zgodovinskega arhiva.
Predstava o Ivanu Cankarju je bila zelo zanimiva in poučna. Vsi smo bili navdušeni nad njo, predvsem zaradi enega izmed igralcev (Domna Valiča). Največ nas je Domna poznalo iz serije Usodno vino. V predstavi so si igralci menjavali vloge, kar je bilo zelo nenavadno in tudi smešno. Predstava je pravzaprav govorila o življenju znanega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. V igri so trije detektivi zbirali podatke o življenju pisatelja in z njim na hitro sestavili še zgodbo o živih mrtvecih. Zgodba, ki so jo napisali, je govorila o dečku, ki se je sramoval svojega imena, saj mu je ime uničilo življenje. Po vrhunski predstavi smo se na hitro sprehodili do Ptujskega gradu, nato pa odšli še do Zgodovinskega arhiva. Pred arhivom smo najprej pojedli malico, potem pa še nekaj časa čakali, da smo lahko prišli na vrsto za ogled. Ker nas je med čakanjem zazeblo, smo si za nekaj časa zavetje pred mrazom poiskali v knjižnici. Sledil je ogled arhiva. Tam nam je arhivist najprej povedal nekaj značilnosti o samem arhivu, potem pa nam je pokazal še nekaj listin in slik. Videli smo tudi nekaj potrdil in redovalnic iz naše šole. Odšli smo še v prostor, kjer hranijo starine, da bi si jih lahko še bližje ogledali. Videli smo tudi knjige, ki imajo namesto listov papirus. Nekateri listi so bili že tako stari, da se zapisan dokumentov na njih skoraj ni več videl.
Po vseh ogledih smo se z avtobusi odpravili nazaj v šolo. Dan je bil enkraten. Edino ena pomanjkljivost je bila; na žalost nismo vsi dobili avtograma od Domna Valiča.

 

Nia Bela


 

Kuhali so "Margetnčarji" 

V torek, 30. 1. 2018, je potekalo že drugo kuhanje v sklopu projekta Kuhna pa to. Kuharsko ekipo »Margetnčari« je sestavljalo 6 učenk/-cev: Katarina Bezjak in Laura Horat iz 7. a, Maj Visenjak iz 7. b, Barbara Prelog iz 9. a ter Jana Geč in Julia Sok iz 9. b razreda. Ekipa se je na novo izvedbo projekta pripravlja kar nekaj časa, saj je poleg samega kuhanja bilo potrebno poskrbeti tudi za ustrezno reklamo oz. povabilo na kosilo, pripraviti (za oko) privlačen meni, poskrbeti za pogrinjek, napisati seminarsko nalogo in navsezadnje tudi pripraviti kosilo za kar 130 lačnih in radovednih otrok naše šole.

Dela torej ni bilo malo, a če nekaj počneš z veseljem in zanimanjem, ti vloženega časa, truda in energije ni škoda, so ob zaključku dne svoje misli strnili mladi, nadobudni kuharski mojstri.


 

Ogled SIP TV

V torek, 23. 1. 2018, smo se učenci 9. razredov, ki obiskujemo izbirni predmet Vzgoja za medije – televizija, z našo učiteljico Matejo Matjašič Pevec odpravili na ogled televizijske hiše in studia SIP TV v Dornavi. Tja smo se odpravili z namenom, da se pobliže seznanimo s potekom dela, ki ga je potrebno opraviti, preden nastane TV oddaja.
Ob 10.45 uri smo se izpred šole dopeljali v Dornavo, kjer so nas lepo sprejeli. G. Branko Veselič nam je pokazal prostore, v katerih ustvarjajo TV program SIP TV, predstavil pa nam je tudi zaposlene, ki smo jih s svojim obiskom malce zmotili pri delu. Ogledali smo si nekaj otroških oddaj iz preteklih let, se pogovorili o tem, kako se lotiti ustvarjanja TV oddaje, na kaj vse moramo pri delu biti pozorni ipd.
Dobili smo nekaj dobrih idej, predvsem pa motivacijo in navdušenje za delo lastne TV oddaje. Komaj čakamo, da dobimo v roke kamero in mikrofon, da bomo lahko začeli z delom in ustvarjanjem naše prve TV oddaje Iskrice iz šolskih klopi.

 

Lucija Borak in Jana Geč

 


Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo

V četrtek, 18. 1. 2018, smo lahko v občinski dvorani spremljali prireditev Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, ki je potekala v organizaciji Radia Tednik Ptuj, Občine Gorišnica in naše osnovne šole. Predstavile so se učenke od 1. do 5. razreda v mlajši kategoriji in učenke od 6. do 9. razreda v starejši kategoriji. Pevke so nam zapele različne pesmi slovenskih ustvarjalcev glasbe.Tudi navijačev nas ni manjkalo. S seboj smo imeli razne plakate in navijali za svoje favoritke. Vse nastopajoče so bile res odlične, zato so imeli žiranti zelo težko nalogo. V mlajši kategoriji je tako največ glasov zbrala Ela Žnidarič Tomažič, v starejši pa Dora Šandor. Obe sta se uvrstili v nadaljnje tekmovanje. Čestitke vsem.

 

Tajda Horvat, 7. b

Nika druga na državnem šahovskem tekmovanju

V nedeljo, 14. 1. 2018, je v organizaciji Zavoda za šport RS Planica in Šahovske zveza Slovenije na OŠ Miroslava Vilharja v Postojni potekalo 21. Posamično osnovnošolsko državno prvenstvo v šahu za učence in učenke.

Na tekmovanju je Osnovno šolo Gorišnica v kategoriji deklet do 15 let zastopala Nika Kralj. Nika si je z odlično odigranimi devetimi partijami priigrala sedem točk. To je zadostovalo, da si je ob koncu tekmovanja delila drugo mesto, takoj za državno prvakinjo. Vse čestitke, Nika.

 

Klementina Lindič

 


 

Zlato priznanje za Andraža Kolariča 

V soboto, 13. 1. 2018, je v Ljubljani potekalo državno računalniško tekmovanje Bober. To je tekmovanje iz računalniškega razmišljanja, na katerem je sodelovalo 150 slovenskih osnovnošolcev. Iz naše šole se je na državno tekmovanje uvrstil Andraž Kolarič in se odlično odrezal. Prislužil si je zlato priznanje. Priznanja je podelil dekan Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Čestitke Andražu!

 

Marjeta Horvat

 


 

Proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

V petek, 22. decembra 2017, so starejše skupine otrok iz Vrtca Gorišnica ter učenke in učenci OŠ Gorišnica slovesno zaključili zadnji dan pouka, saj so v počastitev državnega praznika in božično-novoletnih praznikov s pomočjo svojih razrednikov ali učiteljic (mentoric) pripravili kulturno prireditev, na kateri so se predstavili vsi, ki so to želeli. Na prireditvi so se tako zvrstile številne zanimive točke, od petja, plesa, deklamacij pa vse do dramatizacije in pevske točke z beatboxom, v katerih so nastopili otroci plesne skupine iz vrtca (mentorica Lidija Domanjko), učenci 4. b (mentorica Andreja Kolarič), šolska folklorna skupina in Žiga Vozlič ter Blaž Žnidarič (mentorica Aleksandra Sok), Nika Kralj (mentorica Mateja M. Pevec), Barbara Prelog (mentor Aleš Pevec), otroški in mladinski pevski zbor OŠ Gorišnica (mentor Aleš Pevec), plesna skupina učencev 2. in 3. razreda (mentorici Špela Valenko in Irena Forštnarič), Špela Kokot (mentorica Tina B. Kokot), učenci 5. a (mentorica Maja Bela), učenci 7. a (mentorica Tina Erhatič), učenci 4. a (mentorica Manja Bezjak) in plesalke 2. in 3. triade (mentorice Irena Forštnarič, Špela Valenko in Tina B. Kokot). Prireditev sta organizirala učitelja Aleš Pevec in Mateja Matjašič Pevec, povezovala jo je Mateja M. Pevec, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil ravnatelj, g. Milan Šilak.


 

Božični koncert

Pred pričetkom decembrskih praznikov in slovenskega državnega praznika, Dneva samostojnosti in enotnosti, ki ga obeležujemo 26. decembra, so učenci in kolektiv OŠ in vrtca Gorišnica, člani Prosvetnega društva Ruda Sever Gorišnica ter člani občinske uprave s skupnimi močmi uspeli v četrtek, 21. decembra 2017, pripraviti veliki decembrski koncert. Dvourni koncert, ki se je pričel ob 18. uri, se je odvijal v Večnamenski dvorani v Gorišnici, na njem pa so se predstavili tako domači nastopajoči (Otroški pevski zbor OŠ Gorišnica, Mladinski pevski zbor OŠ Gorišnica, Šolski komorni orkester Juventus Corde, Pevski zbor Vrtca Gorišnica, posamezni učenci OŠ Gorišnica, MePZ PD Ruda Sever Gorišnica in Tamburaški orkester PD Ruda Sever Gorišnica), kot tudi glasbeni gostje (operna pevca g. Janez Lotrič in g. Emil Baronik, Gregor in Ela Rihtar, AccordArt in komorna zasedba Cantabile). Za organizacijo celotnega koncerta sta poskrbela učitelja Aleš Pevec in Boštjan Rihtar, program pa je pripravila in povezovala učiteljica Mateja Matjašič Pevec. Slavnostna govornika na prireditvi sta bila župan Občine Gorišnica, g. Jože Kokot in ravnatelj OŠ Gorišnica, g. Milan Šilak.


 

 

 

Starejše učenke so se uvrstile

v 1/4 finale državnega

rokometnega tekmovanja.

Čestitamo.

 


 

Šola v naravi 6. razredov

4. dan ...

Ko smo se zbudili, smo odšli na zajtrk. Po zajtrku smo odšli nazaj do prenočišča Jelka. Oblekli smo se v kombinezone ter obuli smučarske čevlje. S smučarskimi čevlji in popolno smučarsko obleko smo odšli na smučišče. Na smučišču smo se najprej ogreli, potem pa imeli tekmo. Po tekmi smo imeli prosto. Potem je sledil še pohod z baklami. Bilo je zelo zanimivo. Ko smo se vrnili v Jelko, smo po sobah pripravili kulturni program. Eden drugemu smo se nasmejali in zaključili prireditev s plesom in harmoniko. Potem smo imeli podelitev diplom s smučarskega tekmovanja. Prvi trije so bili: Lara Bezjak, Metka Sok Marko Šalamun. Prvi trije so dobili nagrade. Po podelitvi diplom smo razglasili zmagovalca najlepše sobe. To je bila soba 5, ki je dobila nagrado kekse Dunaj. Po podelitvi smo se šli umivat in spat. Pred spanjem smo se še malo pogovarjali.


Enri Klinger, Gašper Majerič, Andrej Perdan in Blaž Galun.

3. dan ...

V sredo, 20. 12. 2017, smo se po zajtrku odpravili na smučišče. Tretja skupina je spoznala novo progo Košuta. Na njej smo se učili karving. Druga skupina je prvič odšla na Mašin žago. Prva skupina se je učila smučati s palicami. Po smučanju smo odšli na kosilo. Po odmoru smo se spet vrnili na smučišče. Nato smo odšli plezat po plezalni steni, kar nekaj učencev je splezalo do vrha. V odmoru smo se spočili in se pripravili na disco. V discu smo se zabavali, peli, plesali ter noreli. Po dolgem dnevu smo se odpravili spat.


Adrian Munda, Andraž Kolarič

 

2. dan ...

Danes, 19. 12. 2017, se je pričel novi dan. Učitelj Zdravko nas je zbudil z glasnim petjem. Nato smo se oblekli in odšli na zajtrk. Ko smo pojedli zajtrk, smo se preobuli in preoblekli ter odšli smučat. Po smučanju smo odšli na kosilo, ki je bilo odlično. Po kosilu smo imeli čas za pospravljanje. Po pospravljanju sobe smo se preoblekli in se obuli ter odšli smučat. Po smučanju smo imeli predavanje o konjih. Po predavanju smo imeli večerjo, ki je bila je okusna. Po večerji smo si ogledali poučen in zanimiv film o nogometašu Peleju. Ta dan je bil odličen.


Urša Kolenko

1. dan ...

Danes, 18. 12. 2017, smo se pripeljali na Roglo. Pot do tja je bila dolga, vendar zelo zabavna. Ko smo prispeli, smo se nekaj časa igrali na snegu, nato smo si ogledali sobe in razpakirali prtljago. Za tem so učitelji ocenili sobe in nam predstavili urnik. Ko smo dobili smučarske karte, smo se oblekli in obuli v smučarsko opremo in odšli na kosilo. Po kosilu smo se odpravili na smučišče, se razdelili v tri skupine in se odpravili smučat. Smučali smo dve uri in pol, nato pa smo se odpravili v sobe ter imeli prosti čas. Med prostim časom smo pospravili sobe, učitelji pa so jih ocenili. Za tem smo odšli na večerjo, ki je bila okusna. Ko smo povečerjali, smo se odpravili v športno dvorano, kjer smo izvajali veliko športnih aktivnosti. Po večerji smo se odpravili ponovno v našo kočo Jelko, sledilo je tuširanje, nato pa priprava na spanje. Prvi dan je minil zelo hitro, veliko jih je stopilo prvič na smuči. Vsi se že veselimo naslednjega dne.

 

Živa Bezjak in Zoja Holcer


 

 


 

Šola v naravi 7. razredov

4. dan ...

Četrtek, 7.12. 2017, smo na Rogli oz. šoli v naravi počeli zanimive stvari. Zjutraj smo se zbudili ob 7.00 in se odpravili na zajtrk. Po obroku smo se s pancerji odpravili na smučišče, kjer smo se vozili po strminah. Zdaj že vsi obvladamo osnovne stvari, ampak še zmeraj nismo tako dobri kot Tina Maze. Ob 12.00 smo imeli kosilo, ki je bilo dobro kot zmeraj. Po eni uri odmora smo se spet odpravili na smučišče. Tam smo spoznali nove proge, kjer smo se potrudili po najboljših močeh. Brž za tem smo se spustili s sanmi.
Za na konec smo imeli večerjo in sobe so se predstavile s svojimi točkami. Vsi smo se umili in odšli spat.
VSEM BRALCEM POŠILJAMO POZDRAVE IZ ZASNEŽENE ROGLE!


Lucija, Nia, Živa in Vita

3. dan ...

V sredo smo najprej odšli na zajtrk, ki je bil samopostrežen. Po zajtrku smo odšli na tri urno smučanje. Kar v vsej smučarski opremi smo odšli na kosilo. Jedli smo čevapčiče in slasten pommes frites. Zraven smo dobili tudi sladico. Po kosilu smo imeli malo počitka, nato pa smo spet odšli smučat. Po smučanju smo imeli enourni počitek. Naša soba je igrala igro Aktiviti. Ko smo se oblekli, smo odšli v hotel Planja na predavanje o konjih. Tam smo se zelo veliko naučili o konjih in tudi drugih živalih. Po spoznavanju konjev smo odšli na večerjo. Jedli smo ocvrto ribo, krompirjevo solato in seveda sladico. Nato smo odšli v snežno dvorano, kjer nas je pričakal velik oder z glasbo. Vsi učenci smo se zelo zabavali, tako kot tudi učitelji. Poslušali in peli smo zabavno in popularno glasbo ter na njo tudi plesali. Po zabavnem večeru smo utrujeni zaspali.

 

Lana, Julija, Lara in Eva

 

2. dan ...

Zbudili smo se ob sedmih zjutraj. Dan začnemo z budnico. Po bujenju je sledil zajtrk, zajtrk smo si lahko izbrali sami. Nadaljevali smo s smučanjem. Smučali smo v skupinah, bilo je zelo zanimivo in zabavno. Po smučanju smo odšli na kosilo, jedli smo riž z zrezkom v omaki ter solato. Po smučanju smo imeli kratek počitek. Nato pa smo zopet odhiteli na smučišče in začeli smučati. Nato smo odšli v športno dvorano, kjer smo se preizkusili na plezalni steni. Sledil je kratek sprehod, nato pa večerja. Zvečer smo si ogledali film in odšli spat.


Gal, Nejc

1. dan ...

V ponedeljek, 4. 12. 2017, smo se ob 7.30 z avtobusom odpeljali na Roglo. Ustavili smo se tudi na počivališču, da smo pojedli malico nato pa se odpeljali do cilja.
Ko smo prispeli, smo si odložili prtljago, nato pa šli na smučišče. Najprej smo se razdelili v 4 skupine in dobili svoje učitelje. Tisti, ki so prvič stali na smučeh ali pa že dolgo niso smučali, so se naučili ali ponovili osnove smučanja. Ostali pa so se že podali na proge. Po dopoldanskem smučanju smo odšli na kosilo, nato pa dve skupini nazaj na smučišče, preostali skupini pa v dom. Ko smo se vse skupine dobile, smo skupaj odšli nazaj v prenočišče Jelka. Imeli smo čas, da smo si razpakirali. Potem smo odšli na večerjo, nato pa v telovadnico v hotelu Planja. Ko smo prišli iz telovadnice, smo se šli tuširat in takoj zatem spat.
Tako se je naš 1. dan zaključil.

 

Laura, Kaja, Tajda

 


 

Dan v Ljubljani
V četrtek, 23. 11. 2017, se nas je nekaj učencev v spremstvu učiteljice Mihaele Žgalin in Tihane Bezdrob odpravilo v Ljubljano na 33. Slovenski knjižni sejem. Da pa ne bi ostali samo pri sejmu, smo imeli v planu marsikaj zanimivega.
Že malo pred 9. uro smo imeli varnostni pregled ob vstopu v Državni zbor. Po uspešno prestanem pregledu, nas je tamkajšnja uslužbenka popeljala skozi celotno zgodovino državnega zbora. Nato smo pohiteli do Cankarjevega doma, kjer smo si ogledali glasbeno predstavo Jararaja z naslovom Trubar in drugi trubadurji slovenske kulture. Sama predstava je bila zelo zahtevna, vendar popestrena z glasbo. Nato smo se sprehodili po knjižnem sejmu. Srečali smo Primoža Suhodolčana in kar nekaj naših pisateljev. Lahko smo si kupili tudi kakšno knjigo. Rada berem kriminalne zgodbe, zato lahko ugibate, kakšno knjigo sem si kupila sama. Bili smo že pošteno lačni, zato smo odšli na pizze. Ko smo potešili lakoto, smo že komaj čakali, da bomo lahko vstopili v Muzej iluzij. Tam smo se srečali z različnimi optičnimi prevarami in podobnimi stvarmi. Na naših telefonih je nastalo veliko zanimivih fotografij. Lahko smo si kupili tudi različne spominke.
Ta dan mi je bil zelo všeč, saj smo videli veliko zanimivega in novega. Z veseljem bi ga ponovila.


Lana Lindič, 7. b


 

Imeli smo tehniški dan

V torek, 21. novembra 2017, smo imeli vsi učenci naše šole tehniški dan. Izdelovali smo različne izdelke iz eko materialov, ki jih bomo potem ponudili na Božičnem bazarju. Zbran denar bo namenjen v Šolski sklad.

Učenci našega razreda smo se zbrali pred učilnico, kjer matematiko poučuje učiteljica Iva Trop. Najprej smo se razdelili po skupinah, nato pa začeli z delom. Delali smo predvsem iz naravnih materialov. Naredili smo snežake iz zamaškov, jelenčke iz lesa in nekaj volne, smrečice, srčke, pa tudi lončke za barvice. Pri tem smo se zelo zabavali. Imeli smo lahko tudi glasbo. Po dveh urah dela smo odšli na malico. Ko smo se vrnili, smo imeli še eno uro časa, da vse skupaj dokončamo in pospravimo. Uspelo nam je … Ker je bi ta teden tudi teden zmanjševanja odpadkov, smo se malo posvetili tudi tej temi.

Na tem tehničnem dnevu smo se vsi naučili pravega skupinskega dela, naredili veliko zanimivih stvari in se še bolj ekološko ozavestili.

 

Kaja Graber, 7. a


 

 


 

Trening robotov

V petek, 27. 10. 2017, je bil v avli Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani trening tekme robotov. Udeležili smo se je z dvema ekipama in sicer z ekipo Waterstorm in ekipo Woterlife. Izpeljali smo 3 kroge in se med 37 ekipami uvrstili na 9. mesto. Potrudili se bomo, da bomo na tekmovanju še boljši. Domov smo se vrnili polni energije za nadaljnje delo.

 


 

Prikuhali smo si 4. mesto

Učenke tekmovalke: Barbara Prelog, Julia Sok, Zala Geč in spremljevalci Žiga Jamnik, Blaž Kovačec, Lina Tašner smo se z mentorico Tino Erhatič in zunanjim sodelavcem Darkom Marinom odpravili na državno tekmovanje Zlata kuhalnica. V šolski kuhinji smo se zbrali ob 7.40, kjer smo si pripravili vse potrebno za tekmovanje. Ob 9.00 smo se izpred šole odpeljali proti Kranjski Gori. Kuhale smo "Kranjsko klobaso z zeljno kremo" in "Sladke pehtranove štruklje". Na tekmovanju je sodelovalo 16 osnovnih šol.  "Prikuhale" smo si 4. mesto.

Iz tekmovanja smo najprej odšli malo z grenkim priokusom, saj je 4. mesto nehvaležno mesto (ko ti res čisto malo zmanjka ...). Kljub temu pa mislimo, da biti 4. v državi ni kar tako...

Barbara, Julija in Zala, 9. razred


Policist za en dan

V petek, 14. 10. 2017, smo štirje šestošolci dobili priložnost preživeti en dan kot policisti. Policist Marjan je prišel po nas v šolo in nas s policijskim avtomobilom odpeljali na policijsko postajo. Sprejel nas je šef postaje. Razkazal nam je prostore, med katerimi je bila najzanimivejša soba za pridržanje. Od blizu smo si lahko ogledali pripomočke, ki jih uporabljajo policisti in jih tudi preizkusili. Nato smo se odpeljali na teren, kjer smo z radarjem merili hitrost avtomobilov. Vsi šoferji so upoštevali prometne predpise. Policisti so ustavili en avtomobil in lahko smo si ogledali celoten postopek. Pokazali so nam, kako se vzamejo prstni odtisi. Vsak je za spomin obdržal svojega. Nato smo se odpeljali na mejo s Hrvaško, kjer sta nas pričakala dva vojaka in policistka. Pokazali so nam vojaški daljnogled ter vojaško torbo. Tu se je naša poučna dogodivščina končala in odpeljali smo se nazaj v šolo. Ta dan mi bo še dolgo ostal v spominu.

 

Andraž Kolarič, 6. a


 

Dobrodelna akcija Drobtinica

V soboto, 14. 10. 2017, ob svetovnem dnevu hrane, smo organizirali dobrodelno akcijo DROBTINICA. Pri trgovini Jager in trgovini Mercator smo učenci prostovoljci na stojnicah ponujali kruh, pecivo in zelenjavo. Vse te dobrine so nam podarile trgovine, pekarne, društvo gospodinj občine Gorišnica in kmetje. V zameno za izdelke, so nam mimoidoči dali prispevek. Mislim, da smo zbrali veliko denarja. Bilo mi je lepo in zelo dobro sem se počutila.


Eva Munda, 7. b


 

Z Nitkami prijateljstva do zlatega priznanja

12. 10. ob 7.30 smo se Dora Šandor, Katarina Bezjak, Živa Trunk, Anže Petek in mentor Boštjan Rihtar odpravili na pot v Izolo. Udeležili smo se filmskega festivala. Prijetno smo bili presenečeni, ko smo izvedeli, da je naš film Nitke prijateljstva, režiserke Dore Šandor, dobil najvišje priznanje vseh članov žirije, torej ZLATO PRIZNANJE.

Popoldne smo si ogledali še likovno razstavo v Piranski mestni galeriji. Drugo jutro smo se udeležili delavnice montaže, nato pa smo v centru Izole snemali film po novem scenariju, ki smo ga napisali na poti v Izolo. Pri delu nas je zmotila novinarka Radija Slovenija in z nami posnela krajši intervju. Lako ga poslušate na tej povezavi: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/10/kulturomat-98/
Po kosilu smo se odpravili proti Ljubljani in obiskali POP TV. Prijazno so nas sprejeli. Ogledali smo si nekaj studijev, videli, kako snemajo oddajo Znan obraz ima svoj glas, ter govorili z režiserjem oddaje Dejanom Veseličem. Po tem dogodku nas je pot peljala domov. Srečno smo prispeli v Gorišnico.

 

Katarina Bezjak, 7. a


 

V OPB so ob tednu otroka pripravljali slastne palačinke. To je za učence koristna izkušnja za nadaljnje življenje, saj razvija spretnosti, delovne navade, spozna postopek priprave.... Kako so se zabavali, pa kažejo slike.

 


 

Jesenski kros
V petek, 29. 9. 2017, smo imeli učenci od 5. do 9. razreda športni dan. Aktivnost na športnega dnevu je bila nekaterim manj, drugim bolj priljubljena-jesenski kros.
Ob 8:30 smo se zbrali v avli šole in se nato odpravili na pot proti letališču Moškanjci. Ko smo končno prispeli na letališče, smo se najprej ogreli in pripravili na tek na 1000 m. Tekli smo po razporedu in sicer najprej 5. razredi in tako vse do 9. razredov. Na koncu je bila slavnostna podelitev diplom najboljšim trem v fantovski in dekliški konkurenci.
Nekaj najboljših pa se nas je nato v sredo, 4. 10. 2017, odpravilo še na medobčinsko tekmovanje v krosu, ki je bilo na Vidmu. Proga je bila kar zahtevna, a smo jo vsi premagali s solidnimi časi.

 

Lucija Zelenko, 7. b

 


 

Snemanje videospota

V soboto, 30. 9. 2017, smo se Dora, Barbara, Lana, Iza in mentor Boštjan ob 6. uri z ekipo SIP TV odpravili na pot na Primorsko. Snemali smo cel dan. Bilo je precej naporno, ker smo morali vso opremo nositi na več lokacij ob obali. Vreme nam je bilo naklonjeno, morje je bilo rahlo vzvalovano in sonce nas je grelo. Dorina pesem IN KO NE VEM bo tako dobila še vizualno podobo, ki jo boste v kratkem lahko videli na SIP TV in na naši internetni strani. Zahvaljujemo se direktorju Sip TV g. Branku Veseliču in vodstvu naše šole, ki so nam omogočili snemanje.


Dora Šandor, 7. b

Dan v Grosuplju
V petek, 22. septembra 2017, je v Grosuplju pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekala slovesna razglasitev najbolj kulturne šole letošnjega leta.
O nosilkah naziva je presojala strokovna komisija, ki je pregledala in ocenila obšolske kulturne dejavnosti na šolah, ki so se prijavile na razpis. Prireditev s podelitvijo nazivov, katere se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, je potekala na OŠ Louisa Adamiča Grosuplje. Med 70 osnovnimi šolami, ki so si prislužile naziv kulturna šola, je bila tudi OŠ Gorišnica.
Našo šolo smo na podelitvi zastopale Lana Lindič in Nia Bela, učiteljica Irena Forštnarič in pomočnica ravnatelja Klementina Lindič. Najprej smo si v kulturni dvorani ogledali gledališko predstavo z naslovom Nacionalno preverjanje stanja. Bila je zelo zanimiva in poučna. Po predstavi sva z Nio odšli na fotografsko delavnico. Tudi mentorji in ravnatelji so imeli svoj program. Ob 13. uri je bilo skupno kosilo in nato podelitev nazivov. Učenci šole gostiteljice in njihovi mentorji so pripravili bogat kulturni program. Najbolj slovesno je bilo pa na koncu, ko so podelili naziv Naj kulturne šole. Naziv je letos pripadel OŠ Franceta Prešerna iz Maribora.
Doživele smo res pester in zanimiv dan in se domov vrnile z nazivom Kulturna šola, ki nas bo spremljal vse do leta 2022.


Lana Lindič, 7. b


 

Teden mobilnosti

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.
Tudi na naši šoli smo se pridružili tej pobudi. 22. 9. 2017 smo se v šolo pripeljali na okoljevarstveni način oz. s prevoznimi sredstvi, ki ne uničujejo okolja. Nekateri so prišli z rolerji, s kotalkami, kolesi, z avtobus... Med drugim glavnim odmorom so učenci 8. razreda pokazali tudi trike na kolesih. Bilo je zelo zanimivo. Kot vrhunec tega dne, pa smo gostili tudi gospoda Kolariča, ki se je na šolsko dvorišče pripeljal z električnim avtomobilom. Najprej nam je povedal veliko o njem, nato pa nas je nekatere tudi malo zapeljal. Ugotovili smo, da je avtomobil zelo tih.
Večkrat bi morali ravnati bolj okolju prijazno.


Lucija Zelenko in Lara Štajner, 7. b


 

Veter v laseh
V četrtek, 14. 9. 2017, smo se zjutraj ob 8.30 vsi učenci naše šole zbrali v avli, nato v kuhinji dvignili malico in odšli na novo igrišče. Športna zveza Gorišnica nam je v sodelovanju z našo šolo pripravila prav poseben športni dan – Veter v laseh.
Na igrišču smo premagovali različne poligone (poskokčevega, ribiškega, atletskega in nogometnega). Medtem ko smo mi tekmovali v športnih disciplinah, so se drugi učenci preizkusili v literarnih in likovnih delavnicah. Morali so izdelati maskoto razreda in zapisati slogan, ki jih najboljše predstavlja. Učenci v plesni delavnici pa so osvajali novo plesno koreografijo, s katero so se nam pokazali ob zaključku prireditve. Uspešnost na posameznih delavnicah smo merili s točkami. Točke smo sešteli in razglasili najboljše. Zlato medaljo so prejeli učenci 2. a razreda, drugo mesto so s točko zaostanka osvojili učenci 5. a, na tretje mesto pa so se uvrstili učenci 9. b.
Dan se je zelo lepo zaključil, za nekoga mogoče malo slabše, za druge pa spet malo boljše. Važno je le, da smo se vsi zabavali in uživali v različnih delavnicah.


Gal Trunk, 7. b

 


 

Mednarodna likovna delavnica

V četrtek, 7. septembra 2017, je v Makolah v okviru prireditev 15. mednarodnega simpozija FORMA VIVA MAKOLE 2017, od 9.00 do 12. 00 potekala likovna delavnica za učence osnovnih šol. Na njej so sodelovali tudi naši učenci in sicer Dora šandor, Lucija Borak, Julja Sok in Anže Petek.

Učenci so ustvarjali likovna dela, ki bodo kasneje razstavljena v makolski osnovni šoli, na željo udeležencev pa lahko tudi na drugih šolah, ki so sodelovale na likovni delavnici.

 

Boštjan Rihtar

 


 

Dora Šandor na glasbenem festivalu z lastno skladbo navdušila

Na 22. glasbenem festivalu novih skladb FeNS 2017 je pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper 23., 24. in 25. junija 2017 v koprski Taverni nastopilo vseh skupaj 178 mladih pevk, pevcev in skupin, ki so predstavili 38 novih skladbic v treh starostnih kategorijah, v vsaki izmed teh po dve kategoriji.

MEednarodna festivalska žirija v sestavi Nace Junkar, operni pevec in glasbeni pedagog, mag. solo petja Štefica Stipančevič, Rok Hvala, glasbenik in režiser, Marino Legovič, glasbenik in skladatelj, Pavle Plahutnik, direktor Festivala Fens iz Slovenije, Tode Nikoletić, pisec pesmi za otroke in pedagog ter Milijana Protić, direktorica festivala Raspjevane pahuljice iz Bosne in Hercegovine, Marija Hajnal, profesorica glasbe in direktorica Festivala Šareni vokali iz Srbije ter Dono Tsvetkov, profesor glasbe in direktor festivala Golden Sparkles Varna iz Bolgarije.


Za nas je predstavljal uspeh Dorina uvrstitev v finale. Prva selekcija je bila že sama uvrstitev na festival. Pesem IN KO NE VEM, za katero je besedilo in melodijo napisala Dora sama, pri aranžmaju pa smo pomagali Aleš Pevec, Tomi Valenko in Boštjan Rihtar, je odlično odpela.

 

 

Dora se zahvaljuje vsem sošolcem, ki so si vzeli čas in zanjo navijali v Taverni v Kopru.