Arhiv dogodkov 2017/2018


Z Nitkami prijateljstva do zlatega priznanja

12. 10. ob 7.30 smo se Dora Šandor, Katarina Bezjak, Živa Trunk, Anže Petek in mentor Boštjan Rihtar odpravili na pot v Izolo. Udeležili smo se filmskega festivala. Prijetno smo bili presenečeni, ko smo izvedeli, da je naš film Nitke prijateljstva, režiserke Dore Šandor, dobil najvišje priznanje vseh članov žirije, torej ZLATO PRIZNANJE.

Popoldne smo si ogledali še likovno razstavo v Piranski mestni galeriji. Drugo jutro smo se udeležili delavnice montaže, nato pa smo v centru Izole snemali film po novem scenariju, ki smo ga napisali na poti v Izolo. Pri delu nas je zmotila novinarka Radija Slovenija in z nami posnela krajši intervju. Lako ga poslušate na tej povezavi: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/10/kulturomat-98/
Po kosilu smo se odpravili proti Ljubljani in obiskali POP TV. Prijazno so nas sprejeli. Ogledali smo si nekaj studijev, videli, kako snemajo oddajo Znan obraz ima svoj glas, ter govorili z režiserjem oddaje Dejanom Veseličem. Po tem dogodku nas je pot peljala domov. Srečno smo prispeli v Gorišnico.

 

Katarina Bezjak, 7. a


 

V OPB so ob tednu otroka pripravljali slastne palačinke. To je za učence koristna izkušnja za nadaljnje življenje, saj razvija spretnosti, delovne navade, spozna postopek priprave.... Kako so se zabavali, pa kažejo slike.

 


 

Jesenski kros
V petek, 29. 9. 2017, smo imeli učenci od 5. do 9. razreda športni dan. Aktivnost na športnega dnevu je bila nekaterim manj, drugim bolj priljubljena-jesenski kros.
Ob 8:30 smo se zbrali v avli šole in se nato odpravili na pot proti letališču Moškanjci. Ko smo končno prispeli na letališče, smo se najprej ogreli in pripravili na tek na 1000 m. Tekli smo po razporedu in sicer najprej 5. razredi in tako vse do 9. razredov. Na koncu je bila slavnostna podelitev diplom najboljšim trem v fantovski in dekliški konkurenci.
Nekaj najboljših pa se nas je nato v sredo, 4. 10. 2017, odpravilo še na medobčinsko tekmovanje v krosu, ki je bilo na Vidmu. Proga je bila kar zahtevna, a smo jo vsi premagali s solidnimi časi.

 

Lucija Zelenko, 7. b

 


 

Snemanje videospota

V soboto, 30. 9. 2017, smo se Dora, Barbara, Lana, Iza in mentor Boštjan ob 6. uri z ekipo SIP TV odpravili na pot na Primorsko. Snemali smo cel dan. Bilo je precej naporno, ker smo morali vso opremo nositi na več lokacij ob obali. Vreme nam je bilo naklonjeno, morje je bilo rahlo vzvalovano in sonce nas je grelo. Dorina pesem IN KO NE VEM bo tako dobila še vizualno podobo, ki jo boste v kratkem lahko videli na SIP TV in na naši internetni strani. Zahvaljujemo se direktorju Sip TV g. Branku Veseliču in vodstvu naše šole, ki so nam omogočili snemanje.


Dora Šandor, 7. b

Dan v Grosuplju
V petek, 22. septembra 2017, je v Grosuplju pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti potekala slovesna razglasitev najbolj kulturne šole letošnjega leta.
O nosilkah naziva je presojala strokovna komisija, ki je pregledala in ocenila obšolske kulturne dejavnosti na šolah, ki so se prijavile na razpis. Prireditev s podelitvijo nazivov, katere se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, je potekala na OŠ Louisa Adamiča Grosuplje. Med 70 osnovnimi šolami, ki so si prislužile naziv kulturna šola, je bila tudi OŠ Gorišnica.
Našo šolo smo na podelitvi zastopale Lana Lindič in Nia Bela, učiteljica Irena Forštnarič in pomočnica ravnatelja Klementina Lindič. Najprej smo si v kulturni dvorani ogledali gledališko predstavo z naslovom Nacionalno preverjanje stanja. Bila je zelo zanimiva in poučna. Po predstavi sva z Nio odšli na fotografsko delavnico. Tudi mentorji in ravnatelji so imeli svoj program. Ob 13. uri je bilo skupno kosilo in nato podelitev nazivov. Učenci šole gostiteljice in njihovi mentorji so pripravili bogat kulturni program. Najbolj slovesno je bilo pa na koncu, ko so podelili naziv Naj kulturne šole. Naziv je letos pripadel OŠ Franceta Prešerna iz Maribora.
Doživele smo res pester in zanimiv dan in se domov vrnile z nazivom Kulturna šola, ki nas bo spremljal vse do leta 2022.


Lana Lindič, 7. b


 

Teden mobilnosti

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.
Tudi na naši šoli smo se pridružili tej pobudi. 22. 9. 2017 smo se v šolo pripeljali na okoljevarstveni način oz. s prevoznimi sredstvi, ki ne uničujejo okolja. Nekateri so prišli z rolerji, s kotalkami, kolesi, z avtobus... Med drugim glavnim odmorom so učenci 8. razreda pokazali tudi trike na kolesih. Bilo je zelo zanimivo. Kot vrhunec tega dne, pa smo gostili tudi gospoda Kolariča, ki se je na šolsko dvorišče pripeljal z električnim avtomobilom. Najprej nam je povedal veliko o njem, nato pa nas je nekatere tudi malo zapeljal. Ugotovili smo, da je avtomobil zelo tih.
Večkrat bi morali ravnati bolj okolju prijazno.


Lucija Zelenko in Lara Štajner, 7. b


 

Veter v laseh
V četrtek, 14. 9. 2017, smo se zjutraj ob 8.30 vsi učenci naše šole zbrali v avli, nato v kuhinji dvignili malico in odšli na novo igrišče. Športna zveza Gorišnica nam je v sodelovanju z našo šolo pripravila prav poseben športni dan – Veter v laseh.
Na igrišču smo premagovali različne poligone (poskokčevega, ribiškega, atletskega in nogometnega). Medtem ko smo mi tekmovali v športnih disciplinah, so se drugi učenci preizkusili v literarnih in likovnih delavnicah. Morali so izdelati maskoto razreda in zapisati slogan, ki jih najboljše predstavlja. Učenci v plesni delavnici pa so osvajali novo plesno koreografijo, s katero so se nam pokazali ob zaključku prireditve. Uspešnost na posameznih delavnicah smo merili s točkami. Točke smo sešteli in razglasili najboljše. Zlato medaljo so prejeli učenci 2. a razreda, drugo mesto so s točko zaostanka osvojili učenci 5. a, na tretje mesto pa so se uvrstili učenci 9. b.
Dan se je zelo lepo zaključil, za nekoga mogoče malo slabše, za druge pa spet malo boljše. Važno je le, da smo se vsi zabavali in uživali v različnih delavnicah.


Gal Trunk, 7. b

 


 

Mednarodna likovna delavnica

V četrtek, 7. septembra 2017, je v Makolah v okviru prireditev 15. mednarodnega simpozija FORMA VIVA MAKOLE 2017, od 9.00 do 12. 00 potekala likovna delavnica za učence osnovnih šol. Na njej so sodelovali tudi naši učenci in sicer Dora šandor, Lucija Borak, Julja Sok in Anže Petek.

Učenci so ustvarjali likovna dela, ki bodo kasneje razstavljena v makolski osnovni šoli, na željo udeležencev pa lahko tudi na drugih šolah, ki so sodelovale na likovni delavnici.

 

Boštjan Rihtar

 


 

Dora Šandor na glasbenem festivalu z lastno skladbo navdušila

Na 22. glasbenem festivalu novih skladb FeNS 2017 je pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper 23., 24. in 25. junija 2017 v koprski Taverni nastopilo vseh skupaj 178 mladih pevk, pevcev in skupin, ki so predstavili 38 novih skladbic v treh starostnih kategorijah, v vsaki izmed teh po dve kategoriji.

MEednarodna festivalska žirija v sestavi Nace Junkar, operni pevec in glasbeni pedagog, mag. solo petja Štefica Stipančevič, Rok Hvala, glasbenik in režiser, Marino Legovič, glasbenik in skladatelj, Pavle Plahutnik, direktor Festivala Fens iz Slovenije, Tode Nikoletić, pisec pesmi za otroke in pedagog ter Milijana Protić, direktorica festivala Raspjevane pahuljice iz Bosne in Hercegovine, Marija Hajnal, profesorica glasbe in direktorica Festivala Šareni vokali iz Srbije ter Dono Tsvetkov, profesor glasbe in direktor festivala Golden Sparkles Varna iz Bolgarije.


Za nas je predstavljal uspeh Dorina uvrstitev v finale. Prva selekcija je bila že sama uvrstitev na festival. Pesem IN KO NE VEM, za katero je besedilo in melodijo napisala Dora sama, pri aranžmaju pa smo pomagali Aleš Pevec, Tomi Valenko in Boštjan Rihtar, je odlično odpela.

 

 

Dora se zahvaljuje vsem sošolcem, ki so si vzeli čas in zanjo navijali v Taverni v Kopru.